Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Cine a inventat GPS-ul și care este istoria sa

Cine a inventat GPS-ul și care este istoria sa

Sistemul de poziționare globală, cunoscut sub acronimul GPS (Global Positioning System), este o tehnologie care ne-a ajutat enorm să ne orientăm în spațiu și este folosit în acest moment pentru a determina locația exactă a obiectelor sau persoanelor pe Pământ, oferind coordonate precise de latitudine, longitudine și altitudine.

În continuarea acestui articol vom vorbi mai detaliat despre importanța acestuia, dar și despre cine a inventat GPS-ul și modul în care a fost dezvoltată tehnologia de poziționare de-a lungul timpului.


GPS-ul nu numai că facilitează călătoriile și transportul, dar este și un instrument crucial în domenii precum salvare și căutare, managementul flotelor de vehicule, monitorizarea și cartografierea mediului, agricultură și multe alte aplicații care necesită localizare geografică exactă și în timp real. Astfel că această tehnologie este esențială pentru navigația modernă, fiind integrată în diverse dispozitive precum smartphone-uri, autovehicule, echipamente maritime și aeronave.

- Advertisement -

Primii pași în dezvoltarea GPS-ului

Originea GPS-ului poate fi urmărită în timpul Războiului Rece, atunci când guvernul SUA a început să caute modalități de a îmbunătăți precizia sa de navigație și de monitorizare.

Prima versiune a ceea ce avea să devină GPS a fost sistemul Transit, dezvoltat de Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins și implementat de Marina SUA în 1960.

Acest sistem a folosit sateliți pentru a oferi date de navigație la navele militare și comerciale.

Totuși, tehnologia GPS așa cum o știm astăzi a fost dezvoltată în principal de Departamentul de Apărare al SUA și Roger L. Easton, Ivan A. Getting și Bradford Parkinson sunt cei trei oameni adesea creditați ca fiind inventatorii GPS-ului.

Roger L. Easton

Roger L. Easton, angajat în cadrul Laboratorului Naval de Cercetare al SUA, a avut un rol esențial în dezvoltarea tehnologiei timp-precizie-spațiu care stă la baza sistemului GPS.

Una dintre realizările sale de seamă a fost dezvoltarea proiectului TIMATION, un program esențial care a demonstrat fezabilitatea utilizării ceasurilor atomice în spațiu pentru a îmbunătăți precizia navigației. Aceste ceasuri au permis calcularea exactă a distanței între un receptor GPS și sateliții GPS, folosind timpul necesar semnalelor radio să călătorească de la sateliți la receptor.

Pentru contribuțiile sale remarcabile, Easton a fost inclus în National Inventors Hall of Fame și a primit numeroase alte distincții și premii. Munca sa continuă să aibă un impact profund în tehnologia modernă, fiind un exemplu de inovație și viziune care a schimbat lumea și reprezintă un element cheie în dezvoltarea tehnologiei GPS.

Ivan A. Getting

Ivan A. Getting, o figură proeminentă în domeniul ingineriei și tehnologiei aerospațiale, a avut un rol crucial în dezvoltarea sistemului GPS (Global Positioning System). Născut în 1912 și educat la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și la Universitatea Oxford, Getting a fost un vizionar în domeniul radionavigației și tehnologiei sateliților.

- Advertisement -

În calitate de președinte și unul dintre fondatorii Aerospace Corporation, Getting a fost un pionier în conceperea și dezvoltarea sistemelor de navigație prin satelit. Contribuția sa semnificativă la sistemul GPS a venit prin contribuția sa la sistemul TRANSIT. Acesta a fost primul sistem operațional de navigație prin satelit, dezvoltat pentru Marina Statelor Unite și care a funcționat cu succes încă din anii 1960, utilizând sateliți pentru a oferi navigație precisă submarinelor nucleare, marcând un progres semnificativ în domeniul navigației și poziționării.

De-a lungul carierei sale, Getting a fost un lider în cercetare și dezvoltare în domeniul aerospațial, contribuind nu doar la navigație, dar și la avansarea tehnologiilor de apărare.

Recunoscut pentru realizările sale, a primit numeroase premii și onoruri, consolidându-și astfel locul ca unul dintre părinții fondatori ai tehnologiei GPS moderne.

Bradford Parkinson

Bradford Parkinson a jucat un rol instrumental în dezvoltarea și implementarea sistemului Global Positioning System (GPS) în calitate de director al programului NAVSTAR-GPS.

Începând cu anul 1972, sub conducerea sa, programul NAVSTAR-GPS a pus bazele pentru crearea unui sistem global de navigație prin satelit care a transformat radical modul în care navigăm și percepem lumea.

Proiectul NAVSTAR-GPS a reușit să integreze inovații tehnologice avansate, inclusiv utilizarea ceasurilor atomice pentru precizia timpului și a tehnologiei sofisticate de satelit pentru a asigura acoperire globală. Acest sistem complex a necesitat coordonarea a numeroase aspecte tehnice, de la designul și lansarea sateliților, până la dezvoltarea de receptoare terestre care să poată interpreta semnalele sateliților.


Așadar, acum știi că cine a inventat GPS-ul nu este o singură persoană, ci crearea și dezvoltarea acestei tehnologi este efortul mai multor ingineri și oameni de știință de-a lungul anilor. Fiecare dintre acești oameni a avut un rol unic în crearea sistemului GPS, iar contribuțiile lor continue să influențeze viața de zi cu zi a oamenilor din întreaga lume.

P.S. am scris și despre cele mai bune aplicații GPS dacă ești în căutarea unei soluții de navigare performantă care nu te lasă la greu.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!