Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este LinkedIn – aplicația care poate înlocui CV-ul

Ce este LinkedIn – aplicația care poate înlocui CV-ul

Dacă ai deschis acest articol cu siguranță nu vrei să știi doar ce este LinkedIn, dar și cum te poate ajuta această platformă și cum este diferită de Facebook și celelalte rețele sociale pe care le cunoaștem.

Aplicația LinkedIn este o rețea socială care pune accentul pe viața profesională a utilizatorilor. Tocmai din acest motiv, LinkedIn este locul potrivit în care să îți cauți un loc de muncă sau să te conectezi cu oameni care au aceleași interese profesionale cu tine.

LinkedIn poate fi accesat, atât prin intermediul aplicațiilor mobile, cât și de pe calculator sau laptop prin intermediul unui browser de internet.

- Advertisement -

Ca să definim această rețea în alt mod ne putem referi la ea ca la un CV online pe care îl poți prezenta direct persoanelor care se ocupă de recrutare pentru firmele de care ești interesat. Cu toate acestea, vorbim de un CV complex care nu se rezumă doar la câteva skill-uri și cursuri adăugate într-un pdf.

Asemenea Facebook, și LinkedIn are un loc în care poți posta texte sau distribui articole și fotografii. Recomandarea este ca acestea să aibă legătură cu viața profesională deoarece nimeni nu intră pe LinkedIn să vadă poze cu copiii sau pisicile prietenilor.

De asemenea, există și opțiunea de chat, o cale rapidă spre networkingul online și o posibilitate de a te conecta cu persoane despre care știi deja în ce domenii activează pentru diferite propuneri de colaborare sau pentru a trimite oferte de job.

Printre celelalte opțiuni ale platformei se mai numără una de home unde poți vedea update-uri postate de persoanele cu care ești conectat, secțiunea de jobs unde poți publica joburi disponibile în cadrul companiei tale sau să aplici la joburi existente, dar și platforma Learning a LinkedIn care oferă cursuri din diferite domenii.

Are sens să ai cont și pe LinkedIn?

Pornind de la premisa că deja ai cont pe Facebook și Instagram probabil te întrebi dacă mai are rost să creezi încă unul, pe o altă rețea. Răspunsul este Da, are sens să fii prezent și pe LinkedIn, dar să lămurim câteva detalii.

Cele trei rețele sunt asemănătoare ca funcții, dar diferite în ceea ce privește scopul pentru care sunt utilizate. După cum spuneam și mai sus, LinkedIn este platforma pe care vrei să fii prezent dacă dorești să îți dezvolți brandul personal, să găsești un job sau să te conectezi cu profesioniști din domeniul în care activezi sau din domeniile de care ești interesat/ă.

Pentru a avea succes pe platformă nu este de ajuns să știi ce este LinkedIn sau la ce folosește, ci trebuie să investești și timp.

Ai nevoie de un profil completat cu toate detaliile necesare și cu atenție deoarece textele din descrierea profilului nu trebuie să conțină greșeli precum cele gramaticale sau litere/cuvinte lipsă. De asemenea, și fotografia de profil trebuie să fie una care să te avantajeze din punct de vedere profesional, motiv pentru care majoritatea utilizatorilor merg pe foto de tip portret.

- Advertisement -

Dacă după ce setezi profilul ești dispus/ă și să participi la discuțiile care au loc pe platformă și să postezi/distribui din când în când informații relevante pentru domeniul tău de activitate, răspunsul e da, locul tău este pe LinkedIn.

De menționat este faptul că succesul este direct proporțional cu timpul pe care îl investești în platformă și plusul de valoare pe care îl aduci prin ceea ce postezi și comentariile pe care le lași, dar și prin capacitatea de a face networking online.

Cu toate astea, pentru branding personal și oportunitatea de a obține joburi la care aplici prin platformă, este necesar doar să creezi un cont cu cât mai multe informații relevante despre tine și să folosești platforma ocazional.

Părerea mea despre LinkedIn

Folosesc LinkedIn încă din 2015, dar am devenit mai activ de prin 2020, an în care am început să primesc aproape săptămânal oferte în zona de SEO, dar și alte domenii cu care nu am nici o legătură precum consultant vânzări sau diferite MLM-uri.

De aici am tras concluzia că există oameni care se informează și trimit mesaje personalizate către persoanele pe care l-ar angaja, dar nu putem scăpa de cei care trimit spam-uri doar ca să atingă un anumit număr de mesaje trimise.

Ce m-a bucurat însă este faptul că în ultimul timp au ajuns în inbox-ul meu doar mesajele targetate cu job-uri în zona de SEO și creare de conținut. Semn că LinkedIn România este pe drumul cel bun și utilizatorii încep să înțeleagă cum se folosește.

Aș mai adăuga și faptul că platforma devine utilă prin prisma oamenilor cu care alegi să te conectezi. Mulți nu înțeleg despre ce este LinkedIn și cu siguranță vei vedea persoane care distribuie poze cu pisici, cafele și flori, dar și care postează diverse mesaje care mai degrabă și-ar găsi locul în discuții private cu familia sau prietenii.

Așadar, ai grijă cum îți construiești conexiunile pe LinkedIn. Nu trimite cerere tuturor doar pentru că poți și nu accepta toate cererile doar pentru că sunt acolo. Alege să te conectezi cu oameni din domeniul tău de activitate și din domenii conexe. În acest mod te asiguri că ești înconjurat de informații și oportunități care te vor ajuta în dezvoltarea ta profesională.

Pentru ce este LinkedIn?

LinkedIn este o rețea socială axată pe viața profesională a utilizatorilor și poate fi folosită, atât pentru căutarea unui job, cât și pentru branding personal sau networking online.

Cum te poți face remarcat pe LinkedIn?

După completarea profilului poți începe să participi la discuții relevante pentru tine pe celelalte profile, dar și să distribui articole care ți se par interesante și să creezi discuții în jurul acestora pe profilul tău.

Ajută LinkedIn la brandul personal?

Platforma este o oportunitate pentru a-ți dezvolta brandul personal, dar aceasta nu înlocuiește un site propriu și alte rețele sociale relevante pentru domeniul tău de activitate.

Te poate ajuta LinkedIn să găsești un job?

Cu siguranță te poate ajuta să găsești un job prin intermediul platformei lor de job-uri, dar și prin ofertele pe care le vei primi direct de la oamenii de HR prin mesaje private.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!