Cu siguranță ți s-a întâmplat să ștergi din greșeală fișiere la un moment dat și să nu știi cum să le recuperezi. Iar dacă ai ajuns pe acest articol poate te afli chiar acum în situația asta. Din acest motiv am scris despre câteva metode de recuperare fișiere șterse din greșeală pe care le-am testat și au funcționat.
Important este ca atunci când realizezi că ai șters fișiere din greșeală să nu faci următoarele lucruri:
- nu mai scrie alte fișiere pe unitatea de stocare. Scrierea fișierelor scade considerabil șansele de recuperare;
- nu desface HDD-ul nici dacă acesta nu mai funcționează. Pentru asta există service-uri;
Top 3 aplicații de recuperare fișiere șterse din greșeală
Piriform Recuva
Pentru a folosi Recuva trebuie să specifici tipul fișierelor pe care le dorești găsite, modul de scanare și opțional poți îndruma programul spre directorul în care s-au aflat acele fișiere înainte pentru a scurta timpul de scanare.
În ceea ce privește modurile de scanare, acestea sunt de tip normal și deep scan, primul având ca avantaj faptul că durează mai puțin, iar cel de-al doilea că sporește șansele ca fișierele să fie găsite.
Am apelat de câteva ori la Recuva și este singurul program de recuperare date pe care îl folosesc în momentul de față, singura condiție fiind că atunci când observ ștergerea datelor nu mai folosesc HDD-ul, cardul sau stick-ul respectiv până în momentul în care îl pot scana cu Recuva.
Data Recovery Wizard (1GB free)
Aceasta este o aplicație dezvoltată de cei de la Ease US care îți permite să salvezi fișierele pierdute de pe HDD-uri. Partea mai puțin bună este că poți recupera doat 1GB de fișiere, pentru mai mult ai nevoie de versiunea pro a programului. Cu toate astea, se pretează destul de bine în cazul fotografiilor șterse din greșeală.
Wise Data Recovery
Este un program care concurează cu toate celelalte programe de recuperare a fișierelor șterse. L-am folosit doar ca test de câteva ori pentru a vedea cum funcționează și am fost mulțumit de el.
L-aș putea foarte bine folosi în loc de Recuva, dar cred că singurul motiv pentru care l-am ales pe unul în detrimentul celuilalt este că am apucat să înstalez Recuva în calculator și am început să am foarte mare grijă cu datele, adesea fac back-up și nu mai am nevoie de programe de recuperare a datelor.
De reținut este faptul că nici un astfel de program nu poate garanta recuperarea datelor în proporție de 100% și că adesea și cele plătite pot da greș. Totul ține de noroc, dar faptul că nu trebuie să mai copiezi nimic pe unitatea de unde vrei să recuperezi datele rămâne valabilă și adesea păstrarea acesteia intacte ajută la un procent cât mai mare de date recuperate.
De menționat este și faptul că dacă ai nevoie de o unitate de stocare mai sigură decât un HDD, poți alege un SSD deoarece acesta nu este predispus să se strice la șocuri mecanice minore după cum am explicat și în articolul SSD vs. HDD.