Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce înseamnă ANC la căști și la ce folosește

Ce înseamnă ANC la căști și la ce folosește

ANC este acronimul pentru „Active Noise Cancelling” sau anularea activă a zgomotului, o tehnologie utilizată în căști și dispozitive audio pentru a reduce zgomotul de fundal și a îmbunătăți experiența de ascultare. În esență, ANC nu se limitează exclusiv la blocarea pasivă a sunetului prin izolarea fizică (cum ar fi căștile care acoperă complet urechea), ci implică un proces activ de anulare a sunetului.

În cadrul acestui articol, vom explora ce înseamnă ANC, la ce folosește această tehnologie și cum să alegi căștile cu ANC potrivite pentru tine.

Ce înseamnă ANC la căști

Cum funcționează ANC

Așa cum menționam mai sus, ANC este responsabil de reducerea zgomotului din exterior și este o tehnologie din ce în ce mai prezentă pe noile modele de căști.

- Advertisement -

Modul de funcționare urmează o structură logică pe care o poți urmări în lista de mai jos:

 1. Detectarea zgomotului: Un microfon amplasat în căști detectează zgomotul de fundal din mediul înconjurător;
 2. Inversarea fazei: Circuitul electronic din căștile ANC calculează un sunet care este inversul fazei (sau „anti-fază”) zgomotului detectat. Acest sunet este creat astfel încât undele sale sonore să aibă amplitudini egale și opuse față de zgomotul de fundal;
 3. Emiterea sunetului de anulare: Acest sunet de anti-fază este apoi redat prin difuzoarele căștilor;
 4. Anularea zgomotului: Atunci când sunetul original (zgomotul de fundal) și sunetul de anti-fază se întâlnesc la urechea ascultătorului, ele se anulează reciproc prin interferență distructivă, ceea ce reduce semnificativ percepția zgomotului de fundal;

La ce folosește ANC?

ANC este eficient în special pentru zgomotele constante și de frecvență joasă, cum ar fi zumzetul motoarelor de avion sau tren, zgomotul produs de aparatele de aer condiționat și așa mai departe. Totuși, pentru zgomotele de frecvență înaltă sau zgomotele care variază rapid în intensitate și frecvență (cum ar fi vocile umane sau zgomotele bruște), ANC poate fi mai puțin eficient.

Cu toate acestea, este dovedit faptul că ANC îmbunătățește experiența audio, crește capacitatea de concentrare și productivitate și reduce stresul cauzat de zgomote externe.

ANC îți permite să te bucuri de muzică, podcast-uri, filme și jocuri fără a fi deranjat de zgomotele exterioare. De asemenea, acest tip de căști sunt ideale pentru a lucra în medii zgomotoase, cum ar fi birourile aglomerate sau spațiile de coworking. Anularea zgomotului te ajută să te concentrezi mai bine pe sarcinile tale și să fii mai productiv, reducând astfel stresul cauzat de zgomotele de fundal care pot deveni obositoare în timp

Cum să alegi căștile cu ANC potrivite pentru tine

casti cu anc

Alegerea căștilor cu ANC (Active Noise Cancelling) potrivite necesită considerarea mai multor factori pentru a te asigura că investești într-un produs care îți va îmbunătăți experiența auditivă.

Iată o listă cu 10 aspecte de luat în considerare:

 1. Calitatea anulării zgomotului: Află dacă acestea pot anula zgomotele joase precum și pe cele de frecvență înaltă.
 2. Calitatea sunetului: Asigură-te că sunetul căștilor este de calitate înaltă și că tehnologia ANC nu degradează experiența auditivă. Caută recenzii care să abordeze fidelitatea sunetului cu ANC activat și dezactivat.
 3. Confort: Încearcă diferite modele pentru a vedea cum se potrivesc pe cap și pe urechi.
 4. Durata de viață a bateriei: Verifică autonomia căștilor cu ANC activat înainte de a fi nevoie să le reîncarci.
 5. Funcții suplimentare: Caută funcții precum controlul touch, asistenți vocali integrați, și moduri ambientale care permit sunetelor exterioare să treacă atunci când este necesar. Verifică dacă au Bluetooth, NFC, sau alte opțiuni de conectivitate care îți sunt importante.
 6. Design și portabilitate: Decide dacă preferi căști over-ear, on-ear sau in-ear.
 7. Rezistență la zgomotul vântului: Unii senzori ANC pot fi sensibili la zgomotul produs de vânt; verifică recenziile pentru a vedea cum performează în condiții de vânt.
 8. Preț: Compară prețurile și caracteristicile pentru a găsi cel mai bun raport calitate-preț. Nu uita că cele mai scumpe căști nu sunt întotdeauna cele mai potrivite pentru nevoile tale.
 9. Marca și fiabilitatea: Alege o marcă reputabilă care oferă suport bun pentru clienți și o garanție solidă.
 10. Recenzii și opinii: Citește recenzii online și ascultă părerile utilizatorilor actuali. Nu ezita să ceri opinii pe forumuri sau rețele sociale de la persoane care au testat căștile.

Acum că ai parcurs acest ghid despre tehnologia ANC la căști, ești pregătit să faci o alegere în cunoștință de cauză atunci când achiziționezi o pereche de căști cu anulare activă a zgomotului.

Ține cont de aspectele esențiale prezentate în articol, precum tipul de căști, calitatea anulării zgomotului, autonomia bateriei, calitatea sunetului și confortul, precum și prețul.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!