Probabil ai auzit de denumirile din titlu și te întrebi ce înseamnă Windows Retail, OEM sau VUP. Ei bine, se referă la tipul licenței cu care activezi Windows-ul. În cele ce urmează detaliez subiectul, iar la finalul articolului vei știi răspunsurile, dar vei putea decide și ce tip de licență ai nevoie.
Pe scurt, licența pentru sistemul de operare Windows de tip Retail este aceea pe care o cumperi dintr-un magazin și o poți folosi și pe un nou PC dacă îl schimbi în timp ce OEM este acel gen de licență care poate fi activată doar pe un singur device și adesea se vinde împreună cu un laptop sau calculator, fiind sub formă de sticker chiar pe carcasa acestuia.
Licența Windows Retail
Așa cum spuneam mai sus, acest tip de licență poate fi refolosit la nesfârșit pe oricâte calculatoare dorești. Singura condiție în cazul Windows Retail este că licența poate fi activă doar pe un singur PC în același timp. Prin urmare, ca să o folosești pe un PC nou, va trebui să o dezactivezi de pe cel vechi.
Pentru că lucrurile nu puteau fi chiar atât de simple, există două tipuri de licențe Retail: FPP și GGK.
Licența Full Package Product (FPP)
Aceasta este genul de licență clasică unde achiziționezi pachetul complet format din licența și documentația produsului, dar și CD-ul de instalare.
Licența Get Genuine Kit (GGK)
Licența GGK a fost creată iniția pentru cei care aveau o copie piratată și doreau să intre în legalitate, însă odată cu avântul vânzărilor online, licența GGK este perfectă atunci când instalezi varianta de Windows trial cu un stick bootabil de pe site-ul Microsoft și ai nevoie să-l activezi.
Licența Windows OEM
Așa cum am menționat și mai sus licența Windows OEM poate fi instalată doar pe un singur calculator, fără opțiunea de a o instala pe altul. De asemenea, aceasta devine invalidă atunci când faci upgrade-uri majore calculatorului (precum schimbarea plăcii de bază).
Licența OEM este ideală pentru calculatoarele firmelor unde cu siguranță se fac upgrade-uri foarte rar sau spre deloc, tendința fiind de a schimba calculatoarele la ceva timp după ce le trece vremea. De asemenea, este bună și pentru laptopuri deoarece acestea primesc upgrade-uri mai rar și când vrei să-l schimbi poți să-l vinzi pe cel vechi cu tot cu licența OEM.
Ar mai fi de adăugat faptul că o diferență notabilă între Retail și OEM este faptul că cea din urmă poate fi achiziționată, fie în varianta 32 de biți, fie în varianta 64 de biți, în timp ce prima este valabilă pentru ambele variante.
Licența Windows VUP
VUP este acronimul pentru Version Upgrade License. Așa cum îi spune și numele, se referă la upgrade.
Licența VUP a fost concepută special pentru utilizatorii care au deja o licență de Windows validă, dar vor să treacă la o versiune mai nouă de Windows. Spre exemplu, dacă ai Windows 7 în momentul de față cu o licență validă, poți face upgrade la o licență pentru W10 și vei primi un discount.
În momentul de față poți face update la Windows cu aceeași licență, deci VUP nu mai este de actualitate.
Licența Windows Volume
Microsoft a introdus acest tip de licență pentru companiile mari unde poți folosi aceeași licență pe mai multe calculatoare asociate cu o companie. Este foarte util atunci când zeci sau sute de calculatoare rulează Windows întrucât le poți activa pe toate folosind un KMS server sau MAK (Multiple Activation Keys).
Cel mai bun tip de licență Windows este acela care se potrivește nevoilor tale. Pe scurt, licența OEM va fi valabilă doar pe un singur calculator și devine invalidă dacă schimbi componente majore, deci este de evitat dacă faci upgrade-uri regulat, iar licența Retail este mai scumpă, dar are avantajul de a o putea folosi pe orice calculator dorești, singura condiție fiind aceea că nu poate fi activată pe mai multe calculatoare simultan.
Pentru a vedea ce licență are sistemul tău de operare Windows, este necesar să apeși tasta Windows, iar în caseta Run să scrii cmd. De îndată ce terminalul se va deschide, vei scrie slmgr – dli și o fereastră nouă cu informații despre licență va apărea.