Există foarte multe extensii Google Chrome care îți pot face viața și munca mai ușoară. În articolul acesta vom vorbi despre o parte dintre acestea și ți le voi prezenta pe cele pe care le consider cu adevărat utile.
O extensie este un software care aduce îmbunătățiri browserului. Printre acestea se numără funcții în plus, modificări ale elementelor deja existente sau programe care pot face anumite tas-uri în locul tău.
Pentru a fi mai ușor de urmărit, voi împărți articolul în mai multe părți. Prima va conține extensii Chrome pe care ar trebui să le aibă orice utilizator, iar apoi vorbim despre extensiile suplimentare pe care trebuie să le ai în funcție de jobul/nevoile tale.
Lista nu poate fi 100% completă deoarece există zeci de mii de extensii Google Chrome, tocmai de aceea te invit să lași un comentariu și să spui dacă am ratat vreo extensie pe care o consideri utilă.
*Am luat decizia de a nu pune link fiecărei extensii despre care vorbesc deoarece ar fi mult prea multe link-uri care s-ar putea să se schimbe în viitor în acest articol și ar fi greu de gestionat.
Pentru a găsi extensiile despre care vorbesc trebuie să faci o căutare pe Google după numele extensiei + Chrome extension.
Extensii Chrome pe care oricine trebuie să le folosească
Aici vorbim despre extensiile care nu trebuie să lipsească din browserul tău, indiferent de domeniul în care lucrezi sau de site-urile pe care le vizitezi.
The Great Suspender
Dacă și tu ești ca mine și ții zeci de tab-uri deschise în Google Chrome, atunci aceasta extensie este pentru tine. Ceea ce face ea este să suspende tab-urile pe care nu le folosești pentru a nu consuma memoria RAM a calculatorului. Pentru a le face active din nou tot ce trebuie să faci este să dai click pe tab și să-i dai un refresh. De asemenea, ai varianta de a selecta și site-uri care nu vrei să fie suspendate precum mailul, blogul personal, etc.
Great Suspender nu mai este o extensie sigură din ianuarie 2021 de aceea Google Chrome a recomandat ștergerea ei. Așadar, momentan nu am cu ce să o înlocuiesc. Cu toate acestea, Chrome a devenit mai bun la a folosi resursele și o extensie de genul nu mai este la fel de utilă ca în trecut.
Grammarly
Oricât de multă experiență ai în content writing și scrisul pe calculator, cu siguranță ți se întâmplă să mai greșești câte un cuvânt din când în când sau să omiți câte o literă. Grammarly te ajută să scapi de aceste probleme prin identificarea greșelilor și sugerarea formei corecte a cuvântului.
Streak – CRM for Gmail
Extensia care m-a ajutat cel mai mult în perioada studenției. Ce face ea? Ei bine, îți trimite o notificare de fiecare dată când ceilalți participanți la conversație au citit mailul trimis de tine. Eu m-am folosit foarte mult de ea să știu atunci când profesorii deschideau temele trimise de mine.
Acum este un real ajutor atunci când vreau să identific persoanele care nu deschid mailurile legate de colaborări sau care pur și simplu nu vor să răspundă.
În ambele cazuri, extensia mă ajută să nu insist cu mailuri de follow-up sau să decid dacă revin cu o ofertă în viitor sau nu.
TrafficLight
Această extensie este dezvoltată de Bitdefender, program pe care l-am prezentat în lista cu programe antivirus.
Ceea ce face este să afișeze în dreptul site-urilor sigure o bulină verde pentru a știi că accesarea nu reprezintă nici un risc. În cazul în care site-ul este marcat cu vreun risc de Bitdefender, vei primi un mesaj înainte de a-l accesa în care îți prezintă problema și te întreabă dacă ești sigur că vrei să-l vizitezi.
Aceasta funcționează și pe Social Media, dar și în rezultatele returnate de motoarele de căutare.
Extensii Chrome pentru SEO-iști și Marketeri
În această categorie intră acele extensii Google Chrome pe care ar trebui să le aibă orice persoană care lucrează în domeniul optimizării website-urilor. De asemenea, sunt foarte utile pentru marketeri, bloggeri și alte persoane care lucrează în mediul online.
MozBar
Autoritatea Domeniului și Autoritatea Paginii reprezintă doi factori importanți după care se ghidează mulți specialiști în marketing. Această extensie îți permite să vezi acești metrici, dar și spam score-ul site-ului pe care îl accesezi.
Cu toate astea, sunt de acord doar cu DA și PA deoarece spam score-ul este calculat având în vedere cât de mult seamănă un site cu altul care este folosit mai mult pentru spam. Prin urmare, adesea pune un spam score de 10-20% chiar și site-urilor care nu fac nimic greșit și urmează întocmai recomandările Google pentru SEO.
SimilarTech
De câte ori ai intrat pe un site și ți-ai dorit să știi cam câte vizite face? Ei bine, SimilarTech este o extensie Google Chrome care face fix acest lucru, estimează vizitele pe care le are un site. Partea și mai faină este că împarte acest număr pe canale cum ar fi social, organic, direct, mail, etc.
Open Multiple URLs
Atunci când ai de verificat foarte multe articole și nu vrei să le deschizi pe fiecare în parte, Open Multiple URLs este o extensie care te poate ajuta. Astfel, tot ce trebuie să faci este să copiezi toate articolele pe care le vrei deschise într-un câmp și să dai open.
Atenție însă că dacă vrei să deschizi deodată 20-30-40 de site-uri, trebuie să ai și un calculator sau laptop cu putere de procesare mai mult decât decentă.
Copy URL
Ai făcut un research și ai rămas cu site-urile de care ai nevoie deschise în tab-urile browserului? Printr-o singură apăsare de buton, Copy URL te poate ajuta să le salvezi și să le copiezi oriunde vrei tu pentru a le folosi în rapoarte sau pentru a le deschide mai târziu.
Check broken links
Broken links sau link-urile care nu mai duc nicăieri fac rău site-urilor deoarece duc în eroare cititorii. Astfel, cu această extensie poți verifica site-ul agenției unde lucrezi sau blogul personal pentru a te asigura că nu ai astfel de link-uri active.
Character Count
Atunci când lucrezi în domeniul SEO, adesea ești pus în poziția de a crea meta titluri și meta descrieri pentru diferite pagini, articole sau produse de pe un site. Așadar, probabil știi că trebuie să te încadrezi într-un anumit număr de caractere, iar ceea ce face această extensie este să le numere pentru tine.
SEO Ruller
Este o extensie completă pentru SEO deoarece îți permite să vezi foarte multe detalii despre un site precum meta descrieri, meta titluri, opengraph, tag-uri H1, alt tags, etc. Lista ar putea continua câteva rânduri, dar sfatul meu este să testezi singur și să vezi ce poate face această extensie.
NoFollow
Această extensie te ajută să identifici link-urile de tip NoFollow de pe orice site. Tot ce trebuie să faci este să o ții activă, iar atunci când vede un link cu atributul nofollow îl va încercui cu un chenar roșu.
Word Count
După cum îi spune și numele, te ajută să vezi exact câte cuvinte are un text selectat de tine. Astfel, dacă vrei să vezi câte cuvinte are un articol de pe un site, tot ce trebuie să faci este să selectezi textul cu mouseul, să dai click dreapta, Word Count și îți va apărea numărul de cuvinte selectate.
Google SERP Counter
Ai făcut o căutare pe Google și site-ul tău nu este printre primele, dar ai vrea să știi pe ce loc te afli în acel moment? Google SERP Counter afișează un număr în fața fiecărui rezultat din motorul de căutare pentru ca tu să nu mai fii nevoit să numeri manual.
Extensii Google Chrome pentru Web Developeri
Web Developer
Este unul dintre cele mai utile tool-uri pentru developeri deoarece are foarte multe funcții utile, atât de multe încât nu le voi enumera pe toate. Așadar, trebuie să mergem pe încredere aici și să instalezi extensia pentru a te convinge.
Lighthouse
Lighthouse generează un raport cu privire la viteza de încărcare a site-ului, dar și alte elemente precum performanță, accesibilitate și SEO, În urma acestui raport, vei primi un punctaj de la 1 la 100 împreună cu diferite recomandări pentru a face site-ul mai rapid, mai bine optimizat sau mai plăcut pentru utilizatori.
BuiltWith
Ai nevoie să afli cu ce este creat un site, ce pluginuri și tehnologii folosește? Atunci BuiltWith este extensia care, în peste 90% dintre cazuri, îți va oferi toate răspunsurile de care ai nevoie.
Page/Element Dimensions
O extensie utilă atunci când vrei să știi exact dimensiunea unor elemente de pe un anumit site.
WhatFont
Fie că ești programator sau pur și simplu vrei să știi exact cu ce font este scris un anumit text pe un site. Extensia WhatFont reușește să identifice fonturile cu o acuratețe foarte bună.
ColorPick Eyedropper
De multe ori mi s-a întâmplat să vreau să folosesc exact o anumită culoare pentru mai multe elemente ale site-ului și am descoperit că această extensie este mult mai rapidă decât să folosești inspect element. De asemenea, poți afla codul culorii și din fotografiile prezente pe un site.
Web Developer Checklist
Aceasta extensie funcționează ca un checklist pentru diferite elemente pe care trebuie sa le îndeplinească un site pentru a fi cât mai bine optimizat pentru motoarele de căutare și utilizatori. Deși un programator cu experiență nu are nevoie de așa ceva pentru a verifica un site, consider că multe persoane vor vedea o oarecare utilitate în această extensie.
Acestea fiind spuse, sper ca lista de extensii Google Chrome de mai sus să te îți ușureze munca și să te ajute cât mai mult în ceea ce faci. Dacă ai alte recomandări te invit să lași un comentariu mai jos.