Te întrebi ce înseamnă admin în mediul online și ce face acesta? Ei bine, în articol vorbim despre funcția de administrator, tipurile de admin și responsabilitățile acestora.
Admin (administrator) se referă la acea persoană care are control complet asupra unei platforme, unui sistem sau a unui website. Spre exemplu, un admin în WordPress poate instala module noi și chiar edita sau șterge articolele publicate de ceilalți utilizatori.
Din punct de vedere etimologic, cuvântul administrator provine din latină și înseamnă cel ce are autoritate de a conduce. Astfel că admin este denumirea primită de utilizatorul care are acces total asupra unui sistem.
Ce face, mai exact, un admin?
Voi începe prin a spune că un admin are un rol esențial indiferent de tipul său deoarece el se ocupă de buna funcționare a platformei sau sistemului pe care îl administrează.
Spre exemplu eu sunt adminul calculatorescu.ro și trebuie să mă asigur că site-ul are update-urile făcute la zi, că postez conținut de calitate și moderez comentariile răspunzând la ele acolo unde este cazul.
Printre principalele atribuții ale unui admin intră:
- monitorizarea performanței;
- identificarea și rezolvarea problemelor ce țin de postul său;
- implementarea securității pe platformă sau facilitarea acesteia;
- protecția datelor;
- stabilirea backup-urilor sau a unui sistem 3rd party de backup;
- instalarea și configurarea elementelor software și hardware în funcție de caz;
- gestionarea utilizatorilor și a acțiunilor pe care aceștia le fac;
- planificarea update-urilor astfel încât platforma/sistemul să funcționeze optim;
- etc.
Root este numele dat utilizatorului implicit asociat contului de administrator pe majoritatea sistemelor. Spre exemplu, pe WordPress, utilizatorul implicit este admin.
Tipuri de admin
Pentru a clarifica ce înseamnă admin trebuie să vorbim și de modurile în care acesta poate fi clasificat. Astfel că există mai multe tipuri de administratori printre care se numără: administrator de sistem, administrator de rețea, administrator de bază de date, administrator de website, administrator de forum, etc.
Continuând cu exemple clare, iată care sunt câteva elemente la care au acces în funcție de tipul de admin avut.
Administratorul de sistem are control total asupra sistemului informatic care îi este alocat și poate face orice setare și configurare pe acesta. De aici și posibilitatea de a rula un program pe Windows ca administrator.
Administratorul de rețea se ocupă de buna funcționare și întreținerea acesteia. De asemenea are acces la toate setările și configurările ce țin de rețea. În plus față de asta se poate ocupa și de elementele hardware precum: routere, switch-uri, servere și alte componente din infrastructura unei rețele.
Administratorul de bază de date este responsabil de datele stocate în baza de date. Acesta trebuie să mențină baza de date în condiție optimă astfel încât să fie securizată, funcțională și ușor de accesat de persoanele cu acest drept. De asemenea, tot în responsabilitatea lui poate venii și backup-urile necesare și eventualele migrări ale datelor de pe o bază pe alta.
Administratorul de website este acea persoană care se ocupă de buna funcționare a unui site web și îndatoririle acestui tip de admin pot fi împărțite între mai multe persoane. Spre exemplu, o persoană se poate ocupa de conținutul site-ului, în timp ce o alta se poate ocupa de elemente tehnice și de securitate, iar o a treia persoană se poate ocupa de un forum asociat website-ului sau de produse în cazul în care vorbim de un magazin online.
Administratorul de forum are acces la funcții precum moderarea și ștergerea comentariilor, crearea de utilizatori noi, banarea sau blocarea unor utilizatori pe timp determinat sau nedeterminat, dar și la editarea secțiunilor și sub-secțiunilor de pe forum.
În concluzie, adminul este persoana responsabilă cu administrarea și întreținerea unor platforme, sisteme, rețele, website-uri, etc. Această funcție poate fi împărțită între mai multe persoane cu atribuții diferite sau similare în funcție de nevoi.
Acum că știi ce înseamnă admin ne ajuți cu o distribuire către prietenii tăi ca să putem continua să publicăm acest tip de conținut?