Ești aici: Calculatorescu » Știință » Ce este energia cu biomasă – avantaje și dezavantaje

Ce este energia cu biomasă – avantaje și dezavantaje

Energia de biomasă este acel tip de energie care implică folosirea materialului organic pentru a fi produsă. Este una dintre multele soluții explorate în lupta împotriva schimbărilor climatice și, ca orice altă sursă de energie, energia cu biomasă are, atât avantaje, cât și dezavantaje.

Ce este energia cu biomasă?

Energia cu biomasă este obținută prin procesarea și arderea materialelor organice precum lemnul, culturile energetice, deșeurile agricole sau rezidurile alimentare. Biomasa poate fi folosită direct pentru a produce căldură și electricitate sau poate fi transformată în biogaz sau biocombustibili lichizi, care ulterior sunt arși pentru a genera energie.

Avantajele energiei cu biomasă

  1. Este regenerabilă: Energia cu biomasă este o sursă regenerabilă de energie, spre deosebire de combustibilii fosili, care sunt limitați și vor fi epuizați în cele din urmă. Atâta timp cât există acces la materiale organice precum plante, lemn și deșeuri agricole, energia cu biomasă poate fi produsă la infinit.
  2. Reduce deșeurile: Utilizarea biomasei transformă deșeurile organice într-o sursă de energie, reducând astfel cantitatea de deșeuri care ajung în depozitele de gunoi.
  3. Emisii reduse de carbon: Biomasa are un bilanț carbonic relativ neutru, dioxidul de carbon emis în timpul arderii fiind aproximativ egal cu cel absorbit de plante în timpul creșterii lor.
  4. Independență energetică: Folosirea biomasei poate reduce dependența de combustibilii fosili importați, conferind o anumită independență energetică țărilor care au acces la resurse organice semnificative, dar nu și la cei fosili.
  5. Crearea de locuri de muncă: Dezvoltarea industriei de energie cu biomasă poate genera locuri de muncă în agricultură, producție și alte sectoare, aducând beneficii economice în mai multe sectoare.
  6. Diversificarea sursei de energie: Energia cu biomasă adaugă diversitate în sursa de energie a unei țări, contribuind la securitatea energetică.

Dezavantajele energiei cu biomasă

  1. Consumul de spațiu: Cultivarea plantelor pentru biomasă necesită terenuri extinse, care altfel ar putea fi folosite pentru agricultură.
  2. Impact asupra biodiversității: Cultura extensivă a unor plante pentru biomasă poate afecta negativ biodiversitatea.
  3. Emisii: Arderea biomasei poate genera particule și alți poluanți, afectând calitatea aerului.

Așadar, energia cu biomasă are un potențial semnificativ ca sursă regenerabilă de energie, însă este importantă gestionarea sa echilibrată, cântărind atât avantajele, cât și dezavantajele pentru a asigura utilizarea sa durabilă.

- Advertisement -

Folosită cum trebuie, energia cu biomasă poate servi ca plan de rezervă pentru momentele în care celelalte tipuri de energie regenerabile precum energia solară sau energia eoliană nu pot asigura necesarul de energie de care este nevoie într-o perioadă anume.

- Advertisement -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!