Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce înseamnă LAN (ce este o rețea locală)

Ce înseamnă LAN (ce este o rețea locală)

- publicat pe

Din acest articol vei afla ce înseamnă LAN, care este diferența dintre LAN și WAN/WLAN, dar și la ce este utilă această rețea locală.

LAN este prescurtarea, în engleză, pentru Local Area Network care se referă la o rețea de tip locală. Aceasta este mult mai mică decât un WAN (Wide Area Network) și acoperă o zonă mică precum un apartament, o clădire de birouri sau un campus universitar.

Altfel spus, conectarea a două sau mai multe device-uri între ele pentru a realiza transfer de informații se numește LAN (rețea locală).

- Advertisement -

Rețeaua locală poate fi folosită și pentru a crea intranetul din cadrul unei clădiri pentru a le permite angajaților să distribuie documente mai ușor.

De asemenea, din această rețea pot face parte și imprimantele firmei. Prin urmare, toate calculatoarele din clădire pot fi conectate între ele și la cele câteva imprimante pentru a nu fi nevoie achiziționarea uneia pentru fiecare angajat.

Principalul avantaj al rețelelor locale este acela că au întârzieri foarte mici de ordinul microsecundelor și șansele să apară erori sunt la fel de mici. De asemenea, rețelele locale pot lucra cu viteze de câteva sute de megabiți/secundă și sunt mult mai sigure dacă nu sunt conectate cu exteriorul.

Care este diferența dintre LAN și WAN?

LAN este o rețea de tip locală în timp ce WAN este o rețea extinsă de calculatoare. Prin urmare, WAN-urile sunt folosite pentru conectarea mai multor LAN-uri.

Care este diferența dintre LAN și WLAN?

La fel ca LAN-ul și WLAN-ul este o rețea locală de calculatoare, singura diferență fiind faptul că în cazul WLAN este vorba de o rețea Wireless.

De ce ai nevoie pentru a construi un LAN?

LAN-ul este format din sistemele de calcul care se interconectează cu ajutorul adaptoarelor sau ale plăcilor de rețea. În cazul în care vrei să conectezi mai multe sisteme de calcul ai nevoi de hub-uri sau switch-uri. De asemenea, ai nevoie și de software pentru administrarea releței.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button