Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ctrl Alt Delete | ce este și ce face

Ctrl Alt Delete | ce este și ce face

- publicat pe

Sunt sigur că puțini sunt cei care nu știu despre combinația de taste Ctrl+Alt+Delete, dar în acest articol s-ar putea să descoperi că există mai multe utilizări decât știai.

Dacă le știi pe toate, te felicit și te invit să ne spui în comentarii care crezi că este cea mai puțin cunoscută de ceilalți. Spre exemplu, eu folosesc cel mai des Ctrl+Alt+Delete pentru a deschide Task Manager sau a minimiza anumite programe care nu merg cu Alt+Tab.

Ctrl-Alt-Delete – informații generale

Ce este Ctrl-Alt-Delete și pentru ce este folosită?

Ctrl-Alt-Delete este o combinație de taste care, atunci când sunt apăsate simultan, oferă acces la funcții importante ale sistemului de operare Windows.

- Advertisement -
Ce se întâmplă când apeși pe Ctrl-Alt-Delete?

Atunci când apeși simultan pe tastele Ctrl, Alt și Delete, se va deschide un ecran de unde poți închide PC-ul sau accesa Task Manager în Windows 10 sau Task Manager în versiuni anterioare ale sistemului de operare. De aici, poți accesa diferite funcții, cum ar fi gestionarea aplicațiilor și a proceselor în desfășurare, verificarea performanței sistemului sau închiderea forțată a unui program care nu răspunde.

Moduri de utilizare Ctrl-Alt-Delete în Windows

Ctrl-Alt-Delete poate fi folosit pentru următoarele scopuri în Windows:

 1. Poți deschide Task Manager: Astfel poți monitoriza și gestiona aplicațiile și procesele în desfășurare, precum și consumul de resurse al sistemului.
 2. Închide forțat aplicații: Dacă o aplicație nu răspunde sau s-a blocat, poți închide forțat acea aplicație pentru a elibera resursele și a evita blocarea întregului sistem.
 3. Verifică performanța sistemului: Task Manager oferă informații detaliate despre utilizarea CPU, memoriei și altor resurse ale sistemului, facilitând identificarea problemelor de performanță.
 4. Blocarea computerului: Poți să blochezi computerul pentru a proteja informațiile personale în cazul în care te îndepărtezi temporar de la acesta.
 5. Închiderea, restartarea sau schimbarea utilizatorului: Odată ajuns în ecranul deschis poți schimba utilizatorul sau să repornești/închizi PC-ul.

Ctrl-Alt-Del și conectarea la distanță

În cazul în care te conectezi la un computer prin intermediul unei sesiuni de desktop la distanță, combinația de taste Ctrl-Alt-Delete poate fi diferită.

Astfel că, atunci când te conectezi la un computer printr-o sesiune de desktop la distanță (RDP), cum ar fi Remote Desktop Connection în Windows, combinația de taste pentru Ctrl-Alt-Delete nu funcționează în modul tradițional deoarece aceasta este prinsă de sistemul de operare gazdă, nu de sesiunea RDP.

Pentru a trimite comanda Ctrl-Alt-Delete la computerul la care te-ai conectat prin RDP, trebuie să folosești o combinație de taste diferită:

 • În Windows, combinația de taste este Ctrl-Alt-End. Aceasta va trimite comanda Ctrl-Alt-Delete către sesiunea de desktop la distanță în locul computerului local.
 • În MacOS, combinația de taste poate varia în funcție de aplicația de desktop la distanță pe care o folosești. În Microsoft Remote Desktop pentru MacOS, combinația de taste este Fn-Ctrl-Option-Delete.

De ce nu merge Ctrl+Alt+Delete

Nu de puține ori mi s-a întâmplat să îmi spună o cunoștință că nu îi merge combinația de taste (ctrl+alt+del) și cea mai ușor rezolvabilă problemă a fost în cazul uneia dintre taste care nu mai făcea contact cum trebuie cu membrana tastaturii.

Dar cum nu toate situațiile sunt așa de simple, haide să vedem care sunt și celelalte cauze pentru care Ctrl+Alt+Delete s-ar putea să nu funcționeze:

 1. Tastatura nu funcționează corect: Verifică dacă tastatura este conectată corect la calculator sau încearcă să o înlocuiești cu alta pentru a vedea dacă problema persistă.
 2. Probleme de software: Unele programe pot interfera cu funcționarea corectă a combinației Ctrl-Alt-Delete. Pentru a verifica această variantă este indicat să pornești Windows-ul în Safe Mode și să încerci acolo combinația de taste. În cazul în care combinația de taste merge în Safe Mode, încearcă să faci o scanare a calculatorului de malware sau să dezinstalezi orice software nou instalat.
 3. Sistemul de operare este blocat: În cazul unor blocări severe ale sistemului, combinația de taste poate să nu funcționeze, acesta nemaifiind în stare să răspundă la nici un dispozitiv de intrare. În acest caz, va trebui să repornești calculatorul sau să reinstalezi sistemul de operare.
 4. Este setată o combinație de taste diferită pentru comandă: În cazul unor configurări specifice ale sistemului, s-ar putea să fie necesară folosirea unei combinații diferite de taste pentru a accesa funcționalitatea Ctrl-Alt-Delete.

Tu pentru ce folosești Ctrl-Alt-Delete?

Fiecare utilizator de calculator are motivele lui pentru a folosi combinația de taste Ctrl-Alt-Delete. Unii o folosesc pentru a închide forțat aplicațiile blocate, în timp ce alții o folosesc pentru a monitoriza performanța sistemului sau pentru a accesa rapid funcțiile de blocare și închidere. Scrie în comentarii cum te ajută această combinație de taste în utilizarea de zi cu zi a PC-ului.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button