Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Impactul tehnologiei asupra omului 

Impactul tehnologiei asupra omului 

Trăim într-o perioadă în care suntem înconjurați de tehnologie. Evoluția tehnologică s-a întâmplat atât de repede încât pare că am trecut peste noapte de la telefoane cu taste la smartphone-uri și mai nou la telefoane cu ecran pliabil.

În cele ce urmează vorbim despre impactul tehnologiei asupra omului și cum s-a schimbat modul nostru de viață în condițiile în care ne bazăm din ce în ce mai mult pe tehnologie.

Dacă ar fi să vorbim despre domeniul medical și viețile salvate de tehnologie am putea spune că este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat. Cu toate astea, ca orice lucru în viață, există și părți bune, dar și părți negative.

- Advertisement -

Desigur, când vorbim de domeniul medical ne referim la avantajele tehnologiei, dar tot tehnologia a jucat un rol important în creșterea gradului de sedentarism și a afecțiunilor psihice precum anxietatea, depresia sau tulburări ale somnului.

Impactul tehnologiei asupra omului 

Impactul pozitiv al tehnologiei asupra omului

Rapiditatea călătoriilor

În trecut călătoriile pe distanțe mari erau aproape imposibile și se făceau doar pe apă, implicând mult mai multe riscuri decât acum. Odată cu inventarea avionului distanțele au început să pară din ce în ce mai scurte.

Și nu trebuie să ne oprim aici, chiar și infrastructura pe care o avem în zilele noastre capabilă să suporte miile sau chiar zecile de mii de mașini care circulă zilnic pe aceleași rute se datorează tot progresului tehnologic și capacității arhitecților și constructorilor de a face drumuri și autostrăzi capabile să reziste unui astfel de trafic.

Comunicarea la distanță

Dacă prin apariția avionului distanțele au început să pară din ce în ce mai scurte, invenții precum internetul și aplicațiile de mesagerie au făcut ca distanțele să nu mai conteze.

Odată cu apariția și evoluția telefoanelor puteai suna pe cineva la mii de KM distanță și să comunici cu acea persoană în timp real. Apoi și-a făcut apariția internetul cu ale sale servicii precum mailul, aplicațiile de mesagerie și rețelele sociale. Acestea au făcut și ca timpul să nu mai conteze așa de mult întrucât dintr-o dată puteam vedea tot ce a postat o persoană public indiferent de ora la care îi accesăm profilul și am putut lăsa comentarii și mesaje private la orice oră din zi sau în noapte.

Accesul la informații de oriunde

Dacă înainte de ziare trebuia să îți iei știrile de la prieteni sau din piața publică, odată cu inventarea tiparelor toată lume a avut acces la ziare și la cele mai noi știri în fiecare zi. Desigur că următorul mare pas în ceea ce privește accesul la informații a fost internetul, loc din care ne putem lua în momentul de față informații despre orice domeniu fără vreun cost.

Tehnologia și medicina

Așa cum am menționat și mai sus, medicina a beneficiat din plin de tehnologie și cum pot fi făcute operații 100% de roboți cu o precizie incredibilă și cu un grad minim invaziv.

De asemenea, avem ceasuri inteligente capabile să ne monitorizeze semnele vitale care pot fi setate să apeleze un număr de urgență și să trimită locația actuală în cazul în care detectează că cel care îl poartă este în pericol.

- Advertisement -

De fapt, despre tehnologie și medicină putem vorbi la nesfârșit, dar cel mai probabil voi dedica un articol special pentru acest domeniu în care să vorbim despre toate invențiile care au salvat și continuă să salveze vieți.

Tehnologia și siguranța

Am ales să închei cu acest punct deoarece tehnologia, pe de-o parte ne face să fim mai în siguranță, dar pe de altă parte ne expune la noi pericole și amenințări.

Pe de-o parte ne simțim mai în siguranță că putem distribui locația cu prietenii atunci când folosim o aplicație de taxi sau că avem aplicații de GPS prin intermediul cărora știm tot timpul că vom ajunge la destinația dorită. Dar pe de altă parte nu putem ignora pericole precum furtul de identitate, tentativele de phishing și fraudă pe internet și virușii care ne pot infecta calculatoarele.

Cu toate acestea, ținând cont că toate probleme mai sus au o rezolvare, tehnologia a făcut pentru noi o lume mai sigură.

Impactul negativ al tehnologiei asupra omului

Răspândirea fake news

La fel ca în cazul de mai sus, am ales ca fake news să fie primul punct atunci când am deschis lista despre impactul negativ al tehnologiei. Este adevărat că orice informație ajutată de tehnologie poate călători dintr-un colț al lumii în altul în câteva secunde și nu poate nimeni verifica atât de repede cât de reală este. Ba chiar secolul în care trăim se confruntă din ce în ce mai mult cu știrile false și pare că nu avem altă rezolvare decât educarea publicului.

Deși se răspândește atât de repede, un public educat este imun la astfel de știri deoarece va știi să verifice informația din mai multe surse și va apela la simțul critic pentru a pune o urmă de îndoială asupra unei informații care nu pare reală.

Sedentarismul

Sedentarismul este un efect secundar al confortului pe care tehnologia nu l-a adus în viață. Putem comanda mâncarea preferată printr-o aplicație, ne putem vedea și vorbi cu prietenii virtual și avem la dispoziție mai multe aplicații de streaming unde să vedem filmele și serialele preferate. Prin urmare, nevoia de a ne ridica de pe scaun sau din canapea nu mai este atât de mare și tindem să petrecem mult prea mult timp în fața ecranelor.

Așadar, oricât de bună este tehnologia și cât de mult ne face viața mai bună, recomandarea este să ne ridicăm de pe scaun din când în când și să mergem la o plimbare printr-un parc.

Fuga de realitate

Viața reală nu este întotdeauna roz ca un univers pe care ni-l putem construi online, dar răspunsul nu ar trebui să fie niciodată fuga de realitate. Tot mai mulți oameni tind să se ascundă în fața unui ecran și se izolează de lumea reală.

Acest tip de comportament este dăunător și duce la multe probleme pe termen lung precum afecțiunile psihice.

Afecțiuni psihice

Tehnologia și presiunea pe care o pune rețelele sociale pe noi duce la creșterea numărului de afecțiuni precum depresia, anxietatea și tulburări ale somnului mai ales în rândul adolescenților, dar și la persoanele adulte.

Conform unui articol scris de Ellen Hendriksen pentru psychologytoday.com, tehnologia favorizează apariția anxietății deoarece prin comoditatea oferită de aceasta devenim mai vulnerabili în fața incertitudinii, comunicarea față în față este diferită de cea online, iar tot tehnologia este cea care ne ajută să evităm oamenii. Pe deasupra, social media te judecă prin fiecare like și comentariu, iar compararea excesivă cu alții duce la anxietate și stimă de sine redusă. – link către articol.

FOMO

FOMO sau în română frica de a nu știi ceva se referă la senzația aceea pe care o ai atunci când se aude o notificare pe telefon și trebuie să verifici imediat pentru a nu pierde vreo informație. De asemena, poate fi asociată și cu nevoia de a verifica din ce în ce mai des mailul, profilurile sociale și ultimele știri din domeniu preferat tot de frica de a nu pierde ceva.

În concluzie, tehnologia are un impact pozitiv per total asupra omului, dar nu trebuie să negăm faptul că aceasta are și un impact negativ. Cu toate acestea, fără tehnologie societatea nu ar fi fost capabilă să descopere atât de repede remedii pentru diferite boli și cel mai probabil nu am fi rezistat ca specie dacă nu am fi făcut inovații în acest domeniu.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,062UrmăritoriÎmi place
1,251UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!