Ești aici: Calculatorescu » Info utile » De unde se aprind luminile de ceață și ce culori au

De unde se aprind luminile de ceață și ce culori au

Luminile de ceață sunt un element crucial de siguranță auto, concepute pentru a îmbunătăți vizibilitatea în condiții de vreme nefavorabilă. Acestea sunt diferite de luminile de drum sau de întâlnire și sunt deosebit de utile în condiții de ceață densă, ninsoare sau ploaie torențială.

În acest articol, vom explora cum și de unde se aprind aceste lumini, precum și ce culori au ele.

Cum se aprind luminile de ceață

În majoritatea mașinilor, comutatorul pentru luminile de ceață se găsește pe panoul de instrumente, pe coloana de direcție sau în apropierea comutatoarelor pentru luminile principale.

- Advertisement -

De obicei, pentru a activa luminile de ceață, trebuie să găsesești un buton sau un comutator etichetat cu un simbol specific – adesea reprezentat printr-un indicator luminos însoțit de linii ondulate, simbolizând ceața.

Culorile luminilor de ceață

Luminile de ceață au culori specifice pentru a maximiza eficiența lor în diferite condiții de vreme după cum urmează:

  1. Luminile de ceață frontale: Acestea sunt de obicei de culoare albă sau galben deschis, dar lumina galbenă este adesea preferată deoarece are o lungime de undă mai mare, ceea ce poate ajuta la penetrarea ceții mai eficient decât lumina albă.
  2. Luminile de ceață spate: Aceste lumini sunt întotdeauna de culoare roșie și sunt proiectate pentru a fi vizibile de la distanțe mari de ceilalți participanți la trafic. Ele sunt mai puternice decât luminile de poziție standard din spate, dar nu la fel de intense ca stopurile, pentru a nu crea confuzie sau a orbi șoferii din spate.

Regulile de utilizare

În general, se recomandă utilizarea acestora doar în condiții de vizibilitate redusă, cum ar fi ceața densă, ploaia torențială sau ninsoarea abundentă. Este important să nu fie utilizate luminile de ceață atunci când condițiile meteorologice nu cer acest lucru deoarece îi pot deranja pe ceilalți șoferi.


Luminile de ceață sunt un instrument esențial pentru siguranța șoferului și a altor participanți la trafic în condiții de vreme severă și recunoașterea comutatorului specific pentru luminile de ceață și utilizarea corectă a acestora reprezintă factori esențiali pentru condusul în siguranță.

- Advertisement -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,063UrmăritoriÎmi place
1,273UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!