Cu siguranță ai auzit de termenul NFT, iar dacă ești curios să afli mai multe despre această tehnologie și la ce folosește, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, vei afla despre NFT-uri și modul în care sunt folosite, dar și care este diferența față de criptomonede.
Ce înseamnă și cum funcționează un NFT
NFT este prescurtarea de la Non-Fungible Token. Acesta este un token care nu poate fi înlocuit cu un alt token. Spre deosebire de criptomonedele tradiționale, dacă ai un NFT înseamnă că ești proprietarul absolut al acestuia și nu există altul la fel.
NFT-urile sunt emise pe o rețea blockchain, cea mai populară fiind Ethereum. Acestea sunt mai apoi stocate astfel încât să fie clar cine este proprietarul NFT-ului și cine poate să în tranzacționeze.
Proprietarul NFT-ului poate să își vândă obiectul digital către altcineva, iar acest lucru este înregistrat în blockchain, astfel încât să fie ușor de urmărit și să se asigure că transferul de proprietate este autentic. Genul acesta de tranzacție este foarte asemănător cu vânzarea și cumpărarea operelor de artă, deși pot exista copii ale acestora, doar originalul are o anumită valoare și nu poate fi deținut în același timp de mai multe persoane decât dacă este cumpărat astfel.
Concluzionând în zona de definire și mod de funcționare, NFT-urile sunt utilizate pentru a reprezenta și proteja drepturile de proprietate asupra unor obiecte digitale, cum ar fi arta digitală, jocurile video sau colecțiile de imagini. În esență, NFT-urile oferă proprietarilor posibilitatea de a avea un certificat de autenticitate pentru un astfel de obiect, ceea ce îi oferă valoare și posibilitatea de a fi tranzacționat.
De ce sunt NFT-urile populare
În momentul în care scriu articolul deja hype-ul din jurul NFT-urilor a mai scăzut și nu mai sunt atât de populare ca înainte. Cu toate acestea, tehnologia își are fanii ei și consider că are aplicări reale în lumea în care trăim în continuare, dar cu siguranță nu este un mijloc de a te îmbogății peste noapte.
Desigur, poți face bani din NFT-uri în același mod în care un agent imobiliar face bani din vânzarea locuințelor și un dezvoltator din construirea lor.
Așa cum menționam mai sus, una dintre cele mai valoroase calități ale NFT-urilor este faptul că permite unei persoane să demonstreze că un anumit obiect digital se află în proprietatea sa exclusiv și nu poate să fie vândut sau folosit de altcineva sub formă de original.
Astfel că prin intermediul acestui certificat oferit de NFT-uri, obiecte digitale precum fotografii, albume, opere de artă digitale, alt fel de obiecte digitale etc. devin obiecte ce pot fi tranzacționate între oameni.
În concluzie, NFT-urile reprezintă o tehnologie interesantă care permite proprietarilor să își demonstreze drepturile de proprietate asupra obiectelor digitale și să le monetizeze. Chiar dacă adesea nu sunt folosite cu acest scop și oamenii care le tranzacționează caută să devină milionari peste noapte, utilitatea lor rămâne și cu siguranță vor juca un rol important în digital în viitor.
Cu toate acestea, NFT-urile nu sunt investiții sigure și orice obiect digital își poate pierde valoarea peste noapte. Astfel că, în opinia mea, nu ar trebui văzute mai mult decât ceva care atestă faptul că o anumită persoană este proprietarul de drept a unei creații digitale.