Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este e-mailul și istoria acestuia

Ce este e-mailul și istoria acestuia

În ziua de astăzi, e-mailul (mailul) pare aproape la fel de firesc precum aerul pe care îl respirăm. Este o unealtă indispensabilă, atât în mediul profesional, cât și în cel personal deoarece ne ajută să ne organizăm în viața de zi cu zi. De asemenea, este unul dintre cele mai fundamentale și răspândite mijloace de comunicare digitală permițând utilizatorilor să trimită și să primească mesaje prin intermediul internetului.

În acest articol discutăm despre ce este e-mailul și care este istoria mailului de la începutul internetului până astăzi.

Ce este e-mailul

E-mailul este un sistem de comunicare electronică prin care utilizatorii pot trimite și primi mesaje sub formă de text, imagini, atașamente sau link-uri prin intermediul rețelelor de calculatoare, în special cu ajutorul internetului.

- Advertisement -

Istoria e-mailului

Istoria e-mailului începe în anii 1960, în zorii erei computerelor. Primul sistem care seamănă cu e-mailul de astăzi a fost dezvoltat la Massachusetts Institute of Technology (MIT) ca parte a unui proiect mai mare numit „Compatible Time-Sharing System” (CTSS). Această inițiativă a permis mai multor utilizatori să acceseze un computer centralizat în același timp, iar sistemul de mesagerie a fost creat pentru a facilita comunicarea între acești utilizatori.

Ulterior, în 1971, Raymond Tomlinson a implementat un sistem prin care utilizatorii puteau să își trimită mesaje de la un computer la altul utilizând rețeaua ARPANET, folosind protocolul de transfer de fișiere (FTP). Pentru a adresa mesajele, el a creat convenția de utilizare a simbolului @ pentru a delimita numele utilizatorului de locația computerului acestuia.

După inovația lui Tomlinson, emailul a evoluat treptat pentru a deveni sistemul de mesagerie complex și robust pe care îl cunoaștem astăzi. În anii 1970 și 1980, diverse programe și protocoale pentru gestionarea emailului au fost dezvoltate, inclusiv sistemul Mailbox de la IBM, sistemul Sendmail și protocolul Simple Mail Transfer Protocol (SMTP).

În anii 1990, apariția World Wide Web a făcut emailul mult mai accesibil pentru publicul larg. De asemenea, servicii precum Hotmail, Yahoo Mail și, ulterior, Gmail, au făcut posibilă trimiterea și primirea de emailuri direct de pe un browser web, fără a avea nevoie de un software specializat.

Impactul emailului

Impactul pe care l-a avut emailul asupra societății moderne este imens. A transformat complet modul în care comunicăm, atât în afaceri, cât și în viața personală, ne-a permis să transmitem rapid informații pe distanțe mari și a făcut comunicarea mai rapidă și mai eficientă. De asemenea, a deschis calea pentru sistemele de mesagerie instantă.


Așadar, putem credita invenția e-mailului lui Raymond Tomlinson deoarece acesta a pus bazele pentru crearea acestui instrument puternic de comunicare. Cu toate acestea, istoria e-mailului este mai complicată de atât și evoluția sa este rezultatul eforturilor a mii de ingineri și dezvoltatori de-a lungul anilor.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!