Google a anunțat printr-un articol de blog că va începe să șteargă conturile care nu au fost folosite sau la care nu s-a autentificat nimeni timp de cel puțin doi ani. Această măsură, care va începe să fie implementată la sfârșitul acestui an, va implica ștergerea întregului conținut al contului respectiv, inclusiv mesajele din Gmail, evenimentele din Calendar, fișierele din Drive, Docs și alte fișiere Workspace, precum și backup-urile Google Photos
Cu toate acestea, Google nu plănuiește în prezent să șteargă conturile cu videoclipuri YouTube deoarece unele clipuri vechi ar putea avea relevanță istorică.
Înainte de a șterge un cont, Google va trimite mai multe notificări pe parcursul lunilor care preced ștergerea, atât la adresa de e-mail a contului, cât și la adresa de e-mail de recuperare (dacă a fost furnizată).
Google menționează că această politică se aplică doar conturilor Google gratuite și nu celor administrate de o afacere sau o școală.
În acest context, Google recomandă utilizatorilor să desemneze o adresă de e-mail de recuperare și îi îndrumă către Managerul de Conturi Inactive pentru a decide ce se întâmplă cu contul și datele lor atunci când devin inactive pentru o perioadă de până la 18 luni. Opțiunile includ trimiterea de fișiere către contacte de încredere, setarea unui autoresponder Gmail sau ștergerea contului.
Pentru a menține activ un cont, utilizatorii trebuie să se autentifice periodic, să fie logați și să efectueze acțiuni de bază, cum ar fi citirea sau trimiterea unui e-mail, utilizarea Google Drive, vizionarea unui videoclip YouTube, descărcarea unei aplicații de pe Google Play Store, utilizarea Google Search sau utilizarea „Sign in with Google” pentru a se autentifica într-o aplicație sau un serviciu terț. Utilizarea unui dispozitiv Android pe care este adăugat contul se consideră, de asemenea, o activitate.
Această schimbare este motivată pe considerente de securitate. Din cauza faptului că aceste conturi sunt inactive, ele sunt și mai ușor de compromis, astfel că această măsură „limitează perioada de timp în care Google păstrează informațiile personale nefolosite”.
Tu ce părere ai despre această inițiativă? Crezi că va duce la o reducere a mailurilor de tip spam/phishing sau ideea din spate se rezumă la eliberare spațiului de pe serverele Google?