Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce înseamnă WAN (Wide Area Network)

Ce înseamnă WAN (Wide Area Network)

Am vorbit într-un articol trecut despre ce înseamnă LAN, iar acum este timpul să vorbim și despre ce înseamnă WAN, dar mai ales care este diferența dintre LAN și WAN.

WAN este prescurtarea, în engleză, pentru Wide Area Network și este responsabil de a conecta rețeaua ta locală la internet.

Locul de unde ai aflat cel mai probabil de WAN este de pe spatele routerului deoarece acesta este portul prin care cablul de la provider/modem se conectează la routerul tău. Acesta are aproape de fiecare dată culoarea albastră și este așezat lângă celelalte porturi ale routerului așa cum se poate observa și în poza de mai jos. Portul WAN este prezent pe orice router, fie ca vorbim de unul WI-Fi sau nu.

- Advertisement -
wan poza

Celelalte 4 porturi galbene din poza de mai sus se referă la LAN, iar acum ajungem și la diferența dintre LAN și WAN.

WAN este adesea confundat cu WLAN, dar așa cum vom vorbi într-un articol viitor, vei vedea că WLAN are mai multe în comun cu LAN decât cu WAN. Update – accesează articolul despre WLAN.

Diferența dintre WAN și LAN

Diferența este foarte clară și poate fi definită astfel: LAN este o rețea locală care poate funcționa și fără WAN, dar în acest caz ar conecta doar calculatoarele din casa ta între ele, iar WAN face legătură cu internetul (practic reprezintă accesul la internet).

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!