Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este furtul de identitate și cum ne putem proteja

Ce este furtul de identitate și cum ne putem proteja

Zilele trecute mi-a trecut prin cap ideea că identitatea noastră nu e chiar așa de sigură și, într-un fel, toată nebunia asta cu GDPR încearcă să ne protejeze de multe printre care și furtul de identitate.

Așadar, ce este furtul de identitate?

Așa cum îi spune și numele, furtul de identitate se referă la acțiunea pe care o întreprinde o persoană atunci când pretinde că este altcineva pentru a obține foloase materiale sau de altă natură.

Acesta se manifestă sub diferite forme. Ceea ce spune legea este că furtul datelor personale (nume, data nașterii, numărul cardului de credit) și folosirea acestora în mod fraudulos constituie furt de identitate. – Legea nr. 161/2003

- Advertisement -

În continuare vom vorbi de metodele la care apelează criminalii și cum puteți evita să fiți victima acestora.

Ce este furtul de identitate

Cum funcționează și cum poți evita furtul de identitate?

Cea mai cunoscută metodă este cea de a trimite un mail de tip spam de la o bancă sau de la un magazin în care ai încredere unde ți se vor cere niște date de login sau te va redirecționa spre o pagină falsă a băncii sau a magazinului. Întotdeauna trebuie să ai grijă ca adresa de mail să fie una validă și site-ul să fie cel real. Multe adrese de mail pot fi de genul [email protected] în loc de [email protected]. În prima adresă este litera L, nu I.

O altă variantă este trimiterea unor mailuri de genul trebuie să vezi asta acum sau nu o să crezi ce s-a întâmplat sau sunt x (un prieten), ajută-mă cu ceva însoțite de un link sau fișiere de tip .exe care îți vor infecta calculatorul și vor sustrage informații despre datele de login pe care le folosești și site-urile pe care le accesezi.

Apelurile telefonice pot fi și ele folosite. Adesea, criminalii sună persoane în vârstă pentru a le convinge că rudele au fost implicate într-un accident și au nevoie urgentă de bani. Pentru a evita situațiile de genul, întotdeauna trebuie să verificați informațiile la poliție sau la spitalul la care vi se spune că au fost duse rudele.

Micii gunoieri. De data asta i-am dat eu numele unei scheme de identity theft și nu are nici o legătură cu gunoierii care își fac meseria și păstrează străzile curate. Micii gunoieri se referă la hoții care caută prin gunoaie diferite acte și documente prin intermediul cărora pot fura identitatea cuiva. Pe facturi, analize medicale, etc. se pot aduna foarte multe date private cum ar fi CNP, adresă, nr. de telefon, adresă de mail, etc. Acestea, în unele cazuri, pot fi suficiente pentru a schimba o parolă și tot așa până ajung să acceseze conturi importante sau depozite bancare.

Anumite reclame de pe internet care duc către magazine care au prețuri foarte bune s-ar putea să fie tot un tip de fraudă. Aceștia te vor convinge să plătești un produs folosind cardul și astfel vor afla toate detaliile de care au nevoie pentru a face alte plăți în numele tău.

De asemenea, o altă metodă este să fure datele cardului și să sustragă sume mici în fiecare lună. Tocmai din acest motiv este indicat să verificați extrasul de cont o dată la ceva timp pentru a vă asigura că toate plățile au fost făcute de voi.

Ce trebuie să faci dacă ești victima unui furt de identitate?

  • Anunți banca pentru a închide conturile;
  • Anunți poliția;
  • Verifici pe birouldecredite.ro dacă a fost solicitat vreun credit în numele tău;
  • Verifici calculatorul de viruși și încerci o reinstalare a sistemului de operare sau apelezi la o persoană specializată în securitatea cibernetică pentru a afla exact ce trebuie să faci;
  • Dacă ai o afacere anunți toți colaboratorii ca să nu comunice cineva cu ei în numele tău;
  • Ții legătura cu poliția pentru a afla date despre anchetă și îți deschizi conturi noi;
  • Schimbi toate parolele (după ce te asiguri că nu mai ai calculatorul infectat).

Sper ca acest articol să fi răspuns la întrebarea Ce este furtul de identitate? și că informațiile oferite te vor ajuta stai cât mai departe de acest tip de probleme.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,062UrmăritoriÎmi place
1,258UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!