Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este un algoritm și cu ce ne ajută

Ce este un algoritm și cu ce ne ajută

În acest articol vorbim despre ce este un algoritm și modul în care ne influențează viața, dar și cum ne ajută să rezolvăm probleme complexe de matematică. În era digitală în care trăim, algoritmii au devenit elemente indispensabile în funcționarea tehnologiei și a societății. De la căutările pe internet și recomandările personalizate până la rețelele sociale și asistenții vocali, algoritmii sunt omniprezenți și ne influențează în moduri surprinzătoare.

Definirea unui algoritm

Cea mai simplă definirea unui algoritm este de tipul: un set de date intră ➤ algoritmul este aplicat ➤ rezultatul final iese.

În alte cuvinte, un algoritm este un set predefinit de instrucțiuni sau reguli care urmate ajută la rezolvarea unei probleme sau asigură atingerea unui obiectiv. Cel mai simplu exemplu de algoritm este cel al unei rețete de gătit unde folosești ingredientele într-o anumită ordine și cantitate, iar la final ai rezultatul dorit.

- Advertisement -

Exemple de algoritmi

  1. Algoritmi de gătit: Așa cum menționam mai sus, o rețetă de gătit este un exemplu simplu de algoritm deoarece are un set clar de instrucțiuni (ingredientele și modul de preparare) și un rezultat definit (de exemplu un tort).
  2. Algoritmi în matematică: Un exemplu clasic este algoritmul de calcul al celui mai mare divizor comun (CMMDC) pentru două numere. Algoritmul lui Euclid este unul dintre cele mai vechi exemple de algoritmi utilizat pentru acest scop (De exemplu, 21 este CMMDC al numerelor 252 și 105 (252 = 21 × 12; 105 = 21 × 5); întrucât 252 − 105 = 147, CMMDC al lui 147 și 105 este tot 21).
  3. Algoritmi în informatică: Aceștia sunt folosiți de la simpla sortare a unui set de numere (de exemplu, Bubble Sort, Quick Sort), până la algoritmi complecși utilizați în inteligența artificială și machine learning.
  4. Algoritmi pe rețelele de socializare: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok – Toți folosesc algoritmi pentru a decide ce conținut să arate fiecărui utilizator. Acest lucru este determinat de o serie de factori, printre care interacțiunile anterioare ale utilizatorului, conexiunile acestuia, preferințele și comportamentul său în aplicație.

Beneficiile algoritmilor

Algoritmii au un impact semnificativ asupra tehnologiei moderne și ajută ca interacțiunea cu aceasta să fie cât mai personalizată pentru fiecare individ în parte.

Un exemplu concret sunt algoritmii rețelelor sociale care sortează printre milioane de postări să ni le arate pe cele care ni s-ar potrivi mai bine pe baza comportamentului nostru în aplicație. De asemenea, chiar și platforme precum Netflix folosesc algoritmi pentru a ne recomanda filme și seriale noi pe baza istoricului de vizualizare.

Cu toate acestea, este important să avem în vedere și posibilele efecte negative ale algoritmilor. Ținând cont de faptul că, mai ales în online, lucrează cu date personale pot apărea probleme de confidențialitate sau algoritmii pot fi folosiți pentru a ne influența deciziile în beneficiul unei terțe părți. (vezi scandalul Cambridge Analytica).

În final, putem spune că algoritmii sunt parte integrantă a vieții noastre, chiar dacă nu ne dăm mereu seama și vin la pachet, atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Aceștia ne permit să rezolvăm probleme, să facem calcule și să luăm decizii într-un mod mai eficient, dar în același timp pot fi folosiți pentru a ne fi influențate anumite decizii.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!