Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Avantajele și dezavantajele internetului

Avantajele și dezavantajele internetului

După ce am specificat pe scurt avantajele și dezavantajele internetului în articolul dedicat întrebării ce este internetul, a venit timpul să aprofundăm acest subiect și să descoperim împreună dacă internetul este sau nu un lucru bun pentru noi.

Importanța internetului

Pentru a vorbi despre avantajele și dezavantajele aduse de internet, trebuie să spunem câteva cuvinte despre importanța sa și oportunitățile pe care le avem odată cu apariția internetului.

Înainte de internet, distanțele păreau mult mai mari și dura foarte mult să duci o informație dintr-o parte în alta. Deși exista telefonul mobil și faxul, transmiterea informațiilor era îngreunată de anumite limite evidente.

- Advertisement -

Internetul nu este bun doar la a transmite informații. În ziua de astăzi avem ceea ce se numește IoT – internet of things. Adică mai multe dispozitive conectate între ele prin internet, fiecare cu scopul lui, folosite, în general, pentru a ne face viața mai ușoară și a spori calitatea vieții.

Avantajele internetului

Acces rapid la informații

Orice informație dorești este ușor de accesat datorită internetului. Spre exemplu, dacă dorești să faci o lucrare sau un referat despre internet cel mai probabil ai ajuns la articolul acesta de unde poți lua informațiile de care ai nevoie.

Principalele mijloace prin care poți accesa informațiile disponibile pe internet sunt motoarele de căutare (Google, Bing, YouTube, etc.). Acestea au rolul de a indexa paginile disponibile pe internet și oferă posibilitatea internauților să caute subiecte de interes folosind cuvinte cheie. Spre exemplu, dacă scrii în Google seriale bune, motorul de căutare îți va afișa articole de pe internet cu liste de seriale.

Acces la resurse gratuite de învățare

Internetul găzduiește de asemenea și o mulțime de site-uri și canale de YouTube cu un conținut educativ. Acestea variază de la simple persoane care își spun părerea despre anumite subiecte la specialiști cu zeci de ani experiență în domeniu respectiv care pun la dispoziția tuturor lucrări științifice sau cursuri gratuite.

Așadar, internetul oferă acces la cursuri gratuite și indiferent de ce liceu, școală sau facultate ai făcut, dacă dorești să înveți mai multe despre alt domeniu sau să-ți schimbi cariera, toate informațiile de care ai nevoie sunt la un click distanță.

Internetul te face auzit

Datorită internetului este mult mai ușor să ajungi la oameni pentru a-ți face părerea auzită. Dacă înainte de internet nu puteai face mare lucru atunci când voiai ceva să zici decât să ieși pe stradă și să țipi, dar probabil oamenii te-ar fi crezut nebun, acum poți ajunge la zeci de mii de oameni printr-o simplă postare pe Facebook, un Tweet, o poză pe Instagram sau un articol de pe blogul personal.

Foarte mulți artiști și persoane publice și-au lansat cariera prin diferitele platforme de Social Media și, în același timp, aceste platforme reușesc să ofere șansa oricui să se afirme. Tot ce trebuie să faci este să fii bun pe meseria ta și să nu te dai bătut.

Comerțul electronic

Deși magazinele online au și ele plusuri și minusuri, comerțul electronic reușește să simplifice mult procesul de cumpărare.

- Advertisement -

Produsele pe care le cauți sunt la un click distanță, există comparatoare de prețuri pentru a alege cel mai bun preț, dar și diferite articole și clipuri de tip review pentru a te asigura că produsul se potrivește nevoilor tale.

Economisești timp

Internetul te ajută să economisești timp deoarece informațiile sunt mult mai aproape de tine.

Să luam exemplu unui magazin online versus magazin fizic. Atunci când cauți un produs, pe internet poți accesa în același timp site-urile a zeci de magazine pentru a compara prețuri, specificații ale diferitelor produse, etc. În același timp, dacă dorești să vezi ofertele a două sau trei magazine, în cazul în care mergi la punctul fizic de vânzare, vei pierde cel puțin câteva ore cu drumul de acasă până acolo și apoi din magazin în magazin.

Comunicare

Deși pentru unii este principalul avantaj al internetului, am lăsat partea de comunicare la final deoarece deoarece pentru comunicare avem argumente pentru ambele subiecte dezbătute în articol, avantajele și dezavantajele internetului.

Comunicarea cu instituțiile și companiile este facilitată de internet deoarece poți face o plângere online foarte ușor, iar pe site-ul firmei sau instituției găsești și alte forme de contact precum număr de telefon sau adresă.

De asemenea, și comunicarea cu persoanele apropiate și cu diferitele cunoștințe pe care le ai este facilitată de internet prin Social Media și aplicațiile de mesagerie. Poți ura la mulți ani unui prieten apăsând două trei butoane și poți vorbi și chiar să te vezi prin Skype sau Zoom cu familia chiar dacă ești la studii in străinătate și vă despart sute sau poate chiar mii de KM.

Oportunități de lucru

Oportunitățile de lucru care au apărut datorită internetului sunt numeroase și pe măsură ce tehnologia avansează aceste locuri de muncă devin din ce în ce mai bine plătite și oferă tinerilor o varietate de job-uri către care să se orienteze după terminarea studiilor.

Printre oportunitățile de lucru oferite de internet se numără:

  1. Lucrul de la distanță / telemunca (work from home): Datorită accesului la internet, mulți angajați pot lucra de acasă sau de oriunde în lume. Această flexibilitate permite un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, precum și oportunitatea de a lucra pentru companii străine unde salariile sunt mai mari decât în orașul în care locuiești.
  2. Freelancing: Internetul a deschis ușile către o piață globală facilitând colaborarea dintre companii și freelanceri. Indiferent dacă ești designer, programator, traducător, scriitor sau orice altă profesie, există platforme dedicate, precum Upwork, Freelancer și Fiverr, care te pot ajuta să găsești clienți și să devii independent financiar de un loc de muncă stabil.
  3. Consultanță și coaching online: Dacă deții cunoștințe avansate într-un anumit domeniu, poți oferi servicii de consultanță sau coaching clienților interesați prin intermediul internetului. Platforme precum Zoom, Skype sau Google Meet facilitează comunicarea prin videoconferințe, iar acest tip de consultanță a fost adoptat și de medici încă din perioada pandemiei.
  4. Crearea de conținut: Internetul a făcut posibilă apariția unei noi generații de creatori de conținut care pot să își câștige existența construind comunități pe rețele sociale precum: YouTube, Instagram, TikTok sau chiar și bloguri personale.

Dezavantajele internetului

Partea mai puțin bună a comunicării

Comunicarea reprezintă atât un avantaj, cât și un dezavantaj deoarece facilitarea comunicării prin intermediul Social Media și a diferitelor platforme de mesagerie, are ca efect negativ distanțarea oamenilor de offline.

Ușurința cu care putem contacta alte persoane a împins multe persoane la a se izola total de orice contact fizic. Acestea preferă să țină legătura cu prietenii și familia doar din spatele unui monitor, fapt ce duce la o distanțare intre aceștia și nu mai putem vorbi de relații autentice.

Spam și fake news

Deși primul mesaj de tip spam vine la 7 ani de la apariția mailului, de atunci pare că aceste mesaj nu se vor opri niciodată indiferent de GDPR și alte legi. Este un inconvenient pe care l-am acceptat și singura soluție este să folosim filtre în clientul de mail pentru a bloca adrese folosite pentru spam.

În ceea ce privește fake news, de vină este faptul că oricine poate posta pe internet și există multe persoane cu diferite intenții care aleg să disemineze informații false despre anumite subiecte, uneori doar pentru amuzamentul propriu, alteori cu un scop și cu un plan clar în minte.

La fake news se adaugă și deep fake, o nouă tehnologie care duce dezinformarea la cu totul alt nivel. Prin intermediul acesteia pot fi manipulate clipuri video și fotografii să pară că o persoană face sau zice ceva ce n-ar fi făcut/zis vreodată. Mai multe despre în articolul cu ce este deep fake.

Fraude, phishing și furt de identitate

Am și un articol separat despre ce este furtul de identitate așa că voi trece repede peste punctul acesta. Pe scurt, există indivizi care reușesc să folosească internetul datorită accesului rapid la liste de email și informații despre indivizi pentru a încerca diverse tehnici de hacking și social hacking cu scopul de a obține foloase materiale.

Calitatea conținutului

Datorită faptului că oricine poate spune orice pe internet, zgomotul făcut de conținutul slab este foarte mare. Tocmai din acest motiv este greu să găsești uneori informații în care să ai încredere. Partea bună este că motoarele de căutare dezvoltă algoritmi și încearcă să țină pasul cu schimbarea pentru a recunoaște materialele de calitate și a le afișa cât mai sus în rezultate.

Afecteză sănătatea

Nu este un secret că internetul, sau mai bine zis folosirea calculatorului prea mult, poate afecta sănătatea. Dureri de spate, de ochi și lipsa somnului sunt doar trei dintre cele mai întâlnite afecțiuni care apar în urma folosirii calculatorului prea mult. Soluția pentru aceste probleme sunt pauze în fiecare oră, exerciții fizice și evitarea statului la birou mai mult decât este necesar.

Poți pierde timpul pe internet

Deși poți face atât de multe lucruri utile pentru viața ta profesională pe internet, este ușor să fii distras de anumite tipuri de conținut, filme, seriale și jocuri.

Pericolele internetului

Așa cum am punctat și mai sus, anumite dezavantaje ale internetului pot fi reale pericole. Categoria de vârstă cea mai predispusă la astfel de pericole sunt copiii deoarece există persoane pe internet care se dau drept copii de aceeași vârstă cu scopul de a obține informații în vederea furtului de identitate sau cu alte scopuri la care nici nu vreau să mă gândesc.

Ideal este ca un copil să folosească internetul cu un filtru antivirus pentru minori pentru a fi cât mai protejat și să i se facă acestuia o educație de bază despre pericolele internetului.

Printre celelalte pericole ale internetului amintim hackerii și virușii despre care cu siguranță ai auzit și știi de ce sunt în stare.

Update: între timp am scris și acest articol despre pericolele internetului, mai ales atunci când vorbim de copii.

Întrebări frecvente despre avantajele și dezavantajele internetului

Care sunt principalele avantaje ale utilizării internetului?

Principalele avantaje ale utilizării internetului sunt: accesul la informații în mod gratuit, comunicarea rapidă și eficientă cu persoane aflate oriunde în lume și diverse oportunități de lucru și educație.

Care sunt principalele dezavantaje ale utilizării internetului?

Principalele dezavantaje ale utilizării internetului sunt lipsa de confidențialitate și securitate, impactul asupra sănătății în cazul folosirii excesive a calculatoarelor și expunerea la articole de tip fake news și alte tipuri de informații false.

Cum pot folosi internetul într-un mod mai sigur?

Pentru a folosi internetul într-un mod mai sigur trebuie să ai grijă cui oferi datele tale personale, să verifici informațiile din mai multe surse și să folosești programe de tip antivirus pentru a te proteja de viruși și malware. De asemenea, limitează-ți timpul petrecut online pentru a păstra un echilibru între internet, activitățile zilnice, odihna de care ai nevoie și socializarea offline.

Sper ca acest articol să fi răspuns exact așa cum ți-ai dorit la întrebarea care sunt avantajele și dezavantajele internetului și că, odată ce l-ai citit, ai înțeles mai bine care este importanța internetului, dar mai ales și ce pericole sunt pe internet și câteva idei despre cum să te ferești de ele.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,063UrmăritoriÎmi place
1,273UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!