Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Cine a inventat internetul

Cine a inventat internetul

Internetul a fost inventat de către Robert Elliot Kahn și Vint Cerf în 1973. Aceștia au creat un set de reguli de comunicare pentru calculatoarele conectate la internet cu numele de TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol).

Cu toate astea, înaintea internetului, în anul 1961 a apărut o lucrare intitulată Information Flow in Large Communication Nets scrisă de Leonard Kleinrock care face referire la conceptul de internet. Ba chiar înainte cu 73 de ani de apariția internetului propriu zis, Nikola Tesla a prevăzut un sistem global fără fire.

Așadar, internetul nu are un singur inventator, ci mai degrabă idei adunate de-a lungul timpului care au rezultat în ceea ce avem astăzi.

- Advertisement -

Înaintea protocoalelor inventate de Robert Elliot Kahn și Vint Cerf în 1973 a existat o primă speranță pentru internet în anul 1969 când a fost creat primul prototip de internet de către oameni de știință de la US Advanced Research Projects Agency (ARPA) care au conectat computerele din University of California și Stanford Research între ele. Cu toate astea, se pare că sistemul ar fi picat la un moment dat și nu s-a realizat un transfer de date.

La doar 3 ani mai târziu, programatorul Ray Tomlinson a trimis primul e-mail cu ajutorul unui sistem de mesagerie care putea trimite mesaje în rețea. Fun fact: a durat șapte ani pentru ca primul mail de tip spam să-și facă apariția.

Deși avem o noțiune de internet deja conturată, a durat 10 ani ca Paul Mockapetris și Jon Postel să creeze un sistem de nume (DNS) care permitea denumirea diferitelor domenii de internet folosind cuvinte, nu IP-uri. La doi ani de la descoperirea lor apare și primul domeniu e internet, numit symbolics.com, în 1985.

Rata calculatoarelor conectate la internet a crescut foarte rapid de la 1.000 de calculatoare interconectate în 1894 la 100.000 în 1989.

Pentru ca internetul să fie 100% funcțional lipsea un sistem de operare al internetului. Acest sistem a fost creat de Tim Berners-Lee în anul 1991. Sistemul permitea documentelor hypertext să fie interconectate cu link-uri. De la prima sa descoperire legată de www în 1989 a durat aproximativ 2 ani până a dezvoltat și codul HTML, moment în care World Wide Web devine accesibil pentru toată lumea.

În 1992 deja vorbim de peste 1 milion de calculatoare conectate și de atunci internetul a evoluat într-un ritm extrem de rapid.

Primul browser de internet nu întârzie să apară, iar în 1993 avem Mosaic, un browser creat de Marc Andreessen și Eric Bina. Mai trece un an și apare și browserul Netscape, principalul concurent al lui Mosaic. Cu toate astea, se pare că aceste browsere de internet nu au avut o viață atât de lungă deoarece odată cu apariția Google Chrome, acesta a câștigat peste 90% din piață.

Așadar, acum știi cine a inventat internetul, dar și câteva noțiuni elementare și curiozități despre acesta. Dacă articolul ți-a fost util nu uita să-l trimiți unui prieten, poate și lui i se va părea la fel.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,063UrmăritoriÎmi place
1,273UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!