Ești aici: Calculatorescu » Hardware » Ce înseamnă QD-OLED

Ce înseamnă QD-OLED

QD-OLED (Quantum Dot Organic Light Emitting Diode) reprezintă o tehnologie pentru ecrane care combină avantajele OLED (Organic Light Emitting Diodes) cu cele ale punctelor cuantice (Quantum Dots). Aceasta își propune să ofere o calitate superioară a imaginii, combinând contrastul bun și culorile bogate oferite de OLED cu luminozitatea și gama de culori extinsă furnizată de Quantum Dots.

Într-un ecran QD-OLED, un strat de puncte cuantice este utilizat pentru a converti și a îmbunătăți lumina emisă de OLED-uri. De obicei, OLED-urile emit lumină albastră, iar punctele cuantice convertesc această lumină în culori roșii și verzi, permițând afișajului să producă un spectru complet de culori.

Structura și principiul QD-OLED

  • Un strat TFT (Transistor cu Film Subțire) pentru controlul circuitului.
  • Un strat care emite lumină (de obicei, lumină albastră din OLED-uri).
  • Un strat de puncte cuantice care convertesc lumina albastră în roșu și verde, creând astfel un spectru complet de culori.
qd oled
foto: samsungdisplay.com

Punctele cuantice sunt nanocristale care emit lumină atunci când sunt stimulate și pot fi ajustate pentru a emite culori foarte precise la diferite lungimi de undă, ceea ce le face ideale pentru îmbunătățirea acurateței și a saturării culorilor.

- Advertisement -

Avantajele QD-OLED?

  • Gamă Largă de Culori: QD-OLED poate exprima până la 90% din volumul de culoare ICtCp BT2020, ceea ce înseamnă că poate reda o gamă mult mai largă de culori comparativ cu afișajele convenționale.
  • Unghi excelent de vizualizare: Datorită caracteristicii punctelor cuantice de a emite lumină uniform în toate direcțiile, QD-OLED oferă o calitate a imaginii mai bună, indiferent de unghiul de vizualizare.
  • Raport de contrast ridicat: QD-OLED poate atinge un raport de contrast de 1.000.000:1, ceea ce înseamnă zone negre mai profunde și o calitate a imaginii mai bună.
  • Sănătatea ochilor: QD-OLED optimizează expunerea la lumina albastră, oferind o experiență de vizualizare mai confortabilă.

Unde se folosește QD-OLED

  • Televizoare deoarece QD-OLED este ideal pentru HDR (High Dynamic Range), oferind o gamă largă de luminozitate și culori vii.
  • Monitoare fiindcă este ideal pentru gaming și vizionarea de videoclipuri, QD-OLED oferind un timp de răspuns rapid, reducând astfel efectul de oboseală a ochilor.

QD-OLED înseamnă un pas înainte în tehnologia de afișare, oferind culori mai bogate, unghiuri de vizualizare superioare, un contrast mai bun și o experiență de vizualizare generală îmbunătățită.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!