În următoarele minute vei afla ce este un motor de căutare, cum funcționează acestea și câteva exemple de motoare de căutare care concurează cu Google.
Un motor de căutare este o soluție software prin intermediul căreia poți accesa informațiile disponibile pe internet cu o singură condiție: ca motorul de căutare pe care ai căutat a reușit să crawluiască și să indexeze pagina. Majoritatea motoarelor de căutare construiesc o bază de date cu toate paginile pe care le-au găsit pe internet și returnează aceste rezultate în funcție de cuvintele cheie pe care utilizatorii le caută. De asemenea, acestea pot funcționa și cu poze în loc de cuvinte cheie sau text.
Dacă definiția nu îți este clară, nici o problemă, vorbim în continuare despre crawling, indexare, dar și alte informații despre cum funcționează motoarele de căutare.
Cum funcționează un motor de căutare
Pentru a știi ce rezultate să ofere, motoarele de căutare caută toate informațiile de pe internet printr-un proces numit crawling și le salvează într-o bază de date. În același timp aceste rezultate sunt indexate în paginile de căutări pentru cuvintele relevante conform unor algoritmi atât de complicați încât nici cei care i-au creat nu știu exact cum funcționează.
Crawling și indexare
Internetul poate fi comparat cu o uriașă pânză de păianjen unde fiecare nod reprezintă un site. Astfel, toate site-urile sunt legate între ele într-un fel sau altul. Chiar dacă site-ul tău nu a primit încă nici un link, cu siguranță îi vei face un cont de Analytics sau vei da un share pe rețelele sociale, fapt care îl va face vizibil pe internet.
Etapa de crawling constă în trimiterea unor crawleri (spiders) din site în site pentru a descoperi toate site-urile vizibile pe internet și a aduna date despre ele. Dacă site-urile respectă termenii și condițiile motorului de căutare vor fi automat indexate, dar acest lucru nu înseamnă că vor apărea și pe prima pagină sau pe cuvintele cheie pe care le dorește proprietarul.
Prin urmare, aceste date sunt stocate într-o uriașă bază de date unde începe procesul de verificare și rankare a informațiilor în funcție de interesele oamenilor care le caută. Aici algoritmul fiecărui motor de căutare în parte ține cont de sute sau poate chiar mii de variabile pentru a alege cel mai bun rezultat pentru anumite cuvinte cheie.
Afișarea rezultatelor
După ce o pagină trece prin pașii de mai sus și i se atribuie niște cuvinte cheie, aceasta va primi un rank în SERP (pagina de rezultate a motoarelor de căutare). Spre exemplu, dacă faci o căutare pe Google după cuvintele cheie simboluri tastatură vei primi o listă de rezultate pe care motorul de căutare le consideră relevante pentru acele cuvinte cheie, dar și pentru tine (pe baza istoricului tău de căutări).
Important de menționat este faptul că motoarele de căutare, dar mai ales Google, vizitează aceste pagini frecvent pentru a vedea ce s-a mai schimbat, dar își modifică și algoritmul periodic, deci rezultatele pe care le vezi astăzi s-ar putea să fie diferite față de ce vei vedea peste câteva luni.
Care a fost primul motor de căutare
Discuția despre primul motor de căutare în adevăratul sens al cuvântului este interminabilă deoarece au existat mai multe soluții software asemănătoare cu un motor de căutare, dar principalul lor scop era doar de a indexa rezultate, nu de a le ranka într-i anumită ordine, în funcție de cuvinte cheie și relevanță.
Prin urmare, primul motor de căutare care a folosit crawling, indexare și căutare este JumpStation. Acesta a fost creat de către Jonathon Fletcher și a fost lansat în decembrie 1993.
Un an mai târziu a apărut și Yahoo care a dominat piața o perioadă, dar totul s-a schimbat când Google a intrat pe piață cu domeniul google.com în 1998 și de atunci a avut o creștere foarte rapidă încât în zilele noastre este responsabil de peste 70% dintre căutările la nivel global și de peste 95% dintre căutările din România. Diferența aceasta este dată de faptul că Rusia și China au propriile motoare de căutare (Yandex și Baidu).
Istoria motoarelor de căutare
Am vorbit până acum despre ce sunt și cum funcționează motoarele de căutare și despre care a fost primul. Înainte de a da mai multe exemple de motoare e de căutare actuale și de a stabili, subiectiv desigur, care este cel mai bun, voi lăsa mai jos un scurt timeline al motoarelor de căutare din 1982 până în zilele noastre
1982 – apare WHOIS, un sistem cu funcția de căutare care permite accesarea unor date dintr-o bază de date construită manual.
1990 – apare Archie Search Engine creat de Alan Emtage care indexează pagina de început a mai multor site-uri, dar nu și conținutul site-ului.
1991 – Goopher își face apariția, dar nu ajungem încă la un motor de căutare în adevăratul sens al cuvântului.
1993 – 1993 este anul în care apar cele mai multe inovații cu privire la căutarea pe internet. Acesta este anul în care apare primul robot care poate crawlui internetul, dar și primul motor de căutare despre care vorbeam mai sus, JumpStation. De menționat este și faptul că înainte de JumpStation au intrat pe piață și W3Catalog și Aliweb, două sisteme de software cu caracteristici foarte apropiate motoarelor de căutare.
1994 – apare WebCrawler, un motor de căutare care permite utilizatorilor să caute în orice limbă. Acesta este urmat îndeaproape de lansarea Lycos.
1995 – apare un nume cunoscut în istoria motoarelor de căutare: Yahoo Search alături de Altavista.
1996 – este lansat BackRub, predecesorul Google și apar mai multe motoare de căutare printre care Inktomi și Gary Culliss.
1997 – o versiune incipientă a Ask este lansată și Google înregistrează pentru prima dată domeniul gogole.com
1998 – MSN lansează un portal numit MSN Search.
2000 – apare Baidu, motor de căutare care încă are o cotă de piață uriașă în China.
2002 – 2004 – între acești ani companiile se orientează spre experiența utilizatorilor și Yahoo cumpără Inktomi, Microsoft lansează un sistem de crawling și indexare propriu pentru MSN Search, iar Google introduce Google Suggest.
2005 – a venit vremea să ne facem griji pentru spam și schimbul de link-uri așa că Yahoo, Google și Microsoft adoptă atributul de nofollow pentru link și încurajează site-urile să-l folosească atunci când link-ul este cumpărat pentru a nu transfera autoritate.
2006 – apare Wikia Search, un motor de căutare care se bazează pe oameni să selecteze cele mai bune rezultate.
2008 – apare DuckDuckGo, un motor de căutare care are ca scop principal protejarea datelor personale ale utilizatorilor.
2009 – 2010 – Yahoo search își unește forțele cu Bing, iar Google introduce pentru prima dată funcția de completare automată pentru căutări.
2011 – Google începe să lanseze update-uri de algoritm și este lansat schema.org (un sistem prin care proprietarii de site-uri pot marca paginile și conținutul de pe site astfel încât să fie mai ușor de deslușit de crawlere).
2012 – Google lansează încă un update major, de data aceasta cunoscut sub numele de Penguin care are ca scop eliminarea rezultatelor de tip spam din căutări. De asemenea, tot acesta este anul în care vedem pentru prima dată Knowledge Graph – acele informații suplimentare din partea dreapta a paginii de căutări.
De atunci fiecare motor de căutare a căutat să lanseze update-uri de algoritm care să satisfacă nevoile utilizatorilor și să-i facă pe aceștia să aleagă un motor de căutare în detrimentul altuia. Spre exemplu, Google face cele mai multe astfel de schimbări, iar specialiștii SEO sunt datori să țină pasul cu update-urile și să ajute site-urile să rankeze la potențialul lor maxim.
Care este cel mai bun motor de căutare
Unul dintre cele mai importante motoare de căutare este Google deoarece acesta deține peste 90% din piață la nivel global. Cu toate astea, în țări precum Rusia și China există motoare dedicate țărilor respective precum Yandex și Baidu care concurează îndeaproape cu Google în zona lor.
Dacă ne raportăm la rezultatele căutărilor în limba română, Google este cel mai bun motor de căutare deoarece are datele necesare și puterea de calcul pentru a oferi informații relevante pentru cuvintele cheie căutare de utilizatori. Acest lucru se datorează faptului că nu mulți români folosesc alte motoare de căutare alternative.
Cu toate acestea, discuția despre cel mai bun motor de căutate poate să nu se refere doar la cine dă cele mai bune rezultate, ci și la cine oferă o experiență mai bună, cu cât mai puține reclame și fără date colectate. In acest, caz DuckDuckGo este un motor de căutare care poate concura cu Google.
Motoare de căutare românești
De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de a crea un motor de căutare românesc printre care: okidoki.ro, search-engine.ro, rosearch.ro și cautari.ro.
În momentul acesta mai este activ doar search-engine, dar nu are certificat SSL și nici nu afișează rezultate relevante pentru căutări.
Prin urmare, putem spune că nu mai există nici un motor de căutare românesc care să concureze cu Google în țară.
Cu toate acestea, avem motoare de căutare specifice pentru produse, anunțuri, comparatoare de prețuri, mobilă, mașini etc. Câteva dintre acestea sunt: eMAG, Olx, Favi.ro, Autovit, Compari etc.
Motoare de căutare exemple – listă
Motoare de căutare clasice
Motoarele de căutare din această listă pot fi considerate ca alternative pentru Google, dar în ceea ce privește cota de piață, doar Bing, Yahoo, Yandex și Baidu pot contează cu adevărat în acest moment. Cu toate acestea, există motoare de căutare care prind avânt datorită faptului că utilizatorii doresc să caute informații pe internet fără să ofere prea multe date site-urilor pe care le accesează.
- Google;
- Bing;
- Yahoo;
- Baidu;
- AOL;
- Ask;
- Excite;
- DuckDuckGo;
- WolframAlpha;
- Yandex;
- Lycos;
- Gigablast;
- Gibiru;
- WebCrawler.
Alte motoare de căutare
Pe lângă motoarele de căutare clasice au apărut și altele specializate pe produse sau clipuri video dintre care amintim:
- Amazon;
- AliExpress;
- YouTube;
- eMAG;
- Wikipedia;
- Favi;
- Olx;
- Compari;
- Autovit;
Acestea pot fi considerate motoare de căutare deoarece afișează produse
Cu toate acestea, o diferență majoră este faptul că ele nu crawluiesc internetul pentru a găsi site-uri și pagini web, ci se bazează pe conținutul propriu sau pe cel creat de utilizatori pentru a-l ranka în funcție de căutările altor utilizatori. Altfel spus, nu sunt motoare de căutare în adevăratul sens al cuvântului, dar deja oamenii nu mai intră pe Google ca să caute clipuri video, ci pe YouTube, iar pentru produse pe Amazon la nivel global sau eMAG în România.
Motoare de căutare pentru imagini
Există și motoare de căutare specializate în folosirea imaginilor pentru a căuta alte imagini asemănătoare. Primul astfel de motor de căutare a fost lansat de Google în iulie 2021 datorită unui interes crescut al utilizatorilor de a vedea o fotografie cu Jennifer Lopez într-o rochie.
- Google Images;
- Yandex Images;
- TinyEye Reverse Image Search;
- Yahoo Image Search;
- Bing Image Search;
- Pinterest Visual Search Tool;
- Flickr;
- Getty Images;
- Shutterstock.
În concluzie, un motor de căutare este un sistem software care permite celor care îl accesează să caute informații pe internet utilizând cuvinte cheie sau chiar imagini drept termen de căutare.
Acum știi ce este un motor de căutare și cum funcționează, iar dacă informațiile ți-au fost de folos și pe mine m-ar ajuta un share. Cu câți mai mulți oameni citesc acest gen de articole, cu atât pot scrie mai multe articole informaționale despre tehnologie, gadget-uri și internet.