Ești aici: Calculatorescu » Știință » Cine a descoperit electricitatea și istoria electricității

Cine a descoperit electricitatea și istoria electricității

Dacă vrei să știi cine a descoperit electricitatea ai nimerit în locul potrivit. Îți voi spune încă de la începutul articolului că această persoană nu este Benjamin Franklin cum multe surse susțin.

De asemenea, articolul explică și de ce este greșit să spui că cineva a inventat electricitatea.

Electricitatea este prezentă în natură sub forma unei energii dinainte ca noi să fi apărut pe Terra. Astfel că nu a fost inventată de către om, ci a fost descoperită.

- Advertisement -

Descoperirea electricității

Descoperirea electricității a avut loc în juru anilor 600 Î.Hr când grecii antici au încercat să frece blana pe chihlimbar și au observat că acest proces rezultă într-o atracție între cele două. În alte cuvinte, acela a fost momentul în care electricitatea statică își face apariția pentru prima dată în istoria cunoscută de noi.

Tot un grec, dar de această dată în 900 î.Hr descoperă un fenomen despre care mai târziu se va afla că are legătură cu electricitatea. Acesta observă că încălțămintea sa fabricată folosind cuie din fier este atrasă de stânci. Astfel că regiunea unde are loc acest efect este numită Magnesia.

De asemenea, prin anii 1930, arheologii descoperă că un prim prototip de baterie ar fi existat cu mult înaintea descoperirilor despre care vorbim mai jos. Este vorba de vase cu foi de cupru în interior ce ar fi aparținut Imperiului Roman.

Modul în care erau aranjate și construite aceste vase ne duc cu gândul la mecanismul de funcționare a unei baterii. Astfel de vase au fost descoperite și în apropiere de Bagdad, fapt ce sugerează că perșii le-ar fi putut folosi ca sursă de electricitate.

baterie-antica
dispozitiv antic asemenea unei baterii | sursă imagine: wikipedia

Istoria electricității

Secolul al 17-lea este recunoscut pentru cele mai multe descoperiri care au legătură cu electricitatea deoarece atunci au fost inventate generatoarele electrostatice și definite concepte precum diferențierea dintre curenții electrici pozitivi și negativi, dar și clasificarea materialelor în conductori și izolatori.

  • 1600 – acesta este anul în care fizicianul englez William Gilbert folosește pentru prima dată cuvântul din latină electricus referindu-se la forța pe care o substanță o exercită atunci când este frecată de alta. Trec câțiva ani și cuvântul electricity apare în lucrările altui fizician englez pe nume Thomas Browne care a descris în cărțile sale experimentele lui William Gilbert.
  • 1752 Benjamin Franklin suspectează o legătură între fulgere și electricitate astfel că se hotărăște să facă un experiment cu o cheie legată de un zmeu în condiții de furtună. Experimentul se dovedește a fi un succes și acesta stabilește oficial legătura dintre electricitate și fulgere pe care astăzi le numim și descărcări electrice.
  • 1800 Alessandro Volta studiază substanțele care în urma unor reacții chimice pot produce electricitate și inventează un fel de baterie pe care o numește pila voltaică. Aceasta a putut produce curent electric continuu și prin urmare l-a încurajat pe Alessandro în studiile sale. Câțiva ani mai târziu acesta reușește și crearea primului circuit electric.
  • 1831 – apare primul generator de energie denumit dinamul electric construit de Michael Faraday. Astfel că acesta obține curent continuu într-un mod practic și pune bazele altor descoperiri precum becul.
  • 1878 – având ca bază invenția lui Farday cu magnetul care se deplasa în interiorul unei bobine de cupru, Thomas Edison repară o greșeală de design făcută de Sir Joseph Wilson Swan cu ceva timp în urmă și reușește să facă primul prototip de bec cu filament undeva în jurul anilor 1878-1879.
  • 1882 – apar în New York primele felinare electrice care funcționează pe baza becului de care vorbeam mai devreme și a generatorului de curent continuu inventat de Thomas Edison.
  • 1900 – își face apariția în istorie Nikola Tesla, un inventator de origine sârbo-american despre care mulți susțin că ar avea și origini românești (dar nimic nu este stabilit cu exactitate). Acesta a adus cele mai mari contribuții în industria electricității și o parte dintre invențiile sale stau la baza internetului prin Wi-Fi din zilele noastre.

Alături de Thomas Edison face descoperiri cu privire la electromagnetism și la un moment dat concurează cu Guglielmo Marconi în ceea ce privește niște brevete pentru inventarea radiolului.

Câțiva ani mai târziu, inventatorul american George Westinghouse descoperă cercetările lui Tesla cu privire la aplicațiile curentului alternativ și a motoarelor de curent alternativ și achiziționează și patentează acest motor. Astfel că Westinghouse aduce în atenția cercetătorilor beneficiile curentului alternativ în detrimentul celui continuu.

Guglielmo Marconi inventează, în 1901, comunicarea radio pe distanțe mari. Astfel apare prima formă de radio care, cu ajutorul lui Edwin Armstrong ajunge să fie populară în 1920 odată cu inventarea frecvenței de bandă FM.

- Advertisement -

Urmează apoi invenții precum televizorul în anul 1927 și calculatorul în anii 1940 care pun bazele unor industrii bazate pe electricitate.

Beneficiile electricității

Descoperirea electricității pune bazele multor invenții din zilele noastre și lumea așa cum o vedem acum nu ar fi fost posibilă fără cercetătorii și inventatorii mai sus menționați, dar și fără ceilalți care au contribuit cu alte invenții și studii la popularizarea electricității.

Prin urmare, electricitatea stă la baza tehnologiei și joacă un rol important în revoluțiile industriale de la sfârșitul secolului 19 și din a doua jumătate a secolului 20 unde deja vorbim despre tranzistori, microprocesoare și naștere automatizării.

Ce este electricitatea?

Electricitatea este o formă de energie care exista în natură cu mult timp înaintea apariției oamenilor.

Care este legătura dintre Benjamin Franklin și electricitate?

Deși există surse care susțin că acesta a descoperit electricitatea, trebuie să știi că Benjamin Franklin a stabilit doar legătura dintre fulger și electricitate, iar că electricitatea a fost descoperită cu mult timp înainte de descoperirea acestei legături.

Când a apărut curentul electric în România?

Curentul electric a ajuns în România în anul 1882 odată cu centrala electrică de pe Calea Victoriei care alimenta iluminatul exterior al Teatrului Național și al Grădinii Cișmigiu. Tot în același an a fost făcut și posibil transportul electricității de la centrală către Palatul Cotroceni.

A fost nevoie de mai mult timp ca abia în 1939 să fie posibilă scalarea producerii energiei electrice astfel încât să se extindă la nivelul întregii țări.

Apropo de curent electric, nu cumva îți sună cunoscute următoarele nume: James Watt, Andre Ampere și George Ohm? Ei bine, aceștia sunt alți trei cercetători care au contribuit la istoria electricității cu invențiile și descoperirile lor. Dar despre ei vorbim în alte articole.

În concluzie, curentul electric nu a fost inventat, ci electricitatea a fost descoperită de-a lungul timpului de mai mulți cercetători ale căror invenții și descoperiri au transformat lumea în ceea ce este astăzi.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,249UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!