Ești aici: Calculatorescu » Info utile » De ce nu este recomandat să dormi cu televizorul aprins

De ce nu este recomandat să dormi cu televizorul aprins

Dacă ai obiceiul de a dormi cu televizorul aprins, s-ar putea să consideri acest lucru ca fiind inofensiv sau chiar reconfortant. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient de impactul pe care îl are această practică asupra calității somnului tău și, implicit, asupra stării tale generale de sănătate.

Expunerea la lumină și zgomot, perturbarea ritmului circadian și posibilitatea de a dezvolta tulburări de somn sunt doar câteva dintre implicațiile negative care merită luate în considerare.

În articolul ce urmează vom explora în detaliu aceste aspecte și vom oferi sfaturi pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

- Advertisement -

Expunerea la lumina albastră

Televizoarele, ca majoritatea ecranelor digitale, emit o lumină albastră care poate influența negativ calitatea somnului. Această lumină albastră interferează cu producția naturală de melatonină, un hormon esențial care reglează ciclul de somn-veghe.

Când întunericul se instalează, corpul începe să producă mai multă melatonină, semnalând că este timpul să dormim. Cu toate acestea, lumina albastră emisă de televizor poate înșela creierul, făcându-l să creadă că încă este zi, ceea ce poate duce la probleme cu adormirea și la un somn de calitate inferioară.

Creșterea nivelului de alertă

Conținutul vizual și audio al televizorului are capacitatea de a stimula creierul și de a-l ține alert, chiar și atunci când te afli în pat și încerci să adormi. Fie că te uiți la știri sau la un film, televizorul îți poate menține creierul într-o stare de vigilență care nu este propice pentru somn.

În plus față de asta, dacă te trezești în timpul nopții și televizorul este încă aprins, este posibil să îți fie mai dificil să te relaxezi și să adormi din nou.

Perturbarea ciclului somn-veghe

Lumina constantă provenită de la un televizor care funcționează poate perturba ritmul circadian, cunoscut și sub numele de ciclul somn-veghe. Acesta este ritmul natural al corpului care indică momentele de somn și de trezire.

Când acest ritm este perturbat, pot apărea tulburări de somn precum insomnie sau somnolență excesivă în timpul zilei. Aceste tulburări pot avea un impact negativ asupra productivității și a stării generale de bine.

Reducerea calității somnului

Somnul REM (Rapid Eye Movement) este o fază crucială a somnului. În această etapă au loc majoritatea viselor și o mare parte din procesul de învățare și memorare. Zgomotul și lumina provenite de la un televizor care funcționează pot perturba această fază a somnului, reducând calitatea acestuia și potențialul de refacere și învățare a creierului.

Riscuri potențiale pentru sănătate

Pe termen lung, calitatea slabă a somnului și perturbarea ritmului circadian pot duce la o serie de probleme de sănătate. Printre acestea se numără creșterea riscului de boli cardiovasculare, obezitate și diabet.

- Advertisement -

Pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce riscul de probleme de sănătate asociate, este recomandat să limitezi utilizarea televizorului și a altor ecrane înainte de culcare și pe timpul nopții. În schimb, încercă să adopți rutine de somn relaxante, cum ar fi cititul unei cărți, ascultarea muzicii liniștitoare sau meditația, care te pot ajuta să adormi mai ușor și să te odihnești mai bine.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!