Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce înseamnă GSM și care este legătura cu telefoanele mobile

Ce înseamnă GSM și care este legătura cu telefoanele mobile

În acest articol îți voi explica ce înseamnă GSM, cum funcționează, dar mai ales la ce se folosește acest sistem de comunicații și cum ne ajută pe noi.

GSM este acronimul de la Global System Mobile Communications. Acesta este un sistem de telefonie mobilă digitală fără de care telefoanele mobile nu ar mai putea comunica între ele. Deoarece funcționează prin sistem de unde radio, acesta folosește anumite frecvențe pentru a trimite semnalul, cele mai comune fiind: 900 MHz, 1800 MHz și banda de 1900 MHz.

Predecesorii sistemului GSM sunt AMPS (Advanced Mobile Phone Service) și TACS (Total Access Communication System). Acestea au ca principal dezavantaj faptul că sunt construite în sistem analog și nu ar fi putut face față mai multor utilizatori. Tocmai din acest motiv a fost nevoie de un efort internațional prin care să se stabilească de comun acord care va fi tehnologia care va ajuta lumea să se conecteze.

- Advertisement -

Interesant este faptul că GSM inițial nu era acronimul pentru Global System Mobile Communications, ci pentru Groupe Special Mobile, denumire venită din franceză. Grupul inițial a fost creat în anul 1982, iar 5 ani mai târziu este adoptat la nivel internațional și își schimbă denumirea pentru a fi mult mai ușor de recunoscut de toate țările care urmau să folosească acest sistem (13 inițial).

Cu toate acestea, a fost nevoie de încă 7 ani ca experții europeni din industrie de la acea vreme să cadă de comun acord pentru a lansa sistemul GSM la scară largă în anul 1995.

Pe lângă faptul că ajută la interconectarea telefoanelor mobile, sistemul GSM oferă funcții precum: criptarea apelurilor, accesul la date mobile, sms-uri, dar și sisteme de așteptare și redirecționare a apelurilor.

Sistemul GSM este compus din BSS și NSS unde BSS se referă la unitatea de control pentru stații, iar NSS la echivalentul centralei telefonice clasice în format digital.

Așadar, acum știi ce înseamnă GSM și cum ne ajută acest sistem să comunicăm. În concluzie, putem spune că telefoanele mobile ar fi doar niște jucării multimedia dacă n-ar exista GSM și peste 200 de țări ar fi trebuit să găsească alte căi pentru a permite cetățenilor să comunice unii cu alții.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!