Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Securitatea pe internet – reguli de care să ții cont

Securitatea pe internet – reguli de care să ții cont

În acest articol vom discuta despre securitatea pe internet și despre principiile de care trebuie să ții cont ca să nu cazi în capcanele internetului.

Securitatea în online este un subiect despre care ar trebui să se vorbească mai des într-o lume care devine din ce în ce mai digitalizată și în contextul în care amenințările devin din ce în e mai multe. Tocmai din acest motiv am scris acest articol ca să te ajut să înțelegi pericolele internetului și să îți ofer câteva informații practice despre cum să te ferești de acestea.

Principalele pericole pe internet

Internetul a deschis o mulțime de oportunități, dar a creat și noi riscuri. Unele dintre cele mai comune amenințări online includ virușii, programele de tip malware, tentativele de phishing, atacuri de tip ransomware și breșele de securitate.

- Advertisement -

Cu toate că despre pericolele internetului am vorbit deja în alte articole, voi relua pe scurt care sunt principalele elemente la care te expui atunci când navighezi pe internet:

 • Pornografia
 • Hărțuirea virtuală
 • Piața neagră
 • Dependența de internet
 • Virușii
 • Hackerii
 • Fraudele
 • Phishing
 • Dezinformarea
 • Spam-ul
 • Știrile false

Reguli pentru a rămâne în siguranță pe internet

Internetul este o rețea formată prin interconectarea mai multor rețele și calculatoare între ele cu scopul de a facilita schimbul de informații între acestea. Prin urmare, deschiderea dispozitivelor către o astfel de rețea va atrage cu sine mai multe riscuri care pot fi evitate prin urmărirea unor elemente de siguranță în timpul folosirii calculatorului.

Înainte de a continua articolul, vrei să afli mai multe despre internet, cum a apărut și cum funcționează îți recomand articolul: Ce este internetul și istoria acestuia.

În continuare vom vorbi despre ce poți face pentru a fi în siguranță pe internet și care sunt măsurile pe care trebuie să le iei pentru a nu te expune la riscuri.

Instalează un antivirus

Deși sistemele din ziua de astăzi vin cu o măsură de protecție proprie, instalarea unui antivirus este vitală pentru navigarea în siguranță pe majoritatea site-urile și pentru a te asigura că ești avertizat cu privire la fișierele și link-urile suspecte pe care urmează să le accesezi sau descarci.

Recomandarea mea este să folosești un antivirus premium cu licență deoarece va oferi un grad mai mare de protecție, dar există și multe variante gratuite care își fac treaba foarte bine, mai ales atunci când sunt folosite în scop personal, pe calculatorul de acasă.

O metodă comună folosită de hackeri de a obține date sau chiar accesul la calculatoare este de a trimite mailuri de tip phishing și spam sau chiar sms-uri care să te convingă să dai click pe anumite link-uri care conțin viruși sau au scop colectarea datelor cu caracter personal.

Pentru a evita problemele cauzate e aceste link-uri, nu da click pe nici un link dacă ai dubii că nu ar fi sigur, inclusiv pe link-uri primite de la cunoștințe deoarece acestea pot fi trimise de hackeri dacă acestora le-a fost compromis contul.

- Advertisement -

Nu folosi dispozitive străine

Dacă poți evita să te loghezi pe conturile tale prin intermediul dispozitivelor străine, riscul ca acestea să fie compromise scade dramatic deoarece dispozitivele străine pot avea instalate programe de tip keylogger sau pur și simplu să rețină în memoria acestora ca istoric tot ce ai făcut fără să ai vreo modalitate de a le interzice acest lucru.

Abordează toate mesajele cu precauție

Phisingul este una dintre cele mai comune tactici prin care hackerii obțin acces la sisteme informatice. Astfel că trebuie să tratezi toate mesajele, chiar și pe cele de la cunoscuți cu precauție și să nu oferi informații sensibile prin acestea. O tehnică populară de a fura paginile de Facebook este de a trimite mesaje de tip phishing prin care ți se spune că pagina urmează să fie ștearsă în urma unor reporturi primite, dar dacă răspunzi, pe parcursul discuției vei fi îndrumat să oferi altcuiva acces la pagina ta sau la contul tău pentru a o prelua.

Cumpără de pe site-uri sigure

Când faci cumpărături online asigură-te că ești pe site-ul real al magazinului de unde vrei să cumperi și că este stabilită o conexiune prin https. Adesea hackerii pot cumpăra domenii foarte asemănătoare cu cele reale pe care încearcă să te direcționeze pentru a-ți afla datele cardului.

Folosește carduri virtuale

Cardurile virtuale sunt o modalitate excelentă de a face cumpărături online fără a expune datele reale ale acestora. Serviciul generează un număr de card unic pentru fiecare tranzacție, protejându-ți informațiile și este disponibil la majoritatea băncilor care au și o aplicație proprie.

Creează parole puternice și unice

Parolele puternice și unice sunt esențiale pentru securitatea online. Asigură-te că parolele pe care le folosești sunt unice pentru fiecare cont în parte și destul de puternice încât să nu fie ușor de ghicit, nici măcar de cineva care te cunoaște.

Folosește o extensie de securitate pentru browser

Există numeroase extensii de securitate pentru browsere care te pot proteja în timp ce navighezi pe internet. Acestea pot bloca reclamele enervante, pot preveni urmărirea și pot identifica site-urile nesigure. De asemenea, poți folosi chiar și un VPN care îți va ascunde adevărata locație.

Nu furniza informații personale străinilor

Aceasta este o regulă de bază chiar și în viață aș putea spune. Așa cum spune și numele, nu oferi informații personale unor oameni de pe internet pe care nu-i cunoști.

Prin urmare, securitatea pe internet este un aspect care nu trebuie trecut cu vederea și înțelegerea amenințărilor și implementarea măsurilor de protecție adecvate poate face diferența între navigarea în siguranță în spațiul cibernetic și devenirea unei victime a infractorilor cibernetici.

Sper că aceste reguli privind siguranța pe internet te vor ajuta să navighezi mai precaut și să-ți protejezi datele și informațiile personale. Nu uita că menținerea siguranței pe internet necesită un efort continuu, dar cu informația potrivită și o abordare proactivă, riscurile pot fi semnificativ reduse.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,063UrmăritoriÎmi place
1,273UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!