Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Monitor sau televizor pentru gaming sau editare foto-video?

Monitor sau televizor pentru gaming sau editare foto-video?

Pornind de la întrebarea Monitor sau televizor pentru gaming? am scris acest articol în care voi explica de ce monitoarele nu pot fi înlocuite de televizoare și de ce un gamer profesionist sau un editor foto-video are nevoie de un monitor și nu va putea face performanță folosind un televizor pe post de ecran principal.

Diferența dintre monitoare și televizoare

Monitoarele sunt construite special pentru jocuri, editare și afișarea cât mai exactă a culorilor. De asemenea, au un timp de răspuns mult mai rapid decât televizoarele astfel încât să redea acțiunea mult mai rapid și să ai timp să reacționezi la mișcările adversarului.

- Advertisement -

Televizoarele sunt construite pentru a viziona filme și seriale. Astfel, imaginea este redată în așa fel încât să fie dinamică și să fure privirea mult mai ușor. Așa apar culorile suprasaturate și contrastul puțin mai accentuat.

Tocmai din cauza acestor detalii, televizoarele nu au o rată de răspuns așa rapidă ca monitoarele. Pentru a reda acele imagini saturate cu un contrast mai accentuat, înainte de a afișa imaginea, un televizor o va procesa pentru a o îmbunătăți, astfel apare acel mic delay dintre ceea ce se întâmplă în joc și ceea ce afișază televizorul.

În schimb, monitorul va afișa imaginea mult mai rapid deoarece nu are nevoie de procesare suplimentară și pur și simplu va afișa în fața ta informațiile primite de la placa video.

În ceea ce privește setările pe care le poți face, diferența dintre un monitor și un televizor nu mai e chiar așa de mare pentru că tehnologia a avansat atât de mult încât poți controla foarte bine imagine afișată de orice ecran, chiar și de ecranele telefoanelor care sunt cunoscute pentru redarea unor imagini ceva mai saturate decât în realitate.

Cu toate astea, dacă ai nevoie de un monitor pentru editare foto sau video nu uita să îl și calibrezi pentru că majoritatea monitoarelor nu vin așa din fabrică și s-ar putea să afișeze culorile prea reci, prea calde sau luminozitatea să nu fie cea optimă.

De exemplu, eu m-am trezit după un an de făcut fotografii că am majoritatea pozelor subexpuse pentru că luminozitatea monitorului meu era mult prea mare. partea bună este că făceam fotografie de concert și se potrivea cu atmosfera.

În ceea ce privește metodele de conectare, în general monitoarele au DVI, HDMI și jack pentru audio.

Televizoarele au mai multe opțiuni de conectare deoarece sunt făcute pentru multimedia și le poți conecta, în același timp, la mai multe surse printre care amintim: antenă TV, PC, Laptop, DVD, etc.

- Advertisement -

Desigur, nu le poți folosi pe toate în același timp, dar funcția Picture in Picture te va lăsa să folosești cel puțin două în același timp, astfel te poți uita la pozele de vacanță și să asculți și un meci de fotbal ca să mai auzi care e scorul.

Concluzia este că un monitor nu poate înlocui niciodată un TV deoarece fiecare este făcut și optimizat pentru un anumit lucru. Același lucru fiind valabil și invers.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,062UrmăritoriÎmi place
1,251UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!