Ești aici: Calculatorescu » Info utile » AMOLED vs. OLED – diferențe și asemănări între ecrane

AMOLED vs. OLED – diferențe și asemănări între ecrane

În contextul în care vedem peste tot că se vorbește despre ecrane AMOLED și OLED, m-am gândit că ar prinde bine un articol de tipul AMOLED vs. OLED unde să vorbim despre diferențele dintre aceste tipuri de ecrane și să aflăm împreună care dintre acestea este mai bun.

OLED este prescurtarea, în engleză, de la Diode emițătoare de lumină organică. Acest tip de ecran este format din led-uri formate din material organic care emit lumină la trecerea curentului prin ele. Față de LCD-uri sunt mult mai performante și au un consum de energie mai scăzut.

OLED-urile sunt folosite pentru televizoare, monitoare și diferite sisteme portabile precum telefoanele, dispozitivele media player, camere digitale, consolele, smartwatch-uri, tablete, laptopuri etc.

- Advertisement -

AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diodes), tradus în română se referă la Diode Emițătoare de Lumină Organică cu Matrice Activă. Acesta este un tip de ecran OLED care, pe lângă utilizarea ledurilor compuse din material organic, folosește și tehnologia AM de Matrice Activă pentru a avea un control mai bun asupra afișajului de pe ecran.

AMOLED-urile sunt folosite în aceleași cazuri ca OLED-urile, dar au avantajul că pot suporta dimensiuni mai mari (spre exemplu panouri publicitare) și permit marginile curbate.

Așadar, nu vorbim despre două tehnologii cu totul diferite, ci despre dezvoltarea și îmbunătățirea ecranelor de tip OLED.

Acum că știm ce înseamnă fiecare prescurtare în parte, haide să vorbim și despre diferențele dintre AMOLED și OLED, dar mai ales ce aduce nou AMOLED și de ce acest tip de ecran începe să fie folosit din ce în ce mai des.

AMOLED vs. OLED

Ecranele AMOLED sunt mult mai flexibile decât cele OLED, de aici și preferința producătorilor pentru a le folosi pe telefoanele cu ecran curbat. Cu toate acestea, nu este singurul factor diferențiator.

Calitatea ecranului AMOLED este superioară celui OLED și are posibilitatea de a oferi o rată de refresh mult mai bună.

OLED are ca avantaj că afișează negrul mult mai intens și oferă un control mai bun asupra pixelilor afișați.

Cu toate acestea, AMOLED reușește să ofere același negru intens, dar nu prin oprirea totală a pixelilor, ci artificial, acest lucru ducând la un consum mai mare de energie.

- Advertisement -

În ceea ce privește mărimea display-ului, se pare că AMOLED este mult mai flexibil și poate fi adaptat pentru orice dimensiune de device.

De asemenea, este de menționat faptul că, atât OLED, cât și AMOLED au ajuns la performanța de a oferi unghiuri de vizualizare mult mai bune față de IPS și alte tipuri de display-uri. Așadar, poate vrei să iei și asta în considerare atunci când alegi următorul TV pentru sufrageria ta.Este AMOLED la fel ca OLED?

AMOLED este un ecran de tip OLED la care se adaugă tehnologia Active Matrix pentru a crește calitatea imaginii afișate.Ce ecran este mai bun decât AMOLED?

Mai bun decât un ecran AMOLED este unul Super AMOLED care are rezultate cu 20% mai bune în ceea ce privește luminozitatea ecranului, consumă cu 20% mai puțină energie și reflectă cu 80% mai puțin lumina soarelui.Care este cel mai bun display pentru ochi?

Atât AMOLED, cât și OLED sunt diplay-uri care protejează ochii fiind bazate pe lumina emisă de acele diode de care vorbim în articol.

În concluzie, pentru a avea telefoane curbate și pliabile, era nevoie de tehnologia AMOLED, iar acest tip de display este, de fapt, un OLED îmbunătățit.

Cu toate acestea, ecranele telefoanelor au evoluat enorm în ultimii ani și ar trebui să ne așteptăm cât de curând la noi tehnologii capabile de performanțe mult mai bune decât AMOLED și OLED, dar și care să vină cu mai puține limitări.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,062UrmăritoriÎmi place
1,251UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!