Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este internetul ascuns și ce se ascunde pe Dark Web

Ce este internetul ascuns și ce se ascunde pe Dark Web

Internetul ascuns, adesea numit și „Deep Web” sau „Dark Web”, se referă la partea aceea de internet care nu este indexată de motoarele de căutare obișnuite, cum ar fi Google sau Bing și nu poate fi accesată decât dacă prin browsere de internet speciale precum Tor.

În continuare vom vorbi despre ce este internetul ascuns, dar și despre ce se ascunde în spatele acestor adrese greu de accesat și care sunt pericolele la care te expui dacă alegi să vizitezi site-uri de pe Dark Web.

Internetul ascuns

Deși uneori considerăm Deep și Dark Web ca fiind același lucru, din punct de vedere tehnic este incorect deoarece Deep Web este pur și simplu partea aceea care nu este accesată de motoarele de căutare din mai multe motive despre care discutăm mai jos, iar Dark Web se referă, de fapt, la acel internet ascuns ilegal despre care probabil ai mai auzit, mai ales după scandalul Silk Road.

- Advertisement -

Deep Web

Aceasta include pagini web care sunt ascunse din diverse motive, fie că sunt protejate prin parolă, sunt dinamice (cum ar fi rezultatele unei căutări interne pe un site) sau sunt parte a unei rețele private.

Internetul ascuns este vast și include o varietate mare de resurse printre care amintim:

 • Baze de date: multe baze de date, cum ar fi cele academice sau guvernamentale, nu sunt accesibile publicului larg.
 • Arhive: documente digitale, rapoarte, jurnale științifice și alte tipuri de informații care necesită adesea autentificare pentru acces.
 • Servicii online private: email, rețele sociale sau servicii bancare online care necesită autentificare.

După cum vezi, datele ascunse de acest Deep Web sunt în mare parte cele care se supun dreptului de autor sau sunt confidențiale prin prisma faptului că sunt date personale.

Dark Web

Atunci când vine vorba despre Dark Web lucrurile se complică deoarece această parte a internetului ascuns este cea care este accesibilă doar folosind un software special precum Tor Browser și este adesea cunoscută pentru activitățile ilegale care se desfășoară pe paginile găzduite.

Deși nu toate informațiile de pe Dark Web sunt ilegale, o mare parte din site-urile pe care le poți accesa folosind Tor reprezintă piețe negre sau pagini cu caracter ilegal.

Avantajul Dark Web este că oferă anonimitate utilizatorilor, de aici și faptul că este preferat de către cei care doresc să evite supravegherea guvernamentală pentru a-și ascunde identitatea.

Aici este și locul unde au loc vânzări online de droguri, arme, date furate sau servicii ilegale. De asemenea, este folosit și de anumite grupări pentru a transmite mesaje anonime.

Riscurile Dark Web

  Accesarea Dark Web-ului poate prezenta riscuri semnificative de securitate și te poate afecta emoțional prin prisma conținutului de care poți da pe acolo.

  - Advertisement -

  De asemenea, accesarea Dark Web nu este făcută 100% sigur nici prin browsere de internet precum Tor. Prin urmare, dacă alegi să faci asta, poți fi în continuare găsit în cazul unei investigații.

  Chiar dacă ești acolo de curiozitate tot te supui unor riscuri deoarece ești pe terenul hackerilor și nu vei știi niciodată cu siguranță ce se află în spatele link-urilor și fișierelor de acolo.


  Așadar, acum știi ce este internetul ascuns, care este diferența dintre Dark și Deep Web, dar ai și o idee mai clară despre ce reprezintă fiecare și care sunt părțile internetului de care ar trebui să stai departe.

  - Advertisement -
  Marius Călin
  Marius Călin
  Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

  Lasă un comentariu

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
  1,059UrmăritoriÎmi place
  1,276UrmăritoriVezi cont
  67AbonațiABONEAZĂ-TE
  Susține blogul prin afiliere
  Articole recente
  Ads
  Cuprins

  Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

  Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

  *fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


  No, thanks!