Lucrezi liniștit la calculator și te trezești cu o eroare de ecran albastru? Am scris acest articol pentru a explica probabilele cauze ale acestei erori și posibile rezolvări.
Ce înseamnă eroarea ecran albastru:
Aceasta, denumită și eroare de oprire apare dacă există o problemă de hardware sau software care împiedică pornirea sau funcționarea corectă a calculatorului.
O parte din aceste erori pot fi:
- CRITICAL_PROCESS_DIED
- SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
- IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
- VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED
- PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
- SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
- DPC_WATCHDOG_VIOLATION
De asemenea, există și erori cu coduri precum: 0x0000000A, 0x0000003B, 0x000000EF, 0x00000133, 0x000000D1, 0x1000007E, 0xC000021A, 0x0000007B, 0xC000000F.
Cum rezolvați o eroare ecran albastru pe windows:
Microsoft a publicat un ghid complet de rezolvare a erorilor de genul și îl puteți accesa de aici.
Prin urmare nu o să mai vorbesc în articol despre cum scapi de aceste erori pentru că nu prea ar mai avea sens. Tot ce trebuie să faceți este să urmăriți pașii din link-ul de mai sus și veți observa că au rezolvări personalizate pentru fiecare tip de eroare în parte.
O altă variantă este să cauți codul exact al erorii pe internet și, dacă acesta nu este pe site-urile oficiale Microsoft, cu siguranță vei găsi discuții despre eroarea respectivă pe forumuri de specialitate unde vei putea primi suport în rezolvarea acesteia.
Ce provoacă erorile blue screen:
- componentele hardware defecte (hard disk, memorie ram, periferice);
- încălzirea excesivă a unor componente din calculator;
- driverele noi instalate nu sunt compatibile cu sistemul;
- viruși, troieni și spyware;
- lipsa spațiului din partiția C: – locul unde este windowsul.
Ce să faci dacă ajungi cu calculatorul la service:
Dacă ajungi cu laptopul sau PC-ul la service din cauza acestei erori recomandat este să îi rogi pe cei de acolo să aibă grijă de datele tale de pe celalte partiții pentru a nu le șterge sau dacă ai mai multe HDD-uri sau SSD-uri în el să îl trimiți doar cu cel pe care ai sistemul de operare.
De asemenea, o variantă rapidă de încercare de rezolvare a acestei erori este deconectarea tutoror HDD-urilor SSD-urilor sau a unităților optice pe care nu se află sistemul de operare și pornirea PC-ului. Atfel, poți fi sigur că dacă nici una dintre variantele de mai sus nu merge e cazul să mergi la service, iar dacă merge, felicitări, ai economisit niște bani și ai aflat sursa erorii.
P.S. poate te interesează și acest articol despre SSD vs. HDD.