Ești aici: Calculatorescu » Hardware » Care sunt componentele calculatorului și ce rol are fiecare

Care sunt componentele calculatorului și ce rol are fiecare

Calculatorul este format din mai multe componente care lucrează împreună pentru a putea funcționa. Probabil deja le știi pe cele vizibile precum monitorul, tastatura, mouse-ul și boxele pe care le numim periferice. În continuare ne vom concentra pe componentele calculatorului care se găsesc în cutia acestuia sau în interiorul unui laptop deoarece sunt foarte asemănătoare.

În unitatea centrală (cutia lui) sau în interiorul laptopului avem: placa de bază, procesorul, modulele RAM, ventilatoarele, mediile de stocare (HDD/SSD), placa video și sursa. Desigur că mai pot fi adăugate și alte componente, dar nu sunt vitale pentru funcționarea sa.

Placa de bază

Placa de bază

Placa de bază este practic rețeaua de drumuri a unui sistem de calcul care se asigură că toate celelalte sunt conectate între ele și lucrează pentru a îndeplini sarcinile pe care le transmite utilizatorul. Așadar, pe placa de bază avem sloturile unde sunt montate modulele RAM, mediile de stocare, placa video, procesorul, cooler-ul acestuia, placa video și alte elemente ale PC-ului. Desigur, nu uităm de porturile necesare pentru a conecta perifericele la calculator.

- Advertisement -

Important de știut este faptul că majoritatea plăcilor de bază pot ține loc altor componente precum a plăcilor de rețea, de sunet și video. De fapt, primele două au ajuns să fie înlocuite de placa de bază și sunt foarte rar cumpărate.

În ceea ce privește placa video, poți vedea filme Full HD prin intermediul celei integrate. Cu toate astea, dacă vrei să faci editare foto/video sau să joci PUBG sau alte jocuri, vei avea nevoie de o placă video dedicată.

La construirea unui calculator trebuie să alegi placa de bază în conformitate cu ce procesor și ce module RAM vrei să folosești deoarece conectori pentru acestea diferă de la sistem la sistem. Spre exemplu, la memorii diferă între DDR2, DDR3 și DDR4, iar la procesoare Intel vs. AMD, dar și de la generație la generație.

Procesorul (CPU)

procesorul CPU

Adesea, procesorului i se mai spune și creierul calculatorului deoarece este una dintre cele mai scumpe componente, dar este și cea mai importantă. El stabilește modul în care un calculator efectuează operațiile și le transmite către celelalte componente.

Principalii producători de procesoare sunt Intel și AMD. Ca performanță, de obicei cu cât este mai mare frecvența de lucru, cu atât procesorul este mai bun. Frecvența de lucru este măsurată în GHz, dar mai contează și generația din care face parte procesorul, precum și ultima/ultimele litere din denumirea acestuia.

În cazul procesoarelor Intel, iată care este semnificația ultimelor litere:

SufixSemnificație
G1-G7Nivelul grafic (procesoare integrate)
EEmbedded
FNecesită placă video discretă
GInclude placă video discretă pe procesor
HOptimizat pentru performanță mobile
HKOptimizat pentru performanță mobile, unlocked
HQOptimizat pentru performanță mobile, quad-core
KUnlocked
SEdiție specială
TOptimizat pentru economie de energie
UEficient în consum de energie pentru mobil
YConsum extrem de redus de energie pentru mobil
POptimizat pentru performanță în laptopuri subțiri și ușoare
X/XEDeblocat, de înaltă performanță
BRețea cu bile (BGA)

Mai multe detalii despre procesor găsești și în articolul ce este CPU publicat pe site.

Cooler-ul procesorului

Ventilatorul care se pune peste procesor este însărcinat cu menținerea unei temperaturi optime pentru ca acesta să lucreze la capacitate maximă și să nu se ardă. Cooler-ul este în contact direct cu procesorul și între acestea două se află pasta termoconductoare pentru a elimina orice gol de aer și a asigura un transfer termic cât mai bun.

- Advertisement -

Modulele RAM

Ce este memoria RAM

Memoria RAM este locul pe unde datele trec pentru a fi prelucrate de către celelalte componente ale unui calculator. Așadar, nu doar capacitatea de stocare contează, ci și viteza de lucru și de răspuns.

Așa cum spuneam aici despre memoria RAM, pentru ca aceasta să fie ofere performanțe bune trebuie să aibă o capacitate de stocare bună raportată la ce acțiuni vrei să faci pe PC, frecvență cât mai mare și latență cât mai mică. Aceste trei lucruri vor ajuta la prelucrarea rapidă a informațiilor și vor oferi un timp de accesare cât mai rapid.

Modulele RAM sunt alese sau înlocuite în funcție de compatibilitatea acestora cu sloturile de pe placa de bază și de frecvența maximă la care placa de bază și procesorul le permite să opereze.

Sursa de alimentare

Sursa de alimentare

Sursa de alimentare este punctul din care energia electrică pleacă spre toate componentele din sistemul central al calculatorului.

Aceasta are puterea măsurată în W și mai are rolul de a transforma curentul de la 220V la valorile de care au nevoie componentele calculatorului pentru a funcționa corespunzător. De obicei 5V și 12V.

Atunci când faci un calculator, îți recomand să o alegi ultima deoarece trebuie să fie îndeajuns de puternică să alimenteze toate componentele unui calculator. Spre exemplu, am folosit surse de 300W pentru PC-uri cu specificații mai mult decât modeste, dar 300W este departe de standardul de gaming din ziua de azi.

De asemenea, să fii atent la eficiența sursei deoarece există anumite standarde care sunt folosite pentru a arăta eficiența sursei. Acestea sunt: 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum, 80 Plus Titanium.

În general, pentru a alege o sursă care să dureze, trebuie să mergi pe varianta 80 Plus Gold sau mai bună, dar varianta Gold este cea mai bună alergere calitate-preț în general.

Mediile de stocare – HDD și SSD

componentele calculatorului HDD

HDD-urile, numite hard disk-uri, sunt cele mai întâlnite dispozitive de stocare a informațiilor pe care le folosim în interiorul calculatorului, dar și în afara lui. Așa cum le zice și numele, sunt folosite pentru a stoca documente, melodii, filme etc.

Pe lângă aceste informații, tot pe un HDD este stocat și sistemul de operare al unui calculator în mod tradițional. Cu toate acestea, odată cu apariția SSD-urilor specialiștii recomandă instalarea lui pe un SSD deoarece crește performanța calculatorului.

Diferența dintre un HDD și un SSD este simplă deoarece SSD-ul nu are piese care să se afle în mișcare, fapt ce rezultă într-o viteză de accesare mult mai mare și o rezistență la șocuri mult mai bună. Singurul minus este că durata lui de viață se măsoară în scrieri și ștergeri ale informațiilor de pe el.

Placa video

componentele unui calculator placa video

Placa video, adesea numită și placă grafică, este responsabilă de transmiterea imaginilor către monitor. Așadar, fără o placă video nu vei putea vedea nimic pe ecranul calculatorului tău.

Partea bună este că dacă nu vrei să faci editare foto/video, să rulezi jocuri care consumă resurse sau să redai clipuri 4K, majoritatea plăcilor de bază vin și cu o placă video integrată care se va descurca fără probleme pentru sarcini precum Microsoft Office, YouTube și alte acțiuni elementare.

Componentele periferice ale calculatorului

Așa cum ziceam și pe la începutul articolului, calculatorul are și o serie de componente periferice despre care voi vorbi în articole separate. Important de reținut este că cele mai folosite trei componente periferice sunt tastatura, mouseul și monitorul, iar restul sunt acolo pur și simplu pentru confortul utilizatorului.

Când spun restul mă refer la orice componente care poate fi conectate la un calculator precum: căști, boxe, încărcătoare wireless, controlere de PS4, Xbox, etc.

Întrebări frecvente: FAQ

Care sunt componentele principale ale calculatorului?

Componentele principale ale calculatorului sunt: procesoru, placa de bază, memoria RAM, sursa, unitatea de stocare și carcasa. Fără acestea un calculator nu poate funcționa, restul componentelor fiind opționale.
Desigur că la această listă trebuie să adăugam cele mai importante dispozitive de intrare-ieșire fără de care calculatorul ar funcționa, dar nu în condiții optime. Acestea sunt: monitorul, mouse-ul și tastatura.

Care sunt componentele secundare ale calculatorului?

Componentele secundare fără de care un calculator poate funcționa sunt numeroase, dar vom aminti: placa video dedicată, unitatea optică, unități de stocare multiple, boxe, plăci de captură, placa audio, etc.

Cum se asamblează un calculator

Dacă vrei să vezi exact cum arată aceste componente în realitate și cum se asamblează un calculator, îți recomand acest clip de la TechSource de puțin peste 60 de minute care îți va arăta pas cu pas procesul de asamblare și fiecare componentă hardware în parte.

Așadar, aceasta sunt componentele unui calculator de care acesta are nevoie să funcționeze. Cu cât acestea sunt mai performante cu atât valoarea calculatorului crește și acesta poate realiza sarcini mai complexe.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.
4 Comentarii
  1. Vechiul calculator (Windows 7 premium) avea un obicei straniu. Pornea de unul singur și apoi imediat se oprea. Nu mai era folosibil. Mi s-a spus că problema este sursa de alimentare dar s-a dovedit că nu aceasta era sursa problemei. Acum am un Windows 10 dar tare aș vrea să știu care a fost cauza acestui comportament al calculatorului. Oare trebuia să schimb toată placa de bază?
    Cu mulțumiri anticipate

    • Salut, dacă ai instalat Windows 10 pe acel PC și a funcționat atunci cu siguranță a fost o problemă de software.
      Dacă te referi că ai schimbat PC-ul cu altul, eu aș fi încercat, pe rând, variantele de mai jos:
      1. Pornit PC-ul cu un USB cu Linux ca să-mi dau seama dacă e vreo problemă de software. Și cu HDD/SSD deconectat să le excludem și pe astea.
      2. Aș fi folosit modulele RAM pe rând ca să exclud o problemă cu unul dintre ele.
      3. Dacă variantele de mai sus n-ar fi mers, mai rămânea placa de bază/sursa.

      Sper că te-am ajutat.

  2. Salutare. Sunt student în anul 3 iar la unul din subcapitolele lucrarii mele de licentă trebuie să scriu despre componentele calculatorului. Pot folosii informațiile de pe acest site? Dacă da, pentru citare/referire aveti un format pe care doriți să îl utilizez?

    • Salutare. Desigur, poți folosi informații de pe site în lucrarea ta.

      În ceea ce privește modul de citare, acesta îl stabilești cu profesorul coordonator. Toate articolele/cărțile, etc. Trebuiesc citate în același stil, cel mai popular fiind APA din câte îmi amintesc. Oricum, atâta timp cât menționezi site-ul ca sursă totul este ok pentru mine.

      Baftă cu lucrarea!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,275UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!