În următoarele minute vei afla care este diferența dintre SATA 2 și SATA 3, dar și ce beneficii aduce varianta îmbunătățită a acestui conector.
La prima vedere nu există nici o diferență între cablurile SATA 2 și SATA 3 deoarece ele arată exact la fel. Diferența este dată de viteza de transfer de date de care sunt capabile acestea.
Pentru a înțelege mai bine diferențele, în continuare, vom analiza cele trei versiuni SATA lăsând deschis articolul pentru a vorbi și despre o eventuală viitoare versiune.
Istoria cablurilor SATA
SATA
Primul conector de tip SATA a apărut în anul 2000 din nevoia de a înlocui deja învechitul cablu PATA. Acesta ajungea la o viteză de 150MB/s și era deja cu mult peste PATA. De asemenea a eliminat și nevoia de a folosi jumper pentru HDD, acesta fiind recunoscut imediat de placa de bază (hot plugging).
SATA 2
SATA 2 a fost lansat în aprilie 2004 și avea o viteză de transfer de 300 MB/s, deja dublu față de un simplu SATA. Pe parcursul timpului SATA 2 primește mai multe revizii și devine din ce în ce mai performant și poate suporta diverse tehnologii precum NCQ Priority și NCQ Unload.
SATA 3
Luna mai a anului 2009 aduce și SATA 3, standardul de conectare pentru HDD-uri și SSD-uri pe majoritatea calculatoarelor pe care le folosim în acest moment. Acesta este capabil de viteze de transfer de până la 600 MB/s de care SSD-urile aveau nevoie pentru a oferi performanță.
Cu toate acestea, și SATA 3 primește mai multe revizii de-a lungul anilor, una dintre cele mai importante fiind în anul 2013 când se teoretizează o viteză de transfer de aproape 2000 MB/s.
Dacă ne uităm puțin la tiparul schimbărilor observăm că la fiecare nouă generație viteza de transfer se dublează, dar în 2013 deja se teoretizează o viteză de 13 ori mai mare decât cea din 2000. De aici putem trage concluzia că viitorul sună bine pentru cei care își doresc transferuri incredibil de rapide, mai ales că și standardul internetului este în continuă creștere.
Diferența dintre SATA 2 și SATA 3
Așadar, în loc de final, putem conchide că diferența dintre SATA 2 și SATA 3 este dată de viteza de transfer și de tehnologiile care au început să fie suportate în diferitele revizii care au fost făcute pe parcursul timpului pentru acești conectori.
În cazul în care ai ajuns la acest articol vrând să știi ce înseamnă SATA 2 și SATA 3 pentru a lua o decizie de cumpărare a unei plăci de bază, sfatul meu este să iei una compatibilă cu SATA 3 deoarece acesta este noul standard și cu siguranță vei vedea diferența de viteză dacă folosești un SSD pentru sistemul de operare.
💭 Întrebări frecvente SATA
SATA = 150MB/s; SATA II = 300 MB/s; SATA III = 600 MB/s.
Conform specificațiilor SATA 3, compatibilitatea acestuia cu SATA 2 și SATA 1 există, dar rămâne limita de viteză.
SATA 2 ajunge la viteze de până la 300 MB/s, mai mult decât suficient pentru funcționarea normală a unui SSD. Cu toate astea, dacă vrei să folosești SSD-ul la capacitate maximă ai nevoie de SATA 3.