Am testat Samsung Galaxy S21 Ultra 5G aproximativ 3 săptămâni și a venit timpul să îți spun ce păreri mi-a lăsat telefonul în aceste săptămâni și care sunt punctele forte și slabe ale acestuia.
Galaxy S21 Ultra 5G – păreri generale
Încă de când l-am scos din cutie mi-a dat o impresie bună prin designul elegant și modul în care sunt amplasate butoanele, camerele și celelate porturi ale telefonului.
Camerele de pe spate sunt puțin mai mult ieșite în afară astfel încât telefonul nu va sta foarte bine cu fața în sus pe o suprafață dreaptă, fapt care m-a deranjat puțin deoarece așa joc Clash Royale (problema se rezolvă ușor cu o husă).
Negrul mat de pe spate nu atrage amprentele, ceea ce mă bucură mult, dar nici nu pare să fie la fel de alunecos ca sticla lucioasă. Așadar, aș merge până în punctul în care să spun că poate nu aș folosi o husă pentru acest telefon dacă ar fi telefonul meu de zi cu zi, dar probabil aș ajunge să-i cumpăr totuși una ca măsură de precauție și pentru a rezolva problema mai sus menționată.
Deși telefonul nu vine la pachet și cu un S-Pen, poți folosi un S-Pen de la alt telefon Samsung sau să comanzi unul separat. Eu l-am folosit pe cel de la Note 9 și mi se pare interesant că, pentru prima dată, seria S permite folosirea S-Pen-ului.
Design și display
Display-ul de 6.8 inchi capabil de o rată de refresh de 120Hz este fix ceea ce ai nevoie pentru un flagship pe care dorești să vezi seriale sau să te joci cele mai noi jocuri din Magazin Play. Desigur, dacă nu ești un împătimit al jocurilor și vrei ca bateria să țină mai mult, recomand rata de refresh de 60Hz și rezoluția de Full HD.
Din punct de vedere al designului, Samsung a avansat mult în ultimii ani și avem parte de un design asemănător cu Note 20 Ultra, dar în același timp foarte diferit deoarece inovează la toate capitolele, inclusiv la amplasarea modulului foto în colțul din dreapta al telefonului, diferența fiind că de această dată pare că face parte din telefon și că este o extensie a sa.
Culoarea negru mat a Gorilla Glass de pe spate se îmbină perfect din punct de vedere vizual cu plăcuța de metal de deasupra camerelor care este acolo ca să le ofere extra protecție, fiind cele care iau contact primele cu suprafețele pe care așezi telefonul.
Butoanele de volum up/down și on/off sunt toate trei amplasate pe partea dreaptă a telefonului și, cel puțin pentru mine, sunt ușor de apăsat și nu depun nici un efort ca să ajung la ele.
Ce mi se pare interesant de această dată este că partea de conectivitate s-a mutat în partea de jos a telefonului unde se regăsește portul USB C, dar și difuzorul și sertarul pentru cartelele SIM. Interesant faptul că avem dual SIM, dar nu mai poți folosi unul dintre locurile pentru cartele pentru un card microSD.
Software
Samsung Galaxy S21 Ultra a venit cu Android 11 și din ce am citit, va primi update-uri de software cel puțin 4-5 ani de acum încolo.
Deja un lucru pe care îl tot repet atunci când am în teste telefoane de la Samsung, acesta se mișcă excelent, nu mi s-a întâmplat să am lag sau delay în vreun joc sau la deschiderea/folosirea aplicațiilor.
Camera foto
Telefonul dispune de un sistem de camere excelent compus din:
- Cameră principală de 108mp cu f/1.8;
- Ultrawide de 12mp cu unghi de vizualizare de 120 de grade și f/2.2;
- Telefoto de 10mp cu zoom optic de 3x f/2.4;
- Telefoto de 10mp cu zoom optic de 10x cu f/4.9;
- Cameră frontală de 40mp cu unghi de vizualizare de 80 de grade și f/2.2;
Așa cum se vede și din specificațiile de mai sus Galaxy S21 Ultra are două camere telefoto pe care le poți folosi în funcție de situația în are te afli. Ambele sunt destul de luminoase, dar seara aș merge mai degrabă pe cea de 3x. Cu toate acestea, vei vedea că am dat mai jos zoom chiar și de 10 și 30x seara și am scos poze foarte bune.
Fără a adăuga mai multe despre camera foto, te las cu pozele făcute mai jos și poți accesa și instagramul nostru pentru mai multe exemple și teste, atât cu Galaxy S21 Ultra, cât și cu alte telefoane.
În colajul de mai jos am combinat 6 poze făcute cu diferitele variante de zoom digital și optic pe care telefonul le oferă.
Deși calitate pozei este mai slabă deoarece poza a fost comprimată pentru a fi web friendly, se poate vedea cum telefonul scoate cadre foarte clare, atât la 10X, cât și la crop de 30X și 100X.
Pentru că am vrut să văd și cum se comportă telefonul în lumină slabă, dar camera principală deja am stabilit că scote poze bune, pisica de mai jos este fotografiată cu 10X la apus.
După cum poți vedea, am reușit să scot o fotografie foarte bună ținând cont de împrejurimi, dar și de faptul că soarele apunea în spatele pisicii și ea era în umbra făcută de vița de vie. Am postat aceeași fotografie editată în Snapseed pe contul de Instagram @calculatorescu.
Baterie
Bateria are o durată de viață extraordinară. Desigur, la 5000 mAh nici nu mă așteptam la mai puțin. În principiu, în condiții normale de utilizare, telefonul ține două zile fără probleme. Cum acum lucrez de acasă, eu l-am încărcat cam la trei zile și l-am folosit zilnic pentru Instagram, Clash Royale, Snapseed și ca să citesc știrile prin Feedly. De menționat este faptul că n-am oprit internetul sau locația atunci când nu foloseam telefonul și adesea și Bluetooth rămânea pornit.
Un alt aspect important pentru baterie este folosirea ratei de refresh de 60Hz. Dacă vrei să-l folosești la 120Hz cu siguranță nu va mai avea aceleași performanțe, iar pentru ce fac eu cu telefonul 60 îmi sunt de ajuns.
Audio
Este prima dată când nu simt lipsa mufei jack la un telefon deoarece l-am folosit pe acesta alături de Galaxy Buds Pro alături de care scoate un sunet foarte bun și se pretează, atât pentru seriale pe Netflix, cât și pentru muzică sau podcasturi. De asemenea, funcția audio 360 dă impresia că sunetele se aud din jurul tău și transformă ascultarea melodiilor preferate sau bingingul pe Netflix într-o experiență imersivă.
În ceea ce privește difuzorul telefonului, nu am nimic să-i reproșez deoarece redă sunetul la volum maxim fără distorsiuni, vocea fiind clară și muzica se aude perfect.
Puncte în minus
Din păcate telefonul nu vine și cu suport pentru cardurile microSD. De asemenea, tot ca punct în minus, deși prețul este unul normal pentru un flagship, încărcătorul din cutie lipsește.
Din punctul meu de vedere, ambele sunt importante, dar depinde de cel care cumpără telefonul. Spre exemplu, dacă ar fi să fac acum upgrade de la Note 9 la S21 Ultra 5G, cu siguranță că aș vrea un încărcător în cutie. Cu toate astea, modelul pe care l-am testat are 256GB stocare internă, mult mai mult decât aș putea folosi vreodată într-o vacanță sau la vreun festival (asta pentru că de fiecare dată păstrez în telefon câteva poze reprezentative și restul ajung în PC).