În acest articol îți voi explica ce înseamnă SOS, când a fost folosit pentru prima dată și de la ce vine prescurtarea aceasta.
SOS este un cod internațional folosit pentru a trimite un strigăt de ajutor prin intermediul codului morse. Inițial a fost adoptat pentru utilizarea maritimă, dar a devenit din ce în ce mai popular și în momentul de față este folosit în mai multe domenii.
Important de menționat este faptul că SOS nu a fost gândit ca o abreviere pentru ceva, ci ca semnal distinctiv în sine în codul Morse. Cu toate acestea, acestuia i s-au atribuit diferite cuvinte de la care ar porni.
Una dintre cele mai cunoscute este Save Our Ship care se potrivește foarte bine, fiind un semnal adesea folosit pe mare. O alta mai puțin cunoscută este Save Our Soul.
Scrierea mesajului SOS în Codul Morse se face așa …___… (trei puncte, trei linii, trei puncte, adică trei semnale scurte, trei lungi și altele trei scurte.
Istoria SOS începe în anul 1905 când guvernul German adoptă acest semnal ca find un universal strigăt de ajutor. Cu toate acestea, timp de un an și câteva luni, semnalul nu era cunoscut la nivel mondial, dar lucrurile s-au schimbat în noiembrie 1906.
În cadrul primei convenții internaționale de radio de pe 3 noiembrie 1906, SOS ca semnal în codul Morse, a fost adoptat ca fiind un strigăt de ajutor universal.
Desigur că acestea poate fi folosit și în scris, mai ales datorită faptului că oricum este citit SOS înseamnă tot SOS, fie că este de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga sau întors invers.
Acest lucru reprezintă un real avantaj, mai ales atunci când semnalul trebuie să fie vizibil din aer și nu se știe cu exactitate în ce unghi sateliții sau avioanele sunt poziționate față de sol.
De-a lungul timpului s-a încercat înlocuirea acestui semnal de ajutor, dar un lucru este clar, SOS (fie în codul Morse, vorbit sau scris), a devenit un simbol universal pentru am nevoie de ajutor.