Ești aici: Calculatorescu » Software » Ce este un firewall și la ce ajută

Ce este un firewall și la ce ajută

Probabil deja știi de Windows Defender Firewall și a trebuit de câteva ori să faci anumite setări pentru a bloca programe de pe PC-ul tău să comunice cu internetul, dar mai exact ce este un firewall și câte tipuri de firewall există?

În continuarea articolului voi răspunde la aceste întrebări și te voi ajuta să înțelegi utilitatea acestuia atunci când vine vorba de securitatea cibernetică.

Ce este și ce face un firewall

Un firewall reprezintă un scut de protecție pentru a controla traficul de date pe internet. Această tehnologie funcționează pe baza unui set de reguli și politici de securitate astfel încât să blocheze pachetele de date cu potențial periculos.

- Advertisement -

Un firewall poate lua forma unui dispozitiv hardware, a unui program software sau poate fi o combinație dintre cele două.

Rolul său principal este de a crea un zid de protecție între rețeaua ta privată, pe care o consideri de încredere, și surse externe, care pot reprezenta amenințări, cum ar fi internetul.

Acesta verifică fiecare pachet de date care intră sau iese în rețeaua ta și se asigură că totul este în conformitate cu regulile de securitate stabilite de tine sau de dezvoltatorul software/hardware care a creat firewall-ul. Astfel, îți protejează computerul de viruși și menține integritatea și confidențialitatea datelor tale.

De ce este necesar un firewall

Fie el în varianta software sau hardware, un firewall este vital pentru protejarea sistemului tău împotriva amenințărilor online precum hackeri și programe de tip malware. Fără acesta, sistemul devenind vulnerabil și mult mai ușor de accesat de persoane și programe neautorizate.

De asemenea, firewall-ul este util atunci când lucrezi cu date sensibile și vrei să interzici anumitor programe de pe calculatorul tău accesul la internet pentru ca acestea să nu ajungă publice printr-o greșeală de share-uire sau vulnerabilitate în software-ul cu care le administrezi.

Întrebări frecvente

Am nevoie de un firewall dacă am un antivirus?

Da, un firewall și un antivirus oferă tipuri diferite de protecție și ambele sunt esențiale pentru a folosi internetul în siguranță.

Pot să configurez propriul meu firewall?

Da, multe firewall-uri permit utilizatorilor să seteze propriile reguli și politici de securitate. Cu toate acestea, este important să ai cunoștințe solide despre securitatea rețelei înainte de a face acest lucru.

Ce este un firewall hardware?

Un firewall hardware este un dispozitiv fizic care se conectează la rețea și filtrează traficul. Acesta este adesea folosit în firme pentru a proteja mai multe dispozitive simultan.

- Advertisement -

Sper că acest articol a clarificat ce este un firewall și cum te poate ajuta să folosești internetul în siguranță.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,297UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!