Ești aici: Calculatorescu » Știință » Cea mai mare planetă din Sistemul Solar: Jupiter

Cea mai mare planetă din Sistemul Solar: Jupiter

- publicat pe

În infinitul cosmos, există o regiune captivantă care a atras mereu atenția omenirii: sistemul nostru solar. Printre cele opt corpuri cerești care alcătuiesc acest sistem, unul se distinge prin mărimea sa imensă: Jupiter. În acest articol vom vorbi despre structura și compoziția acestei uriașe planete gazoase.

Jupiter: Gigantul Sistemului Solar

Jupiter este de departe cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Ba chiar este atât de mare încât ar putea cuprinde peste 1.300 de planete de mărimea Pământului. Diametrul său măsoară aproximativ 143.000 de kilometri, ceea ce este mai mult decât de 11 ori diametrul Pământului. Masa sa este de asemenea impresionantă fiind de 2,5 ori mai mare decât suma maselor tuturor celorlalte planete ale sistemului solar combinate.

jupiter

Structura și Compoziția lui Jupiter

Jupiter este o planetă gazoasă, ceea ce înseamnă că nu are o suprafață solidă ca Pământul. Acesta este compus în cea mai mare parte din hidrogen și heliu, în acest sens fiind asemănător cu compoziția Soarelui.

- Advertisement -

Planeta este cunoscută și pentru furtunile sale gigantice, cea mai notabilă fiind Marea Pată Roșie – un ciclon antic care a existat cel puțin din secolul al XVII-lea și care este atât de mare încât ar putea înghiți Pământul de două ori.

Sateliții lui Jupiter

Jupiter are o familie vastă de sateliți, iar până în prezent, astronomii au identificat 79 de sateliți naturali care orbitează în jurul planetei. Patru dintre aceștia, cunoscuți sub numele de sateliții galileeni (Io, Europa, Ganymede și Callisto), reprezintă unele dintre cele mai mari obiecte din sistemul nostru solar în afara Soarelui și a celor opt planete. Ganymede, cel mai mare satelit al lui Jupiter, are un diametru mai mare decât planeta Mercur.

Așadar, Jupiter este regele necontestat al sistemului solar în ceea ce privește dimensiunea și masa. Cu furtunile sale masive, atmosfera sa densă și complexă și numeroșii sateliți, Jupiter continuă să ne provoace în a descoperi mai multe despre sistemul nostru solar și a universului în general.

- Advertisement -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button