Ești aici: Calculatorescu » Știință » Ce este presiunea atmosferică

Ce este presiunea atmosferică

- publicat pe

Presiunea atmosferică este presiunea exercitată de atmosferă asupra suprafeței pământului.

Ea este determinată de masa atmosferei și de distanța dintre suprafața pământului și centrul atmosferei.

Aceasta este măsurată în unități de presiune științifică (pascal) sau în milibar, iar alorile medii ale presiunii atmosferice pe glob variază între 1013,25 și 1033,45 hectopascal (hPa) sau între 1013,25 și 10,33 bar. Presiunea atmosferică este mai mică în ecuador (1013,25 hPa) și mai mare în Groenlanda (1033,45 hPa).

- Advertisement -

În funcție de condițiile meteorologice, presiunea atmosferică poate varia semnificativ de la o regiune la alta. De exemplu, presiunea atmosferică în zonele montane este mult mai mare decât în zonele joase, din cauza mai marii densități a aerului la altitudini mari.

Măsurarea presiunii atmosferice

Cum se măsoară presiunea atmosferică?

Presiunea atmosferică se măsoară cu ajutorul unui barometru. Acesta este un instrument care măsoară presiunea exercitată de atmosferă asupra unei suprafețe plate.

Principiul de funcționare al unui barometru

Un barometru este format dintr-un tub în formă de U, prevăzut cu o membrană elastică. În interiorul tubului se găsește un lichid (mercur, apă sau alcool).

Când presiunea atmosferică crește, lichidul este împins în sus, iar când presiunea atmosferică scade, lichidul este împins în jos. Astfel, prin mișcarea lichidului se modifică diametrul tubului, iar acest lucru se reflectă într-o scară gradată.

Cum influențează presiunea atmosferică viețuitoarele

Presiunea atmosferică exercitată asupra suprafeței pământului influențează viețuitoarele în două feluri: prin presiunea hidrostatică și prin presiunea gazoasă.

Presiunea hidrostatică este presiunea exercitată de lichide și este proporțională cu densitatea lichidului și cu înălțimea de la care este luată masa lichidului. De exemplu, presiunea hidrostatică a apei este mult mai mare la adâncimi mari decât la suprafața apei.

Presiunea gazoasă este presiunea exercitată de gaze și este proporțională cu volumul gazelor și cu temperatura lor. De exemplu, presiunea gazoasă a aerului este mult mai mică la temperaturi ridicate decât la temperaturi joase.

- Advertisement -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button