Am pornit cu ideea de a face un ghid de scanare documente care să te ajute atunci când trebuie să trimiți un contract sau ceva rapid pe mail. Cu toate astea, pentru mine funcționează și pentru a face un backup documentelor pe care le am deoarece nu am nici un scanner prin casă (ocupă loc și am descoperit că telefonul e de ajuns pentru ce îmi trebuie).
De-a lungul timpului am schimbat mai multe aplicații de scanare documente din cauza faptului că unele au încetat să mai fie gratuite sau au fost invadate de reclame. Astfel nu va fi un ghid propriu zis de scanare a documentelor, ci voi prezenta 3 aplicații pe care la recomand în acest moment.
Adesea revin asupra articolelor pe care le scriu pe blog pentru a adăuga informații și a le ține relevante. Așadar, dacă vreuna dintre aplicații nu mai funcționează cum trebuie, atenționează-mă printr-un comentariu sau mail.
3 aplicații de scanare documente free
Adobe Scan: PDF Scanner
Îmbinând inteligența artificială cu comenzile pe care i le dai tu, Adobe Scan, poate îndepărta anumite pete, urme, sau chiar scrisul de mână de pe părțile albe ale documentelor. De asemenea, recunoaște marginile documentului și în 95% dintre cazuri nici nu mai trebuie să faci vreo ajustare în acest sens.
Interfața aplicației arată ca cea a camerei foto unde sigur știi că poți selecta între video, foto, portret, etc. Ei bine, aici poți selecta între Whiteboard, Formular, Document și Carte de vizită. Prin urmare, ai 4 moduri de scanare pentru ca aplicația să se adapteze fiecăruia în parte.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Adobe Scan este faptul că odată scanate documentele, fișierul PDF este automat salvat și în contul tău Adobe. Așadar, ai un back-ul al documentelor scanate, dar nici nu trebuie să le mai trimiți prin mail dacă scopul pentru care le scanezi este acela de a le deschide pe PC și printa.
Din meniul aplicației poți schimba ulterior numele documentului PDF, să-l deschizi în Adobe Reader, să îl editezi sau să în partajezi prin mail sau prin intermediul unui link de genul celor pe care le trimiți cu fișiere din Google Drive.
Din păcate, ceea ce nu poți face este să trimiți fișierul direct din aplicație prin platforme ca Facebook Messenger sau Telegram. Dar dacă vrei să faci asta, este de ajuns să deschizi documentul scanat în Adobe Reader și să-l partajezi de acolo oriunde vrei.
În ceea ce mă privește, pot spune că Adobe Scan face parte din lista de aplicații utile instalate pe telefonul meu și este este cea mai bună aplicație de scanare a documentelor pe care am folosit-o, iar celelalte de mai jos sunt doar în caz că aceasta nu funcționează din cine știe ce motive.
ScanPro App – PDF Document Scanner
Varianta gratuită a aplicației nu permite foarte multe, dar îndeplinește funcțiile de bază ale unui soft de genul acesta. Așadar, este un înlocuitor bun pentru Adobe Scan.
Poți scana documente, le poți salva manual și trimite unde dorești. De asemenea, poți elimina anumite imperfecțiuni de pe documente și programul știe să identifice marginile automat. Din păcate, acestea nu se salvează automat documentele scanate.
CamScanner – Scanner to scan PDF
O altă aplicație interesantă de scanare documente este CamScanner. Nu foarte diferită de ce am prezentat mai sus, dar cu un avantaj uriaș pentru studenți și profesori.
Este disponibilă, atât în varianta gratuită, cât și în varianta premium, cu mențiunea că ultima este disponibilă și ea în mod gratuit pentru studenți și profesori. Poți scana și edita documente cu ea, dar le poți și împărtăși prin intermediul contului pe care-l creezi în aplicație. Ai 10GB de stocare în cloud pentru documentele scanate în varianta premium și poți face colaje cu mai multe documente.
Din păcate, varianta gratuită este mult mai slabă decât cele de mai sus și nu m-a impresionat chiar așa de mult.
Acestea fiind zise, sper ca scanarea documentelor să nu mai fie o problemă pentru tine și că cel puțin una dintre aplicațiile prezentate mai sus să răspundă nevoilor tale. Tu ce aplicație de genul folosești?