Nu putem defini exact cine a inventat școala, dar putem vorbi despre modul în care au apărut primele școli, cum a evoluat sistemul de învățământ și de ce conceptul de educație a fost inițial disponibil doar liderilor religioși și claselor conducătoare.
Ideea de școală există încă din antichitate atunci când în Grecia Antică au apărut așa spusele academii. Cu toate acestea termenul de școală a fost folosit pentru prima dată în contextul școlii de filosofie a lui Platon.
Primul sistem școlar a fost dezvoltat de Imperiul Bizantin în anii 425 pentru a instrui militarii, dar având un scop atât de specific, a fost limitat la doar câteva clase.
O școală mai complexă a fost dezvoltată de Sfântul Augustin în Marea Britanie în anul 597 când a fondat King`s School din Canterbury. Astfel că sub această cupolă s-au dezvoltat două tipuri de școli gimnaziale, una pentru a preda latina preoților, iar cealaltă pentru a preda muzică băieților din corul catedralei.
Așadar, după cum putem vedea, pe vremea aceea accesul la învățământ era limitat și nu oricine putea participa la cursurile școlilor.
Totul s-a schimbat în secolul al XVIII-lea atunci când a început să fie oferit accesul în școli tuturor, indiferent de categoria socială din care făceau parte. Primele țări care au permis elevilor să participe la cursuri au fost Danemarca și Norvegia, între anii 1739-1741.
Deja în anii 1890-1900, accesul la învățământ a devenit disponibil la scară largă și au apărut și legi precum legea lui Butler din 1944 care a permis ca învățământul să fie obligatoriu pentru toți copiii.
De-a lungul timpului, școala s-a adaptat la nevoile societății astfel că au existat perioade în care erau mai importante școlile pentru soldați sau pentru preoți, dar și perioade precum în timpul revoluției industriale unde s-a pus accentul pe arte și meserii. Toate ducând în zilele noastre unde avem materii precum TIC și specializări din ce în ce mai multe în zona IT.
Prima școală din România
Prima școală de pe teritoriul României datează încă din anul 1583 și este situată în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae. Aceasta se află în județul Brașov, cartierul Scheii și a fost funcțională până în anul 1850 când a fost înființat colegul Andrei Șaguna. În momentul acesta, prima școală poate fi vizitată de public fiind declarată monument istoric.
Cu toate acestea, sistemul de învățământ a devenit mult mei serios după revoluția condusă de Tudor Vladimirescu și întreg secolul XIX a însemnat o perioadă de tranziție de la școala veche la cea nouă.
În această perioadă s-au consolidat diferite scheme de învățământ și au apărut școlile elementare, gimnaziile, colegiile, universitățile etc.
Un alt moment important pentru școala din România a fost anul 1864 atunci când Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii. Această lege presupunea organizarea sistemului de învățământ într-un mod unitar și erau stabiliți anii de studiu după cum urmează:
- Învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu;
- Învățământul secundar, de șapte ani;
- Învățământul universitar, de trei ani.
Cuvântul școală provine de la latinul schola care derivă din termenul din Greaca Antică scholeion care se face referire la locurile unde se purtau discuții filozofice, practic forma incipientă a școlii.