Ce este un senzor de proximitate și la ce ajută acesta

Ești aici: Calculatorescu » Telefoane » Ce este un senzor de proximitate și la ce ajută acesta

Atunci când vorbim de senzor de proximitate ne referim la acel dispozitiv care poate detecta obiectele din apropierea lui. Cele mai comune locuri în care vei întâlni un astfel de senzor sunt telefoanele, sistemele de alarmă și sistemele de parcare ale mașinilor.

La telefoanele mobile, acesta este amplasat în apropierea difuzorului și are rolul de a bloca touchscreen-ul atunci când te afli într-o convorbire pentru a nu apăsa din greșeală obiectele de pe ecran.

Distanța la care acesta se activează este la mai puțin de 5cm și se dezactivează odată ce obiectul a depășit această rază de 5cm redând funcționarea ecranului tactil.

În imaginea de mai jos puteți vedea cum este amplasat senzorul de proximitate în cazul unui telefon Samsung Galaxy S10+, telefon despre care am scris câteva rânduri și aici.

Advertisements
emaggenius

senzor de proximitate
foto: nasilemaktech.com

De menționat este faptul ca orice telefon cu touchscreen are inclus acest senzor de proximitate și în cazul în care observi că, în timpul apelului, urechea ta apasă diferite obiecte de pe ecran și întrerupe apelul sau deschide aplicații este cazul să duci telefonul într-un service pentru a verifica starea de funcționare a acestui element.

Dezactivarea senzorului de proximitate la telefoanele Android nu se află în același loc, dar formula pe care trebuie să o urmați în majoritatea cazurilor este Setări -> Apeluri -> Senzor de proximitate. Cu toate acestea nu văd de ce ar dezactiva cineva acest senzor, dar informația bine de știut pentru cazurile în care senzorul ar bloca accesul la ecranul tactil în momentele nedorite.

În cazul sistemelor de parking, nu vorbim doar de un senzor de proximitate, ci de mai mulți amplasați de obicei pe bara din spate a mașinii în număr de patru, dar există și sisteme de 6 sau 8 senzori pentru a oferi această vizibilitate electronică și pentru bara din față. Aici se activează când punem mașina în marșarier pentru a efectua o garare sau parcare laterală.

Spre deosebire de telefoanele mobile unde senzorul nu are concurență și nu cred că va fi înlocuit vreodată de altceva, la mașini, sistemele moderne de parking vin cu camere video amplasate pe lateralul mașinii pentru a avea informații vizuale în real time despre poziția acesteia față de alte obiecte.

Sistemele de alarmă au astfel de senzori pentru a detecta prezența unei persoane, mișcarea unui geam sau deschiderea unei uși atunci când casa este goală și acest lucru nu ar trebui să se întâmple. În cazul caselor, acești senzori pot fi folosiți și pentru a aprinde un bec automat atunci când cineva intră într-o încăpere.

Sper ca acest articol să răspundă la o mare parte din întrebările legate de senzorii de proximitate, iar dacă mai sunt întrebări le aștept în rubrica de comentarii mai jos și voi face update articolului cu răspunsurile aferente.

Știri din tehnologie – iunie 2020

Samsung lansează Monitorul Odyssey G7 - acesta este primul monitor de gaming de 1000R din lume cu o rază de curbură de 1.000 de milimetri. De...
292FaniÎmi place
4AbonațiAbonați-vă

Articole recente

OPPO Reno3 Pro 5G | păreri și preț

Luna aceasta am avut la teste OPPO Reno3 Pro 5G și am revenit cu un articol de tip review în care povestim...

AOC Agon AG272FCX6 review | 165 Hz 1ms

Am avut AOC Agon AG272FCX6 în teste timp de o lună și mai jos poți citi părerea mea despre acest monitor de...

Știri din tehnologie – iunie 2020

Samsung lansează Monitorul Odyssey G7 - acesta este primul monitor de gaming de 1000R din lume cu o rază de curbură de 1.000 de milimetri. De...

Cum alegi cea mai bună imprimantă pentru acasă

Vorbeam într-un articol anterior despre tipuri de imprimante și modul în care sunt folosite acestea. Acum a venit timpul să vorbim despre...

Aplicație: scanare documente free cu telefonul

Am pornit cu ideea de a face un ghid de scanare documente care să te ajute atunci când trebuie să trimiți un...

1 Comment

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Înscrie-te la newsletter

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!