Te întrebi ce ar trebui să alegi ca placă video pentru laptopul / PC-ul tău sau vrei să știi ce înseamnă o placă video dedicată / integrată? Ei bine în acest articol vorbim despre diferența dintre cele două și situațiile pentru care se pretează fiecare.
Placa video integrată este incorporată în placa de bază a calculatorului sau a laptopului și adesea nu este capabilă de performanță ridicată. Pe de altă parte, placa video dedicată este o componentă separată special creată pentru a oferi performanță video ridicată.
Placa video integrată
Plăcile video integrate sunt mai accesibile din punct de vedere financiar deoarece nu trebuie să le cumperi, ci vin deja cu sistemul pe care l-ai achiziționat. De asemenea, acestea au un consum redus de energie si se pretează pentru laptopuri sau calculatoare pe care intenționezi să le folosești în scopuri office (word, excel, postări pe social media, etc.).
Navigarea pe internet, vizualizarea pozelor și chiar vizionarea unor filme sau clipuri pe YouTube în format Full HD sunt posibile cu o placă video integrată. Cu toate acestea, sistemul va începe să se miște mai greu odată cu introducerea mai multor tab-uri deschise cu video și/sau deschiderea programelor de editare foto/video.
Placa video dedicată
Așa cum menționam mai sus, placa video dedicată oferă performanțe grafice superioare celei integrate și este recomandată pentru programe și jocuri care necesită randare video la un nivel înalt.
Pe lângă jocuri, redarea clipurilor în calitate 2k+ și alte avantaje, plăcile video dedicate pot suporta tehnologii precum VR-ul și pot rula programe de editare foto/video complexe.
De menționat este și faptul că plăcile video dedicate sunt folosite pentru minarea criptomonedelor datorită procesoarelor performante cu care sunt echipate.
În funcție de nevoile utilizatorului, o placă video dedicată poate fi mai ieftină sau mai scumpă, cele profesionale ajungând în zona miilor de euro.
Avantajele și dezavantajele plăcilor video integrate
Plăcile video integrate sunt mai accesibile financiar și consumă mai puțin curent, dar au dezavantajul că nu sunt capabile de performanță atunci când vine vorba de folosirea programelor de proiectare, editare, rularea jocurilor sau a filmelor care necesită mai multe resurse.
Avantajele și dezavantajele plăcilor video dedicate
Avantajele plăcilor dedicate sunt mult mai multe decât dezavantajele, dar totul se reduce la compatibilitate cu celelalte componente ale calculatorului și posibilitatea de achiziționare a uneia.
Avantajele sunt: rularea programelor de editare foto/video, rularea programelor complexe de randare și a jocurilor cu cerințe video ridicate, posibilitatea de a reda video în format 4k+, etc.
Dezavantajul principal al plăcilor video dedicate este faptul că au un cost mult mai ridicat și upgrade-ul plăcii video de pe un calculator poate atrage cu sine chiar și nevoia de a schimba sursa acestuia deoarece buna funcționare a plăcii depinde și de consumul mai mare de energie electrică pe care o sursă mai veche se poate să nu-l furnizeze.
De asemenea, acestea necesită mai mult spațiu în carcasa calculatorului și trebuie luata în considerare compatibilitate cu placa de bază.
În special atunci când vorbim de laptopuri, recomandarea este să instalezi placa video dedicată doar la un service după ce te asiguri că acest lucru este posibil. Majoritatea laptopurilor care vin cu o placă video integrată nu au loc pentru instalarea uneia dedicate.
Cu toate acestea, sistemele care nu au plăci video dedicate sunt depășite din punct de vedere al tehnologiei și puține jocuri moderne mai funcționează pe ele, iar în ceea ce privește programele de editare, operațiunile complexe pot dura mult mai mult.
În concluzie alegerea dintre o placă video dedicată și una integrată poate fi făcută atunci când știi la ce vei folosi calculatorul sau laptopul pe care îl ai sau pe care urmează să-l achiziționezi. Nu există un singur răspuns valabil pentru toată lumea, dar un lucru este clar: placa video dedicată este necesară atunci când vrei să rulezi programe și jocuri care au nevoie de putere de randare video.