Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este NFC payment și cum se folosește

Ce este NFC payment și cum se folosește

Odată cu apariția acestei tehnologii cu siguranță mulți și-au pus întrebarea Ce este NFC? Ei vine, NFC este acronimul de la Near Field Comunication, un set de standarde de comunicare fără fir pe distanțe foarte scurte. În alte cuvinte, tehnologia NFC permite dispozitivelor să stabilească conexiuni și să facă schimb de date dacă acestea sunt compatibile NFC și se află la o distanță mai mică de 10 cm unul de altul.

Tehnologia NFC este asemănătoare cu RFID – Radio Frequency Identification care este folosită de POS-uri și carduri pentru a permite plățile contactless.

NFC – moduri de utilizare

Transferul de fișiere

Nu la transferul direct mă refer aici, ci la faptul că poate realiza conexiunea între două telefoane prin Bluetooth șau Direct Wi-fi fără a mai trebui să urmezi toți pașii cu primit și dat acces, când de pe un telefon, când de pe altul.

- Advertisement -

Plăți contactless

Așa cum am vorbit de mai multe ori în articol, prin intermediul NFC payment, poți face plăți contactless fără a mai fi nevoie să scoți cardul din buzunar. Partea cea mai faină este că înainte de plată trebuie să deblochezi aplicația cu amprenta, așadar nu există vreun risc de securitate de care să știu în momentul în care nu vrei să plătești ceva.

Conectarea telefonului la alte dispozitive

Poți conecta telefonul cu mașina sau cu alte dispozitive electronice doar prin apropierea telefonului de celălalt dispozitiv. Astfel, când te urci în mașină este de ajuns să-l apropii de celălalt dispozitiv și acestea se conectează automat, fără bătăi de cap. Spre exemplu, eu folosesc foarte mult conectarea NFC a aparatului foto cu telefonul în vacanțe pentru transferul și editarea pozelor făcute.

Plata biletelor de călătorie

Există companii care permit plata biletelor de călătorie direct în mijloacele de transport folosind doar telefonul. Deși este cam același lucru ca plata contactless mi s-a părut foarte fain acest lucru și am zis să-l menționez.

Verificarea identității

NFC poate ține locul cartelelor pe care le folosim să deschidem anumite uși la job. De asemenea, acesta poate poate fi folosit chiar și în universități sau în alte spații pentru a permite sau nu accesul cuiva.

Încărcare wireless

NFC este capabil și de încărcare wireless. Cu toate astea, tehnologia de încărcare wireless care poate fi adaptată la NFC permite doar o încărcare cu maximum 1W într-o primă versiune. Așadar, cu siguranță nu este util pentru telefoane, dar pentru alte gadget-uri cu baterii mici care se descarcă greu cu siguranță va aduce o schimbare importantă.

Cum verifici dacă telefonul tău are NFC

Orice telefon cu Android fabricat în ultimii ani dispune de standardul NFC și poate efectua plăți contactless. Pentru a-l activa este suficient să folosești bara de shortcut sau să te duci la Setări ➤ Conexiuni ➤ NFC.

Dacă nu îl găsești urmând pașii de mai sus, poți scrie în search NFC și cu siguranță vei ajunge la meniul de activare.

verificare nfc

În ceea ce privește telefoanele cu iOS, trebuie să știi că cele fabricate după iPhone 6 dispun de această tehnologie.

- Advertisement -

Diferența dintre RFID și NFC

Am spus mai sus despre RFID și despre faptul că este o tehnologie folosită pentru cel mai mult pentru cardurile bancare. Ei bine, diferența principală dintre RFID și NFC este aceea că în timp ce RFID permite doar citirea informațiilor, NFC permite și schimbul de informații dintre două dispozitive.

În alte cuvinte, RFID face un transfer de informații într-o singură direcție, în timp ce NFC permite un transferul în ambele direcții.

Întrebări și răspunsuri

Ce înseamnă NFC?

NFC este un acronim de la Near Field Communication care se înseamnă comunicare în câmp apropiat. Această tehnologie permite dispozitivelor să trimită și să primească informații pe o distanță de sub 10 cm.

Când a fost lansat NFC?

În anul 2006 a apărut primul telefon cu NFC, un nokia 6131, iar în 2010 apare și primul Android cu NFC, un Nexus S. De atunci această tehnologie a devenit tot mai populară și în zilele noastre rar mai găsești telefon fără ea.

Este NFC o tehnologie sigură?

Dezavantajul NFC este că nu oferă o conexiune sigură, dar are ca avantaj faptul că cineva trebuie să se apropie la o distanță mai mică de 10 cm de telefonul tău pentru a se conecta. De asemenea, poți ține NFC oprit când nu ai nevoie de el.

Merită să folosești NFC?

Această tehnologie are un potențial foarte mare și, în opinia mea, merită doar pentru simplul fapt că poți plăti la magazin doar cu telefonul, fără a mai fi nevoie să scoți cardul din portofel.

În concluzie, ai aflat ce este NFC, cum funcționează și care sunt cele mai comune utilizări ale acestei tehnologii. Cu siguranță în viitorul nu foarte îndepărtat va putea face mult mai multe lucruri interesante, moment în care voi face și eu un update articolului.

Alte articole pe care ți le recomand de pe site: Ce este deepfake și informații despre tehnologia 5G.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!