Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Principalele servicii oferite de internet

Principalele servicii oferite de internet

Am scris într-un articol anterior despre ce este internetul, iar acum a venit timpul să vorbim și despre principalele servicii oferite de internet și cu ce ne ajută pe noi acestea.

Internetul a apărut cu intenția de a oferi lumii acces ultrarapid la informații și avea scopul de a ajuta umanitatea să comunice mult mai ușor, indiferent de distanțe. Odată cu trecerea timpului, internetul a evoluat atât de mult încât oferă astăzi o gamă extinsă de servicii. Despre o parte dintre acestea vorbim în articol.

Servicii care stau la baza internetului

WWW

Așa cum vorbeam și în articolul ce înseamnă WWW, acesta este un sistem informatic care găzduiește informațiile conectate sau nu între ele prin hypertext. Acestea sunt identificate prin URL-uri și pot fi accesate cu ajutorul browserelor web.

- Advertisement -

HTTP/S

HTTP – HyperText Transfer Protocol este protocolul care permite transmiterea datelor prin internet. Odată cu apariția comerțului și a plăților online, a fost nevoie de o variantă mai sigură pentru transmiterea acestor informații. Astfel a luat naștere HTTPS.

FTP

Numit și File Transfer Protocol, acesta este un serviciu care asigură transferul fișierelor între calculatoare prin ajutorul protocoalelor și WWW.

Baze de date

Bazele de date stau in spatele celor mai profitabile afaceri de pe internet. Chiar și calculatorescu.ro folosește mai multe baze de date pentru a stoca articolele pe care le public, dar și comentariile primite de la voi. Practic, internetul este construit în mare parte din baze de date care se află în continuă comunicare cu interfața grafică a site-urilor.

Servicii pentru comunicare și informare

E-mail

Înainte de apariția chaturilor, e-mailul era principala metodă prin care puteai trimite mesaje prietenilor cu ajutorul internetului. Primul e-mail a fost trimis în anul 1971 de către programatorul Ray Tomlinson. Patru ani mai târziu apare și primul client de email urmat la alți 3 ani distanță de primul mail de tip spam.

Chat

Odată cu apariția chaturilor precum Yahoo Messenger și Facebook Messenger, distanțele dintre oameni s-au micșorat și mai mult și discuțiile de tip text dintre indivizi au ajuns să aibă loc în timp real, indiferent de distanța dintre aceștia.

Forumuri

Forumurile permit utilizatorilor de internet să se întâlnească virtual într-un spațiu unde pot crea, reacționa sau pur și simplu citi diferite articole și păreri. În general, forumurile sunt împărțite pe subiecte de discuție și, pentru a avea acces la unul, utilizatorul trebuie își facă un cont special pentru acel forum.

VoIP

VoIP se referă la Voice Over the Internet Protocol și permite efectuarea apelurilor telefonice prin internet.

E-learning

Spuneam mai sus că internetul a apărut din dorința de a oferi oamenilor acces mai ușor la informații. Ei bine, un alt serviciu important a-l internetului este e-learning. Prin intermediul a mii de platforme, utilizatorii cu acces la internet pot accesa cursuri și tutoriale din diferite domenii pentru a învăța lucruri noi sau a se perfecționa în domeniile pe care le știu deja.

- Advertisement -

Conferințe Audio/Video

Ședințele din marile firme se mută în online și internetul permite comunicarea audio-video între două sau mai multe dispozitive pentru ca toți participanții să participe la discuție în timp real. Este un serviciu care nu doar că ajută firmele în organizarea ședințelor, ci oferă și persoanelor care au prieteni sau familie la zeci, sute sau chiar mii de Km distanță posibilitatea de a vorbi cu ei și a-i vedea doar printr-un simplu telefon mobil, tabletă, laptop și alte dispozitive cu cameră web.

Servicii cu scop comercial

E-commerce (comerțul electronic)

Probabil cel mai profitabil serviciu oferit de internet este comerțul electronic deoarece a permis proprietarilor de magazine să-și extindă afacerile și să ajungă la un singur click sau la o singură căutare pe Google distanță de clienți.

Internet banking

Primele operațiuni bancare făcute cu ajutorul internetului au avut loc în anii 1990 și a revoluționat lumea comerțului online. Acele a fost momentul în care nu doar că vedeai un produs înainte de a-l comanda, dar îl puteai plăti direct și tot ce mai trebuia să faci era să aștepți să apară la ușă.

Întrebări și răspunsuri

Mai jos vei găsi o listă de întrebări și răspunsuri legate de serviciile oferite de internet, iar dacă ai vreo nelămurire aștept comentariul tău la care voi răspunde adăugând întrebarea ta mai jos sau direct în rubrica de comentarii.

Care sunt principalele servicii oferite de internet?

WWW, poșta electronică numită e-mail, aplicațiile de chat, forumurile, HTTP/HTTPS, FTP transfer, comerț electronic, baze de date, banking, VoIP (voice over the internet), e learning și posibilitatea de a participa la conferințe de la distanță. Acestea sunt doar câteva dintre serviciile oferite de internet, iar în articol vorbim despre acestea și multe altele.

Serviciile oferite de internet sunt gratuite?

Multe dintre serviciile oferite de internet sunt gratuite. Cu toate astea, există servicii premium pe care le poți cumpăra cu licență pe viață sau prin plată recurentă.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!