Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Când a apărut internetul

Când a apărut internetul

Internetul a apărut în anii 1960, ca rezultat al unui proiect de cercetare al guvernului SUA, numit ARPANET. Scopul proiectului era de a crea o rețea de comunicații care să permită diferitele departamente ale guvernului și instituții de cercetare să partajeze informații și să comunice între ele.

În decursul anilor, internetul a cunoscut o dezvoltare rapidă, devenind o rețea globală de comunicații care conectează miliarde de persoane și dispozitive din întreaga lume.

Astăzi, internetul joacă un rol esențial în viața cotidiană, oferind acces la informații, divertisment, comunicații și multe altele permițând utilizatorilor să trimită și să primească informații prin intermediul unei varietăți de tehnologii, cum ar fi cablurile de comunicații, sateliții și razele wireless.

- Advertisement -

Iată o cronologie a principalelor evenimente care au marcat dezvoltarea internetului:

Anii 1960: ARPANET, un proiect de cercetare al guvernului SUA, creează prima rețea de calculatoare care permite transferul de informații între diferite departamente ale guvernului și instituții de cercetare. Prima conexiune între două calculatoare prin ARPANET a avut loc în 1969, între Universitatea California din Los Angeles și Institutul de Cercetare Stanford.

Anii 1970: rețeaua ARPANET se extinde și începe să conecteze alte instituții de cercetare și universități din SUA și din alte țări.

  • În 1971, existau deja 23 de noduri conectate la ARPANET;
  • În 1972, se introduce conceptul de e-mail, care permite trimiterea de mesaje text între utilizatorii rețelei;
  • În 1974, se publică prima specificație a protocolului TCP/IP, care permite diferitelor rețele să comunice între ele.

Anii 1980: se dezvoltă standardul TCP/IP, care permite diferitelor rețele să comunice între ele, formând baza pentru internetul de astăzi.

  • În 1983, ARPANET adoptă TCP/IP ca protocol oficial. În același an, apare conceptul de domeniu, care permite identificarea ușoară a site-urilor web prin nume în loc de adrese numerice;
  • În 1986, apare NSFNET, o rețea care conectează centrele de supercalculatoare din SUA și care devine coloana vertebrală a internetului.

Anii 1990: apare World Wide Web, care permite accesarea și partajarea de conținut prin intermediul unui browser web și internetul devine accesibil pentru publicul larg.

World Wide Web a fost inventat în 1989 de Tim Berners-Lee, un cercetător la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). El a creat și primul site web, primul browser web și primul server web.

Anii 2000: internetul devine tot mai popular și se dezvoltă rapid, oferind acces la noi servicii și aplicații online.

  • În 2001, este lansată Wikipedia, enciclopedia online gratuită;
  • În 2003, este lansat Skype, serviciul de comunicare vocală prin internet;
  • În 2004, apare Facebook;
  • În 2005, se lansează YouTube;
  • În 2006, apare Twitter, serviciul de microblogging online.
  • În 2007, avem iPhone-ul, primul smartphone cu ecran tactil și acces la internet.

Astăzi, internetul este o rețea globală care conectează miliarde de persoane și dispozitive din întreaga lume și joacă un rol esențial în viața cotidiană. Internetul oferă acces la informații diverse și actualizate, la divertisment și la educație. De asemenea, permite comunicarea și colaborarea la distanță, facilitând munca de acasă și învățarea online.

- Advertisement -

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm nici de contribuția lui Nikola Tesla din anii 1969 care a influențat dezvoltarea rețelei ARPANET, precursorul internetului. Tesla a avut o viziune despre un sistem global de comunicații wireless, care ar fi permis transmiterea de informații și energie la distanță. Deși nu a reușit să realizeze acest proiect, ideile sale au inspirat cercetătorii care au creat ARPANET în 1969, prima rețea de calculatoare care permitea comunicarea între diferite noduri.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!