În ziua de astăzi este absolut necesar să ai o parolă puternică deoarece atacurile cibernetice se înmulțesc de pe o zi pe alta și datele tale devin din ce în ce mai importante. Altfel există riscul să fii victima unor acțiuni de furt de identitate sau pur și simplu să-ți fie preluat accesul în anumite aplicații.
De ce se întâmplă acest lucru?
Ei bine, odată cu popularizarea internetului am început să ne folosim din ce în ce mai mult de acesta și să ținem o parte importantă din viața noastră online. Adesea ținta acestor atacuri cibernetice este aflarea unor parole în vederea folosirii anumitor conturi în scopuri malițioase sau pur și simplu a extragerii unor sume de bani din conturile online.
Așadar, trebuie să reținem faptul că internetul are atât avantaje, cât și dezavantaje. Pentru a ne folosi cât mai sigur de el, trebuie ca orice cont pe care îl avem și orice dispozitiv conectat la internet să dispună de o parolă puternică.
Puțin în contracție cu titlul este faptul că pentru a avea o parolă puternică pentru conturile tale trebuie să nu ai aceeași parolă pentru toate conturile tale, dar despre această greșeală comună și multe altele vorbim mai jos.
Cum setezi o parolă puternică pentru conturile tale
Pentru ca un cont să fie greu de spart are nevoie de o parolă puternică și poți obține acest lucru prin alăturarea unor litere, numere și simboluri. Acestea nu trebuie să aibă nimic în comun și să nu formeze cuvinte. De exemplu 123456qWerty! este parolă slabă, dar qMn1h53kb6k1n!NG41! este parolă foarte puternică.
Sfatul meu este să faci parole total la întâmplare și să te străduiești să le reții. Altfel, orice alăturare firească de cuvinte, numere sau simboluri nu va oferi protecția necesară de care au nevoie conturile tale.
Two factor authentication
Two factor authentication este un strat de securitate în plus adăugat parolei tale care îi poate ține pe hackeri la distanță de contul tău chiar dacă au toate parolele tale deoarece pe lângă acestea vor avea nevoie și de numărul de telefon. Asta pentru că prin two factor authentication, după ce te loghezi pe un cont vei primi un mesaj text cu un cod pentru a confirma identitatea. Dacă nu introduci acel cod, nu vei putea accesa contul. Simplu, ușor, securizat.
De asemenea, trebuie să eviți greșelile despre care vorbim mai jos.
Greșeli pe care le faci atunci când faci o parolă
Folosești aceeași parolă la toate conturile
E una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face. Nu contează cât de complexă este parola pentru că e de ajuns ca una dintre bazele de date să fie spartă și atacatorii se vor putea loga cu parola ta peste tot.
Cea mai mare greșeală este să folosești parole importante pentru diverse jocuri online aflate pe servere private. Crede-mă că unui puști de 20 de ani din celălalt capăt al lumii nu dă doi bani pe datele tale personale. Pe vremea când mă jucam Lineage 2, un tip și-a închis serverul și a pus toată baza de date cu parole și conturi pe internet. A doua zi, toți cei care au plecat pe alte servere și nu au schimbat parolele s-au trezit cu o mare surpriză.
Folosești doar numere sau doar litere
Ca o parolă să fie complexă trebuie să fie formată atât din litere, cât și din numere, dar și din caractere speciale. Nu degeaba unele site-uri aproape că îți cer să pui și puțin praf de stele în parolă ca să fie sigură.
Parole simple, zile de naștere, numele animalului preferat etc.
Este o tactică foarte comună și multe parole sunt de tipul parolamea, 123456, steaua, anulnasterii, coco și tot așa. Partea proastă e că nici nu e nevoie de hackeri ca să-ți spargă parola asta și poate să se întâmple și dacă unul dintre prietenii tăi se joacă în căsuța de log in a mailului și încearcă mailul tău cu diverse parole comune.
Acum câțiva ani, foarte multe parole ale utilizatorilor unui forum din România au fost sparte pentru că niște băieți au încercat fiecare adresă cu 2 parole, steaua și dinamo.
Literă mare și semnul exclamării
Când un site îți cere să folosești literă mare și semnul exclamării le vei pune la început și la finalul unui cuvânt. Acest lucru este previzibil și poate fi ușor de intuit și spart.
În cazul în care nu ai o memorie excelentă poți folosi servicii precum LastPass sau Dashlane pentru a te loga cu un singur click și a nu mai avea nevoie de parole. Aceste servicii sunt bine securizate și parolele tale ar trebui să fie în siguranță acolo. Cu toate astea, dacă memoria te ajută, sfatul meu este să îți faci parole unice pentru fiecare cont important și să le știi doar tu.