Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Caractere alfanumerice: exemple și definiție

Caractere alfanumerice: exemple și definiție

Caracterele alfanumerice sunt o combinație de litere alfabetice (A-Z, majuscule sau minuscule) și cifre numerice (0-9). Acestea sunt utilizate într-o varietate largă de contexte, inclusiv în codificarea computerelor, sistemele de securitate, și crearea de parole.

Acestea por include toate literele alfabetului, atât în formă majusculă (A, B, C,…, Z), cât și în formă minusculă (a, b, c,…, z) plus cifrele (0-9).

Caracterele alfanumerice în crearea parolelor

Un exemplu comun de utilizare a caracterelor alfanumerice este în crearea de parole. O parolă care include o combinație de litere (majuscule și minuscule) și cifre este considerată mai sigură decât una care conține doar litere sau doar cifre. De exemplu, o parolă ca „P4ssw0rd” este mai greu de ghicit sau de spart decât „password” sau „123456”.

- Advertisement -

Caracterele alfanumerice în programare

În programare, caracterele alfanumerice sunt folosite frecvent deoarece ajută la simplificarea codului și la standardizarea acestuia.

Identificatorii (cum ar fi numele variabilelor și funcțiilor) în multe limbaje de programare sunt adesea formați din caractere alfanumerice. De exemplu, un identificator valid în limbajul de programare Python ar putea fi „var1” sau „funcția2”.

Caracterele alfanumerice în sisteme de securitate

În sistemele de securitate, caracterele alfanumerice sunt folosite pentru a crea coduri de acces sau serii de autentificare. De exemplu, un cod de acces la o clădire ar putea fi o combinație de litere și cifre, cum ar fi „B2X9”.

Sunt sigur că știi exact la ce mă refer fiindcă la un moment dat cu toții am primit un astfel de cod prin SMS sau mail pentru a-l da curierului la primirea unui pachet sau pentru a-l folosi pentru a intra într-un cont fără a mai fi nevoiți să scriem parola.

Exemple de caractere alfanumerice

 1. A1b2C3
 2. d4E5f6
 3. 7G8h9I
 4. j0K1L2
 5. m3N4o5
 6. P6q7R8
 7. s9T0u1
 8. V2w3X4
 9. y5Z6a7
 10. 8b9C0d
 11. e1F2g3
 12. H4i5J6
 13. k7L8m9
 14. n0O1P2
 15. Q3r4S5
 16. t6U7v8
 17. W9x0Y1
 18. z2A3B4
 19. C5d6E7
 20. f8G9h0

Caracterele alfanumerice sunt fundamentale în multe aspecte ale vieții digitale și de zi cu zi. Ele ne permit să creăm parole sigure, să codificăm informații și să ne desfășurăm activități de programare într-un mod eficient și structurat. De asemenea, servesc adesea ca parole și coduri de unică folosință care pot fi utilizate în ridicarea unui pachet sau pentru accesa anumite conturi mai rapid.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!