Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este codul SWIFT

Ce este codul SWIFT

În era globalizării, în care tranzacțiile financiare se petrec peste granițe și continente, este esențial să avem un sistem unificat care să permită acestor tranzacții să se desfășoare în mod eficient și securizat. Un astfel de sistem este codul SWIFT. În acest articol vom vedea ce este codul SWIFT și rolul pe care îl joacă în finanțele globale.

Definirea Codului SWIFT

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o rețea globală care permite băncilor și altor instituții financiare să trimită și să primească informații financiare într-un mediu securizat, standardizat și fiabil. Codul SWIFT este un cod alfanumeric unic care identifică băncile la nivel global în tranzacțiile internaționale.

Structura Codului SWIFT

Un cod SWIFT standard are 8 sau 11 caractere și este structurat astfel:

- Advertisement -
  • Primele 4 caractere: codul de bancă (de obicei litere);
  • Următoarele 2 caractere: codul țării (de obicei litere);
  • Următoarele 2 caractere: codul locației (litere și/sau cifre);
  • Ultimele 3 caractere (opționale): codul sucursalei (litere și/sau cifre).

Un exemplu de cod SWIFT ar putea fi: INGBRO22, unde „INGB” reprezintă codul de bancă (ING Bank), „RO” reprezintă codul țării (România), iar „22” reprezintă codul locației.

Rolul Codului SWIFT

Rolul codului SWIFT în procesul tranzacțiilor financiare internaționale este esențial. În momentul în care se inițiază un transfer de fonduri către o bancă dintr-o altă țară, codul SWIFT al băncii destinație devine imperios necesar pentru a garanta că suma de bani ajunge unde trebuie. Deoarece fiecare bancă are propriul său cod SWIFT, sistemul permite o identificare precisă și rapidă a entităților financiare implicate în tranzacțiile internaționale. Astfel este eliminat riscul de erori care ar putea permite banilor să ajungă într-un loc greșit.

SWIFT vs. IBAN

Este important de menționat că SWIFT nu este același lucru cu numărul de cont bancar internațional (IBAN). În timp ce codul SWIFT identifică o bancă, IBAN este un număr de cont unic care identifică un cont bancar individual.

Așadar, codul SWIFT este o componentă esențială a sistemului financiar global, permițând tranzacțiile internaționale să se desfășoare în mod eficient și securizat.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,275UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!