Cum faci o parolă puternică pentru conturile tale

Ești aici: Calculatorescu » Diverse » Cum faci o parolă puternică pentru conturile tale

În ziua de astăzi este absolut necesar să ai o parolă puternică deoarece atacurile cibernetice se înmulțesc de pe o zi pe alta și datele tale devin din ce în ce mai importante.

De ce se întâmplă asta? Ei bine, am ajuns să ținem totul pe internet și cu un cont de facebook sau mail poți vedea cam 90% din viața cuiva. De asemenea, și banii tot online îi avem.

parolă puternică

Puțin în contracție cu titlul este faptul că pentru a avea o parolă puternică pentru conturile tale trebuie să nu ai aceeași parolă pentru toate conturile tale, dar despre greșeli vorbim mai jos.

Advertisements
emaggenius

Cum setezi o parolă puternică pentru conturile tale

Pentru ca un cont să fie greu de spart are nevoie de o parolă puternică și poți obține acest lucru prin alăturarea unor litere, numere și simboluri. Acestea nu trebuie să aibă nimic în comun și să nu formeze cuvinte. De exemplu 123456qWerty! este parolă slabă, dar qMn1h53kb6k1n!NG41! este parolă foarte puternică.

Sfatul meu este să faci parole total la întâmplare și să te străduiești să le reții. Altfel, orice alăturare firească de cuvinte, numere sau simboluri nu va oferi protecția necesară de care au nevoie conturile tale.

Two factor authentication

Two factor authentication este un strat de securitate în plus adăugat parolei tale care îi poate ține pe hackeri la distanță de contul tău chiar dacă au toate parolele tale deoarece pe lângă acestea vor avea nevoie și de numărul de telefon. Asta pentru că prin two factor authentication, după ce te loghezi pe un cont vei primi un mesaj text cu un cod pentru a confirma identitatea. Dacă nu introduci acel cod, nu vei putea accesa contul. Simplu, ușor, securizat.

De asemenea, trebuie să eviți greșelile despre care vorbim mai jos.

Greșeli pe care le faci atunci când faci o parolă

Folosești aceeași parolă la toate conturile

E una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face. Nu contează cât de complexă este parola pentru că e de ajuns ca una dintre bazele de date să fie spartă și atacatorii se vor putea loga cu parola ta peste tot.

Cea mai mare greșeală este să folosești parole importante pentru diverse jocuri online aflate pe servere private. Crede-mă că unui puști de 20 de ani din celălalt capăt al lumii nu dă doi bani pe datele tale personale. Pe vremea când mă jucam Lineage 2, un tip și-a închis serverul și a pus toată baza de date cu parole și conturi pe internet. A doua zi, toți cei care au plecat pe alte servere și nu au schimbat parolele s-au trezit cu o mare surpriză.

Folosești doar numere sau doar litere

Ca o parolă să fie complexă trebuie să fie formată atât din litere, cât și din numere, dar și din caractere speciale. Nu degeaba unele site-uri aproape că îți cer să pui și puțin praf de stele în parolă ca să fie sigură.

Parole simple, zile de naștere, numele animalului preferat etc.

Este o tactică foarte comună și multe parole sunt de tipul parolamea, 123456, steaua, anulnasterii, coco și tot așa. Partea proastă e că nici nu e nevoie de hackeri ca să-ți spargă parola asta și poate să se întâmple și dacă unul dintre prietenii tăi se joacă în căsuța de log in a mailului și încearcă mailul tău cu diverse parole comune.

Acum câțiva ani, foarte multe parole ale utilizatorilor unui forum din România au fost sparte pentru că niște băieți au încercat fiecare adresă cu 2 parole, steaua și dinamo.

Literă mare și semnul exclamării

Când un site îți cere să folosești literă mare și semnul exclamării le vei pune la început și la finalul unui cuvânt. Acest lucru este previzibil și poate fi ușor de intuit și spart.

În cazul în care nu ai o memorie excelentă poți folosi servicii precum LastPass sau Dashlane pentru a te loga cu un singur click și a nu mai avea nevoie de parole. Aceste servicii sunt bine securizate și parolele tale ar trebui să fie în siguranță acolo. Cu toate astea, dacă memoria te ajută, sfatul meu este să îți faci parole unice pentru fiecare cont important și să le știi doar tu.

Știri din tehnologie – iunie 2020

Samsung lansează Monitorul Odyssey G7 - acesta este primul monitor de gaming de 1000R din lume cu o rază de curbură de 1.000 de milimetri. De...
292FaniÎmi place
4AbonațiAbonați-vă

Articole recente

OPPO Reno3 Pro 5G | păreri și preț

Luna aceasta am avut la teste OPPO Reno3 Pro 5G și am revenit cu un articol de tip review în care povestim...

AOC Agon AG272FCX6 review | 165 Hz 1ms

Am avut AOC Agon AG272FCX6 în teste timp de o lună și mai jos poți citi părerea mea despre acest monitor de...

Știri din tehnologie – iunie 2020

Samsung lansează Monitorul Odyssey G7 - acesta este primul monitor de gaming de 1000R din lume cu o rază de curbură de 1.000 de milimetri. De...

Cum alegi cea mai bună imprimantă pentru acasă

Vorbeam într-un articol anterior despre tipuri de imprimante și modul în care sunt folosite acestea. Acum a venit timpul să vorbim despre...

Aplicație: scanare documente free cu telefonul

Am pornit cu ideea de a face un ghid de scanare documente care să te ajute atunci când trebuie să trimiți un...

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Înscrie-te la newsletter

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!