Ești aici: Calculatorescu » Știință » Ce este temperatura

Ce este temperatura

Temperatura este mijlocul prin care putem măsura căldura sau frigul dintr-un mediu. Aceasta este exprimată în grade pe o scară specifică și se măsoară cu un termometru.

Cele trei scări prin care putem măsura temperatura sunt scara Celsius, scara Kelvin și scara Fahrenheit.

Scara Fahrenheit este folosită în SUA, în timp ce scara Celsius este populară în majoritatea celorlalte țări, inclusiv în România. Tocmai din acest motiv, voi pune accentul pe scara Celsius în acest articol.

- Advertisement -

Scara Celsius este numit după astronomul suedez Anders Celsius. Aceasta are 100 de grade între punctul de îngheț și cel de fierbere al apei. Așadar, apa îngheață la 0 grade Celsius și fierbe la 100 de grade Celsius

Scara Fahrenheit a fost inventat de Daniel Gabriel Fahrenheit în 1724 și are 180 de grade între punctele de îngheț și fierbere ale apei.

Scara Kelvin este folosită de oamenii de știință și punctul de fierbere al apei corespunde la 373 K, iar cel de îngheț la 273 K. Prin urmare, această scară este mult mai apropiată de scara Celsius, gradele fiind măsurate în același mod dacă ne raportăm la punctele de fierbere și îngheț ale apei (tot o diferență de 100 între ele).

Care sunt efectele temperaturilor ridicate?

Temperaturile ridicate pot fi dăunătoare oamenilor și animalelor. Acestea duc la probleme precum: insolația, crampele cauzate de căldură, erupții ale pielii și sincope cauzate de căldură. În cazul în care ai una dintre simptomele de mai sus, nu ar trebui să-ți pui diagnosticul singur, ci trebuie să mergi la un medic specializat.

Cum transform din Fahrenheit în Celsius?

Formula este (Y°F − 32) × 5/9 = °C) Unde Y este temperatura exprimată în Fahrenheit care se dorește a fi convertită în Celsius.

Cum transform din Celsius în Fahrenheit?

Formula este (X°C × 9/5) + 32 = °F) Unde X este temperatura exprimată în Celsius care se dorește a fi convertită în Fahrenheit.

- Advertisement -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!