Ești aici: Calculatorescu » Știință » Ce viteză are un avion la decolare

Ce viteză are un avion la decolare

M-a lovit curiozitatea de curând să aflu ce viteză are un avion la decolare și după ore de research am zis că un articol e de genul acesta ar fi util și pentru voi. Deși nu avem o viteză de decolare standard deoarece acest proces implică mai multe variabile, iată ce am aflat:

Înțelegerea vitezei de decolare

Pentru ca un avion să poată decola, acesta trebuie să atingă o viteză suficient de mare pentru a genera portanța necesară astfel încât decolarea să poată fi realizată chiar în condiții optime. Portanța este forța care contracarează greutatea și permite avionului să se ridice de la sol. Acesta este motivul pentru care avioanele accelerează pe pistă – pentru a atinge viteza necesară pentru a genera suficientă portanță.

Viteza de decolare este doar una dintre componentele complexe ale zborului. După decolare, avionul trebuie să mențină și să crească viteza pentru a se ridica în aer și pentru a se menține în zbor.

- Advertisement -

Viteza de decolare: variabilele implicate

Viteza de decolare a unui avion depinde de o serie de factori, inclusiv tipul de aeronavă, greutatea acesteia, condițiile meteo, altitudinea aeroportului și configurarea aeronavei (cum ar fi poziția flapsurilor). Avioanele comerciale, de exemplu, vor avea viteze de decolare diferită față de avioanele mici, private.

În general, pentru a putea decola, un avion trebuie să atingă o anumită viteză cunoscută sub numele de viteză de decolare minimă sau V1. Aceasta este viteza la care avionul trebuie să ajungă pentru a avea suficientă putere pentru a decola în siguranță.

Viteza medie de decolare

Pentru avioanele comerciale, viteza de decolare este, în general, cuprinsă între 240 și 285 km/h. De exemplu, un Boeing 747 are o viteză de decolare cuprinsă între 250 și 290 km/h. Pentru avioanele mai mici, cum ar fi un Cessna 172, decolarea este făcută la o viteză mult mai mică, de aproximativ 100 km/h.

Acum că știi și tu care este viteza necesară pe care trebuie să o atingă un avion pentru a decola cum ar fi să mă ajuți cu un share?

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!