Ce este un senzor de proximitate și la ce ajută acesta

Ești aici: Calculatorescu » Telefoane » Ce este un senzor de proximitate și la ce ajută acesta

Atunci când vorbim de senzor de proximitate ne referim la acel dispozitiv care poate detecta obiectele din apropierea lui. Cele mai comune locuri în care vei întâlni un astfel de senzor sunt telefoanele, sistemele de alarmă și sistemele de parcare ale mașinilor.

La telefoanele mobile, acesta este amplasat în apropierea difuzorului și are rolul de a bloca touchscreen-ul atunci când te afli într-o convorbire pentru a nu apăsa din greșeală obiectele de pe ecran.

Distanța la care acesta se activează este la mai puțin de 5cm și se dezactivează odată ce obiectul a depășit această rază de 5cm redând funcționarea ecranului tactil.

În imaginea de mai jos puteți vedea cum este amplasat senzorul de proximitate în cazul unui telefon Samsung Galaxy S10+, telefon despre care am scris câteva rânduri și aici.

senzor de proximitate
foto: nasilemaktech.com

De menționat este faptul ca orice telefon cu touchscreen are inclus acest senzor de proximitate și în cazul în care observi că, în timpul apelului, urechea ta apasă diferite obiecte de pe ecran și întrerupe apelul sau deschide aplicații este cazul să duci telefonul într-un service pentru a verifica starea de funcționare a acestui element.

Pentru a vedea dacă senzorul funcționează corect pe un telefon Samsung, tot ce trebuie să faci este să introduci codul Samsung pentru meniul secret și să verifici datele înregistrate.

Dezactivarea senzorului de proximitate la telefoanele Android nu se află în același loc, dar formula pe care trebuie să o urmați în majoritatea cazurilor este Setări -> Apeluri -> Senzor de proximitate. Cu toate acestea nu văd de ce ar dezactiva cineva acest senzor, dar informația bine de știut pentru cazurile în care senzorul ar bloca accesul la ecranul tactil în momentele nedorite.

În cazul sistemelor de parking, nu vorbim doar de un senzor de proximitate, ci de mai mulți amplasați de obicei pe bara din spate a mașinii în număr de patru, dar există și sisteme de 6 sau 8 senzori pentru a oferi această vizibilitate electronică și pentru bara din față. Aici se activează când punem mașina în marșarier pentru a efectua o garare sau parcare laterală.

Spre deosebire de telefoanele mobile unde senzorul nu are concurență și nu cred că va fi înlocuit vreodată de altceva, la mașini, sistemele moderne de parking vin cu camere video amplasate pe lateralul mașinii pentru a avea informații vizuale în real time despre poziția acesteia față de alte obiecte.

Sistemele de alarmă au astfel de senzori pentru a detecta prezența unei persoane, mișcarea unui geam sau deschiderea unei uși atunci când casa este goală și acest lucru nu ar trebui să se întâmple. În cazul caselor, acești senzori pot fi folosiți și pentru a aprinde un bec automat atunci când cineva intră într-o încăpere.

Sper ca acest articol să răspundă la o mare parte din întrebările legate de senzorii de proximitate, iar dacă mai sunt întrebări le aștept în rubrica de comentarii mai jos și voi face update articolului cu răspunsurile aferente.

Știri din tehnologie – septembrie 2020

Începem articolul de luna aceasta cu lansarea Samsung Galaxy Z Fold2. Acest telefon îmbină designul îndrăzneț cu tehnologia avansată și oferă experiențe...
322FaniÎmi place
4AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G păreri | Hands-on Review

Am avut în teste Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G timp de o săptămână, iar în cele ce urmează am să-ți povestesc...

Știri din tehnologie – septembrie 2020

Începem articolul de luna aceasta cu lansarea Samsung Galaxy Z Fold2. Acest telefon îmbină designul îndrăzneț cu tehnologia avansată și oferă experiențe...

Cod Samsung pentru meniul ascuns

Puțini știu că există un cod Samsung pentru a accesa un meniu ascuns a-l telefonului, dar și pentru a afla dacă acesta...

Ce este Pinterest și de ce ar trebui să-l folosești în România

Pinterest în România este prezent încă din anul 2012. Cu toate astea multe persoane se întreabă chiar și acum ce este Pinterest...

Știri din tehnologie – august 2020

Astăzi (5 august) Samsung a găzduit primul eveniment virtual Galaxy Unpacked. Acesta a fost transmis în direct din Coreea.

Cuprins:

1 Comment

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Înscrie-te la newsletter

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!