Știai că există mai multe tipuri de plăci video și că nu orice model se va potrivi la calculatorul sau laptopul tău? Ei bine, în acest articol vorbim despre tipurile de plăci video și diferențele dintre acestea.
Dacă ar fi să sumarizăm articolul printr-o explicație cât mai scurtă am spune că există plăci video integrate și plăci video dedicate, iar acestea sunt produse, fie de Nvidia, fie de AMD.
Plăci video integrate
Placa video integrată face parte PC/laptop și nu poate fi schimbată. Aceasta folosește din puterea procesorului (CPU) și din memoria RAM instalată. Prin urmare, este o soluție ieftină pentru laptopuri și PC-uri care nu au nevoie de multe resurse pentru ca utilizatorii să își îndeplinească task-urile cu ele.
Plăci video dedicate
Plăcile video dedicate sunt plăci video care au propriul procesor și propria memorie RAM dedicată. Acestea sunt capabile de performanțe mult mai bune și sunt folosite pentru laptopurile din categoria mid și high end, dar și pe calculatoare care sunt destinate utilizării softurilor de editare, gamingului sau pur și simplu atunci când utilizatorul are nevoie de un calculator sau laptop cu performanță ridicată.
Acestea pot fi înlocuite, în funcție de nevoi, cu modele mai noi, dar există o limitare în acest sens: slotul de conectare. Prin urmare, există trei standarde de conectare a plăcilor video dedicate, iar cel mai nou este PCI-Express.
PCI
PCI este un tip de conectare a plăcii video la placa de bază care era folosit în trecut pe modele mai vechi. În prezent acesta nu mai este folosit deoarece nu este capabil de viteze atât de mari precum cele despre care vorbim mai jos. Cu toate acestea, este bine să știi că există deoarece s-ar putea să fii pus în postura să ai nevoie de o placă video pentru un PC mai vechi.
AGP
AGP a reinventat modalitatea de conectare a plăcilor video la plăcile de bază obținând viteze mult mai mari. Acest standard se adaptează la viteza plăcii de bază. Spre exemplu, dacă ai o placă video capabilă de viteze 8x (maximum pentru AGP), iar placa de bază funcționează cu 4x, cea din urmă va fi viteza pe care o poate folosi sistemul tău. Dar și în acest caz vorbim de o tehnologie căreia i-a trecut vremea.
PCI-E
Tehnologia care chiar contează este PCI-Express. Aceasta este capabilă să accelereze viteza plăcii video până la 16x și este totodată standardul pe care PC-urile din ziua de astăzi în folosesc. De asemenea, este de menționat faptul că multe plăci de bază performante au mai multe sloturi PCI-Express pentru a permite conectarea mai multor plăci video în același timp, fiind astfel capabile de performanțe uluitoare.
Plăci video cu răcire pasivă sau activă
Dacă plăcile video integrate utilizează de obicei același sistem de răcire pe care îl are procesorul sau se bazează pe ventilatoarele de pe carcasa PC-ului, plăcile video dedicate au nevoie de un sistem de răcire mai performant, acesta poate fi pasiv sau activ.
Sistemul de răcire pasiv presupune montarea unui radiator pe procesorul grafic și se folosește în cazul plăcilor video capabile de o performanță scăzută deoarece acestea nu se încălzesc prea mult.
Sistemul de răcire activ presupune instalarea unor ventilatoare pe radiatorul procesorului grafic astfel încât acesta să poată fi răcit chiar și atunci când lucrează la capacitate maximă. Există plăci video chiar și cu mai mult de trei ventilatoare. De menționat este faptul că multe dintre acestea cresc nivelul de zgomot pe care PC-ul în face, dar producătorii lucrează la design și încearcă să ofere plăci video cât mai eficiente care produc un zgomot cât mai mic, de aici și prețurile mari pentru plăcile de video ultraperformante.
Plăci video cu alimentare suplimentară
Atunci când vorbim de tipul de plăci video dedicare, așa cum am stabilit mai sus, ne referim la cele care pot atinge performanțe de top. Ei bine, acest lucru nu este atât de ușor de realizat și pentru a deveni posibil, unele plăci video au nevoie de alimentare suplimentară. Adică nu își pot lua toată energia de care au nevoie să funcționeze doar din placa de bază.
În funcție de performanța de care este capabilă placa video și de necesitățile energice pe care le are acestea, unul sau mai multe cabluri din sursa calculatorului pot fi conectate direct la placa video.
Un aspect important de menționat în cadrul acestei discuții este acela că, pentru a monta o placă video performanta pe un calculator, trebuie să te asiguri și că sursa este destul de performantă astfel încât să o poată susține cu energie. În caz contrar, placa video nu va funționa.
Cu posibilitate de overclock sau nu
Păci video Nvidia sau AMD
Cele mai mari companii care produc plăci video sunt Nvidia și AMD, dar dacă placa ta video este produsă de altcineva nu este nici o problemă, cel mai probabil au folosit tot un procesor grafic de la AMD sau Nvidia.
În ceea ce privește calitatea, în momentul actual, nu putem spune că există vreo diferență majoră din punct de vedere al calității între cei doi producători. Cu toate acestea, există plăci de bază care funcționează mai bine cu plăci video de la un anumit producător. Pentru a afla care sunt acestea, îți recomand să citești manualul sau specificațiile tehnice ale plăcii de bază pe care o ai.